sabato

Beste zomerterras van de week: Cwart

©rv

Vier weken lang tipt Sabato een terras waar het lekker eten en heerlijk zomeren is. Deze week: Jan Scheidtweiler aan tafel bij Cwart in Knokke: een mooie middeleeuwse hoeve, maar met voorspelbare menukaart.

Je kunt in Knokke lekker eten in het voormalige treinstation (Gellius), in een prestigieus hotel (La Réserve) of met uitzicht op zee (Bartholomeus). Maar de prijs voor het mooist gelegen restaurant gaat toch naar Cwart, een nieuwkomer in de groene rand van de gemeente. Cwart maakt deel uit van de Ceuvelhoeve, een boerderij met een stamboom tot in de 14de eeuw. De familie Walder-De Kuyper, bekend van haar chocoladegroep Baronie, kocht het domein en liet het met veel aandacht voor authenticiteit renoveren.

©rv

In de Ceuvelhoeve, gerund door Corinne De Kuyper en haar dochter Kiki Walder, is zowel een evenementenruimte als een kunstgalerie ondergebracht. Daarin willen ze vooral jong talent tonen. In de andere hoek van de hoeve, onder een houten balk en tussen witgekalkte muren, heeft de familie eind vorig jaar een brasserie geopend. Een raam geeft een inkijk in de keuken. Daarin staat onder meer een Josper, een Spaanse houtskooloven die in de betere gastronomie gebruikt wordt. Altijd een goed teken.

Aperitieven kun je hier bij een grote open haard naast een open bar. Gelukkig is er ook een prachtig tuinterras met uitzicht op het groen rond de hoeve. Dat loopt op een zalige zomeravond vlot vol: Knokke heeft duidelijk de weg gevonden naar de middeleeuwse hoeve.

©rv

De familie Walder heeft dan wel prestigieus keukenmaterieel in huis gehaald, toch geeft de kaart weinig blijk van ambitie. Het is het soort menukaart dat je ook in een gemiddelde brasserie op de dijk kunt vinden. Bij de voorgerechten kun je niet naast de onvermijdelijke garnaalkroket (18 euro), de carpaccio (16 euro) en de portie oesters (Gillardeau, 28 euro voor 6). De hoofdgerechten zijn al even voorspelbaar, van een filet pur met frieten (34 euro) tot een stukje kabeljauw (30 euro).

Waar?
Cwart
Kalfstraat 42
8300 Knokke-Heist
Tel. 050/96.02.44
Alleen 's avonds open, gesloten op dinsdag en woensdag.
cwart.be
Wijn?
Een kaart met vertrouwde namen en bekende appellations, van Saint-Estèphe tot Saint-Véran, al duiken er ook wat ontdekkingen op. Enkele wijnen per glas (zo'n 7 euro).
Decibel?
Al staan de tafels eerder dicht op elkaar, de akoestiek valt mee.
Rekening?
157 euro voor twee.
Kom ik terug?
Ik kom graag terug voor een glas wijn, maar niet per se voor het eten.

 

Zelfs de desserts zijn ongeïnspireerd, of wat moet je anders zeggen van een korte kaart waarop amper meer staat dan dame blanche en crème brûlée? Om de verveling te breken zijn er ook wat suggesties, al blijven die vandaag beperkt tot twee bereidingen van asperges, een gepocheerd ei en een dessert met aardbei en rabarber.

Over de aspergegerechten valt niets slechts te melden. De groenten zijn precies gegaard en zowel de versie à la flamande (met mimosa van ei, 23 euro) als de asperges met mousseline en garnalen (26 euro) zijn een schoolvoorbeeld van hoe het moet. Ook een kalfszwezerik met groenten (boontjes, sluimererwt, paddenstoel, 30 euro) is helemaal oké. Alleen bij een gerecht rond kabeljauw (30 euro) verslikt de keuken zich. De kabeljauw is waterachtig en niet van al te beste kwaliteit. Bovendien is de groene kruidenkorst op de vis te zout.

Het eten in een van de mooiste restaurants van Knokke is dus niet verrassend, maar doorgaans wel oké. Toch is het niet voor de keuken dat je hier langskomt, wel voor het historisch kader en het prachtige terras.

Op zoek naar restaurants in jouw buurt? Gebruik de Sabato Resto-Zoeker 
Lees verder

Advertentie
Advertentie