sabato

Comeback van de Antwerpse restaurantlegende Renzo Mela

©Leyla Hesna

Soms hebben restaurants iets van een theater. Een ober declameert het menu. De chef maakt zijn entree. En het zaalpersoneel vervult schijnbaar geruisloos zijn rol. De meer flamboyante exemplaren van het bedienend personeel, degenen met hun eeuwige grappen of de obers die gasten als vrienden behandelen, doen ons beseffen dat eten ook entertainment is.

In Antwerpen luistert een van de meest spraakmakende acteurs uit dat soort restauranttheater naar de naam Renzo Mela. De Italiaan maakt al meer dan 35 jaar deel uit van het Antwerpse wereldje. Hij opende in 1982 zijn eerste restaurant, Danieli op de Keyserlei. Daarna maakte hij aan Park Den Brandt van een villa een mondaine Italiaanse brasserie met de bescheiden naam Danieli il Divino. Koken deed hij er niet zelf, maar 'de Renzo' kwam aan tafel wel met veel flair truffel over een bord pasta raspen.

©Leyla Hesna

Omdat hij ook veel hobby's had - horloges verzamelen en BV's frequenteren - verkocht Mela in 2013 zijn Danieli aan Shrimp Tempura, een Antwerpse horecagroep die onder meer ook het bekende Aziatische restaurant Umami uitbaat. Shrimp Tempura opende daarna op het Antwerpse Zuid nog een tweede Danieli. En Mela zelf, die leek het restauranttheater toch wat te missen, want hij begon opnieuw, onder de ietwat meer bescheiden naam Il Magnifico. Door gezondheidsproblemen van de Antwerpse legende eindigde Il Magnifico vorig jaar in een faillissement.

Waar?
Leopold De Waelplaats 10, 2000 Antwerpen.
Tel. 03/248.52.52. www.danieli-il-magnifico.be
Gesloten op zondag.
Wijn?
De wijnkeuze is atypisch voor een Italiaans restaurant: er staan heel wat Franse namen en wereldwijnen op de kaart. Een vijftiental wijnen is per glas te krijgen, waaronder iconische namen zoals de sauvignon van Cloudy Bay (10 euro).
Decibel?
Het terras ligt aan de straatkant, zodat een voorbijrijdende vrachtwagen al eens tot lawaaihinder leidt. Binnen is de zaak groot. De tafels staan ver genoeg uit elkaar om het aangenaam te houden.
Rekening?
153,50 euro voor twee.
Kom ik terug?
Renzo is een flamboyant figuur, maar ik verkies een keuken met minder show en meer precisie. Ik kom niet terug.

Maar nu is Renzo terug. Shrimp Tempura heeft de kleurrijke restaurateur binnengehaald als adviseur voor Danieli Zuid. Het restaurant tegenover het Museum voor Schone Kunsten is sinds eind april omgedoopt tot Danieli il Magnifico, als eerbetoon aan de meester. De eigenaars lieten in één moeite ook het interieur opfrissen door ontwerpster Monique Stam.

De 'consigliere' zelf zit op deze zonnige middag aan een tafeltje op het terras. Hij draagt zijn vertrouwde uniform - polo en paardenstaart, armbanden en een tattoo - en wisselt hapjes van een bord prosciutto af met gesprekken met voorbijgangers. Hij vertelt dat hij de uitgebreide kaart al onder handen genomen heeft. Zo staan er natuurlijk truffels op het menu, maar ook tonijn met caponata, dat Siciliaanse groentegerecht (29 euro). De rest van de kaart lijkt op die van een gemiddelde osteria, met vitello tonnato (17 euro), scampi fritti (17 euro), spaghetti vongole (20 euro) en spaghetti carbonara (18,50 euro).

Is de nieuwe Danieli de moeite? Alleszins voor mensen die op zoek zijn naar de sfeer van het Italiaanse dolce vita. Maar het eten? Dat is zeker niet slecht. Maar ook niet zo goed als je mag hopen. Zo is de spaghetti al ragù (18 euro) lekker zonder meer. Op de carpaccio met truffel (26 euro) ligt voldoende truffel, maar toch is het geen beklijvend bord, evenmin als een kalfslever op Venetiaanse wijze (24 euro) of de tonijn met caponata. Hier kom je voor een stukje goed opgevoerd theater, niet voor het beste van de Italiaanse keuken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie