sabato

De wereldkeuken van chef Frederik Boussy

Frederik Boussy ©rv

Getogen in Knokke en gezegend met talent om 'Oh' tegen te zeggen. Sabato sprak met 6 getalenteerde jongeren. Vandaag in de kijker: chef Frederik Boussy.

Wie? Chef-kok Frederik Boussy (35) woont en werkt in Knokke. Zopas nam hij het roer over van het Knokse grillrestaurant Brasa en herdoopte het tot Más Brasa. Ook het concept is bijgesteld. Vroeger was het meer vlees, nu is het een 'grilleria, cevicheria en cocteleria'. 'Grill blijft de basis, maar ik wil meer de kaart van de wereldkeuken trekken', zegt Boussy. 'Bijvoorbeeld met paella, oosterse gerechten en ceviches: een Zuid-Amerikaanse bereiding van rauwe vis, gegaard in zuren (citroen, azijn). De focus ligt op de goeie productkeuken, niet op ingewikkelde bereidingen.'

Chef-kok Frederik Boussy nam het roer over van het Knokse grillerestaurant Brasa en herdoopte het Más Brasa. Ook het concept stelde hij bij: van vlees naar paella, oosterse gerechten en ceviches. ©Stefanie Geerts

Waarvan kennen? Boussy was tot voor kort de chef van Cuines, 33, het Knokse gastronomische tapasrestaurant dat gerund wordt door zijn zus Fleur en haar man Edwin Menue (ex-Oud Sluis). In 2015 opende Cuines, 33 een zusterrestaurant in dezelfde straat, maar met een ander concept: Brasa. Het team achter Brasa, Maurice de Jaeger en Deborah Hellburg (ex-Pure C, ex-Oud Sluis en ex-Bartholomeus), bouwde de zaak uit tot het eerste high-end vleesgrillrestaurant van Knokke. Nu Hellburg en De Jaeger zelf iets nieuws willen beginnen, neemt Boussy het kookvuur over. Hij maakt van de gelegenheid gebruik om het concept én de naam bij te sturen.

Ambitie?  Bij Cuines, 33 haalde Boussy en zijn (schoon)familie een eerste Michelinster binnen. 'Die culinaire beleving is net iets anders in Más Brasa: de sfeer mag losser en vlotter. Al wil ik wel het niveau opkrikken', zegt hij. 'De totaalbeleving moet kloppen qua muziek, inrichting en bediening. En de keuze wordt uitgebreider.' 

Hijzelf volgde eerst vijf jaar een koksopleiding in Spermalie in Brugge en daarna een specialisatie wereldkeuken in Koksijde. Na stages in Duitsland en Frankrijk werkte hij anderhalf jaar in Barcelona bij Comerç24, een tapasbar met Michelinster, gerund door de voormalige souschef van Ferran Adrià bij El Bulli. 'Die plek was ook de inspiratiebron voor Cuines, 33', zegt Boussy. 'Ik ga nog altijd zo'n vijf keer per jaar naar Barcelona om ideeën op te doen. Het blijft voor mij de place to be qua gastronomische vernieuwing.'

©Stefanie Geerts

Ideale Knokkedag? 'Ik ben een fanatieke triatleet, dus ik ga graag lopen en fietsen in het Zwin en Zeeuws-Vlaanderen. Sport is mijn uitlaatklep: ik heb dat echt nodig om in balans te blijven. Normaal sport ik dagelijks, maar met de opstart van Más Brasa is dat wat moeilijker in te plannen. Als ik uit eten ga, ga ik vaker naar Brugge dan naar Knokke. Al kan je me wel eens in Boo Raan in de Edward Verheyestraat vinden: ik ben gek van de Thaise keuken.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content