sabato

Eetkaffee De Lieve in Gent: een geslaagde herstart

Gelukkig hebben de nieuwe eigenaars van Eetkaffee De Lieve geen hippe gastrobistro gemaakt. En gelukkig hebben ze niet gekozen voor die rage van bordjes om te sharen. Dit blijft een eetcafé, met lekkere gerechten uit grootmoeders keuken. ©rv

Gelukkig hebben de nieuwe eigenaars van Eetkaffee De Lieve geen hippe gastrobistro gemaakt. En gelukkig hebben ze niet gekozen voor die rage van bordjes om te sharen. Dit blijft een eetcafé, met lekkere gerechten uit grootmoeders keuken.

Stoverij en frieten. Witlof in ham en kaassaus. Stoemp met worst. Dat was bijna 39 jaar lang vaste kost in Eetkaffee De Lieve. Het eetcafé was een legendarische plek in het Gentse Patershol. De gemoedelijke sfeer, de zachte prijzen en het eerlijke eten bezorgden Ivan Van Desteene en Carla De Mulder al die jaren een schare trouwe fans.

Maar aan alles komt een einde, zelfs aan een legendarisch eetcafé. Dus heeft de oude Lieve plaatsgemaakt voor de Lieve 2.0. Van Desteene en De Mulder hebben hun culinair erfgoed in goede handen overgedragen. Marijn Dierinck, Stéphanie Lippens en Jan Van Kerrebroeck zijn drie jonge horecaondernemers die onder meer ervaring opdeden in De Rechtvaardige Rechters, een bekende brasserie op het Sint-Baafsplein. Uit alles wat ze in De Lieve doen, blijkt een slimme mix tussen respect voor traditie en de vaart van de vooruitgang. Zo heeft het trio van De Lieve geen hippe gastrobistro gemaakt. En gelukkig hebben ze ook niet gekozen voor die alomtegenwoordige rage van cocktails, tapa's en bordjes om te sharen. Het blijft hier een eetcafé, met een lange toog, simpele houten tafels en het betere bier. Maar tegelijk liggen er linnen servetten en staan er mooie glazen op tafel.

©rv

De geplastificeerde menukaart is kort, meestal een goed teken. Stoemp en worst zijn afwezig, al legt een voorgerecht met bloedworst (10 euro) wel een link naar het verleden. Ook mosselen (9 euro) en asperges à la flamande (9 euro) zijn vertrouwde namen uit grootmoeders keuken, net als een portie meloen met ham (9 euro), al is de parmaham daarin vervangen door 'cecina de leon', dat gedroogde rundvlees uit Spanje.

Waar?
Eetkaffee De Lieve
Sint-Margrietstraat 1
9000 Gent
Tel. 09/223.29.47
delieve.be
Gesloten op zaterdag en zondag.

Wijn?
De wijnlijst is al even kort als de menukaart, met negen rode en negen witte wijnen uit Europese landen. De prijzen variëren van 30 euro tot 65 euro per fles. Interessante artisanale bieren.

Decibel?
Op een rustige middag was het gezellig eten aan een houten tafeltje. Toch zit je hier dicht op elkaar, zodat het bij een volle bezetting een rumoerig eetcafé kan worden.

Rekening?
108,50 euro voor twee.

Kom ik terug?
Zeker. Dit is een zalige plek, met een toffe sfeer, correcte prijzen en lekker eten. Zoals vroeger, maar tegelijk helemaal klaar voor de volgende dertig jaar.


Er staan ook wat meer trendy gerechten op de kaart in dit vernieuwde eetcafé, maar daarbij zoeken de nieuwe eigenaars het ook weer niet te ver. Zo is een voorgerecht rond burrata uit Puglia (9 euro) een schot in de roos. De romige kaas ligt in een diep bord met schijfjes komkommer en een zalige friszure vinaigrette. Komkommerbloempjes tonen de aandacht voor detail, zonder dat het lijkt op het examen van een cursus bloemschikken. Ook een schijnbaar simpele salade (9 euro) is top. Precies gegaarde asperges, erwten en tuinbonen leggen de lente op een bord.

Wat verwacht je nog meer in een eetcafé? Een goeie biefstuk met frietjes natuurlijk! Daarvoor hebben ze hier het Baskische kwaliteitsvlees txogitxu van stal gehaald. De gerijpte entrecote zit vol smaak en dat is ook het geval voor een kommetje pont-neuffrieten en voor de kropsla met vinaigrette, afgewerkt met wat geciseleerde dragon. Hier betaal je met plezier 27 euro voor.

Nog niet alles is hier zo lekker: zo is er nog wel wat werk aan de dame blanche (9 euro) en een dessert rond aardbeien en vanille-ijs (8 euro). Maar toch stond de conclusie tegen dan al vast: De Lieve 2.0 blijft een bijzondere plek in het Patershol.

https://eetkaffee-delieve.be/ 

Lees verder

Advertentie
Advertentie