sabato

Gratis op restaurant bij 's werelds op één na beste chef

Driesterrenchef Massimo Bottura ©© Paolo Terzi

Taart van Spaghetti al ragù van gisteren? Hard geworden randjes van parmezaan? De Italiaanse driesterrenchef Massimo Bottura kookt met restjes in zijn nieuwe restaurant 'Refettorio Ambrosiano'. Alain Ducasse en René Redzepi komen meekoken.

Massimo Bottura is een van de meest gehypete en bekendste chefs van het moment. Zijn driesterrenrestaurant Osteria Fran­cescana staat dit jaar tweede in de ranglijst van ‘s werelds beste eethuizen, na het Spaanse El Celler de Can Roca. Een nieuw restaurant kon er nog wel bij: Refettorio Ambrosiano. Daarvoor werkt Bottura samen met de liefdadigheidsinstelling Caritas. Hij kookt er uitsluitend met restjes van de Wereldtentoonstelling van Milaan, de Expo Milano. ‘Die komen ‘s ochtends toe. Dan kijken we wat we kunnen bereiden. Het menu verschilt dus van dag tot dag’, legt Bottura uit. 'Er wordt elk jaar 1,3 miljard ton voedsel verkwanseld. Dat is toch te gek voor woorden?'

Over hoe Bottura ook in zijn driesterrenkeuken in Modena met voedselafval kookt, sterrenchef Dan Barber experimenteert met afval en de spectaculaire techniek van eco-ondernemer Joost Bakker zelfs culinaire beroemdheid René Redzepi verleidde, leest u dit weekend in Sabato.

In die 'Zero Waste Special' vertelt bankiersergenaam en waste warrior de Rothschild Jr. over zijn nieuwste projecten en zoomen we in op de pioniers die het afvalprobleem in de luxesector aan de kaak stellen. Wat dacht u van ex-Céline-ontwerper Ronald Van der Kemp die de vlooienmarkt naar de Vogue brengt en twee Brusselaars die topdesign uit Brusselse kantoorgebouwen redden? Lees er alles over in de Sabato van dit weekend.

Bot­tura staat overigens niet alleen achter het fornuis: culinaire grootheden zoals Yannick Alléno, René Redzepi, Matthew Orlando en Alain Ducasse zijn allemaal al een dagje komen meedraaien. ‘Du­casse was zeer enthousiast: hij snelde meteen naar de vrachtwagen om te kijken welke restjes er geleverd waren’, legt Bottura uit. ‘We vonden kip, aubergine, courgette en appel. Dus hebben we een spicy chicken met aubergineconfit en courgettesaus bereid. En als dessert was er appel met karamelijs.’

Een kleine catch: het restaurant is enkel voor stu­den­ten, vluchtelingen en minderbedeelden uit de nabijgelegen Gre­co-wijk van het restaurant. En die eten er gratis. Maar voor foodies met budget is er  een oplossing, in de vorm van benefietetentjes voor het grote publiek. De tweede editie gaat door op zaterdag 26 september. Behalve Bottura staan dan Alex Atala, Matt Orlando en Niko Romito achter het fornuis. 

Inschrijven voor het benefietdiner op 26 september kan voor 100, 200 of 500 euro per persoon op www.noexcuse.refettorioambrosiano.it

Refettorio Ambrosiano

Lees verder

Advertentie
Advertentie