sabato

Japanner is beste jonge chef ter wereld

Frédéric Chastro en driesterrenchef Peter Goossens. ©Wouter Maeckelberghe

De Japanner Yasuhiro Fujio werd zondagavond in Milaan ‘San Pellegrino Young Chef 2018’. Tijdens de finale maakte hij een gerecht met ayu, een zoete riviervis die te vinden is in Japan. Boven op de titel won hij ook de ‘Taste of Authenticity Award’.

Ons land werd vertegenwoordigd door Frédéric Chastro, chef-kok met Frans-Colombiaanse roots en eigenaar van Soma in Antwerpen. Hij werd gecoacht door Peter Goossens van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve.

Chastro kan terugkijken op een mooi parcours in een van de belangrijkste kookwedstrijden ter wereld. Uit duizenden inzendingen van overal ter wereld schopte hij het na een regionale competitie tot de finale, waarvoor 21 getalenteerde jonge chefs hun messen hadden gewet. Als vertegenwoordiger van de Benelux schotelde hij de jury een rolletje voor van Belgisch konijn met orgaanvlees en hersenen, biologisch witloof en een pittige saus op basis van donker bier.

‘Veel geleerd’
Chastro kwam zaterdag al aan de beurt, in de tweede van drie kookrondes. In de finale vielen de kandidaten stapsgewijs af: van 21 naar zeven en van zeven naar drie ultieme finalisten. Hoewel de jury enthousiast reageerde op Chastro's creatie, kon hij niet doorstoten tot de laatste zeven.

Hij reageerde allerminst ontgoocheld. ‘Ik ben trots dat ik bij de laatste 21 ben geraakt. Ik heb veel geleerd van de andere chefs in deze wedstrijd. Het was een bijzondere ervaring die ik niet had willen missen. Het niveau lag zeer hoog. Winnen was zeer uitzonderlijk geweest. Wat ik bijzonder fijn vind, is het feit dat de jury veel belang hechte aan het persoonlijk verhaal achter elk gerecht. Ikzelf ging voor mijn signatuurgerecht op zoek naar mijn roots, die in Colombia, Frankrijk en sinds twee jaar ook België liggen.’

Vis in de koffer
Het was mee door dat persoonlijke verhaal dat Fujio de jury wist in te pakken. Met zijn signatuurgerecht ‘across the sea’ bracht hij een culinaire interpretatie van de geuren en smaken van de rivier waaraan hij opgroeide. Ayu, de zoetige riviervis die hij gebruikte, bracht hij mee in zijn reiskoffer, want in Italië is die onvindbaar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie