sabato

Restaurant Upton in Antwerpen: lekker, sympathiek en altijd een beetje Italiaans

©rv

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Upton in Antwerpen: een hybride Italiaan aan de Schelde.

Met een Italiaanse mama en werkervaring in de Noord-Italiaanse stad Reggio Emilia zou je verwachten dat Gianfranco Van de Maele niets liever zou doen dan een Italiaans restaurant beginnen. Maar Upton, het sympathieke zaakje dat hij in april met zijn vriendin Evelien Kenis in Antwerpen opende, is eigenlijk een hybride geval. Ja, er staan altijd wel een paar pastagerechten op de kaart, zoals farfalle met paddenstoelen (20 euro). En de chef maakt ook een versie van aubergine parmigiana die hij van zijn nonna geleerd heeft (18 euro), met taleggio in plaats van parmezaan.

Met 52 euro voor vier gangen is het menu van Upton aan de goedkope kant. Daarom mag je hier geen chique producten verwachten.

Tegelijk toont Van de Maele dat hij van meer markten thuis is dan de Italiaanse. In een viergangenmenu komen onder meer ceviches en blini's met zure room voorbij. En de geraffineerde manier waarop de chef borden dresseert, verwijst naar zijn ervaring bij het Antwerpse tweesterrenrestaurant 't Zilte en bij La Cime in Japan.

Van de Maele en Kenis hebben Upton ondergebracht in een mooi gerenoveerd rijhuis in de Cadixwijk, een opkomende buurt aan de dokken en het Eilandje. Dat is goed gezien, want ondanks al de nieuwbouwprojecten zijn hier weinig kwalitatieve restaurants.

©rv

Waar?
Upton
Napelsstraat 42
2000 Antwerpen
Tel. 03/292.57.10
Gesloten op zondag en maandag.

Wijn?
Een beknopte kaart met zo'n 30 wijnen, waarvan er acht per glas te krijgen zijn. De meeste flessen komen uit Italië. Heel redelijke prijzen. Wij dronken een aangename grillo uit Sicilië (30 euro).

Decibel?
Zelfs op het terras aan de straatkant bleef de meter op 60 dB hangen.

Rekening?
347,50 euro voor zes personen.

Kom ik terug?
Natuurlijk! Inventieve keuken, correcte prijzen en een sympathieke sfeer. Een toffe plek.

Ook goed gezien is de ceviche met meloen en rode ui die de chef als eerste voorgerecht serveert. Bij 25 graden wil je fris en licht eten, en door vis in limoensap te garen en er een zomerse garnituur op te leggen, laat de chef zien dat hij weet hoe hij met warme dagen moet omgaan. Dan volgt een gerecht met Italiaanse inspiratie, al verwijzen de kleuren naar de Belgische vlag: zwarte raviolini zijn gevuld met mascarpone en harissa en liggen onder gele en rode gegrilde paprika. Stukjes inktvis, schattig gequadrilleerd op de gril, maken er een smakelijk gerecht van.

Met 52 euro voor vier gangen is het menu van Upton aan de goedkope kant. Daarom mag je hier geen chique producten verwachten. Zo heeft de chef voor de ceviche victoriabaars gebruikt en kiest hij bij het hoofdgerecht voor varkensvlees, al is dat dan wel afkomstig van het Spaanse ibericoras. Op de kleine kaart staan wel een paar luxe-ingrediënten, zoals langoustines (30 euro) of côte à l'os van Piemontees rundvlees (35 euro). Maar als je ingrediënten zo virtuoos kan bewerken als Gianfranco Van de Maele, dan moeten er niet per se dure dingen op tafel komen. Zoals het eten hier een mix is van chic en goedkoop, zo brengt ook het interieur van dit kleine restaurant designtegels samen met een simpele toog en bier van 't vat. Een zwart-witschilderij verwijst naar de geliefde nonna. De chef zelf werkt in een kleine open keuken, geholpen door één souschef.

In heel wat degustatiemenu's is het dessert het zwakke broertje. Maar dat is hier niet het geval. Met smeuïg pistache-ijs, aardbeien en panna cotta levert Van de Maele een nagerecht af dat Upton goed samenvat: lekker, betaalbaar, sympathiek en altijd een beetje Italiaans.

Op zoek naar restaurants in jouw buurt? Gebruik de Sabato Resto-Zoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie