sabato

Nieuw: wijn uit een zeecontainer

'Er zijn grote wijnhuizen die naar eigen zeggen elk jaar goede wijnen maken en dat voor onklopbare prijzen. Wel, dat is letterlijk on-natuurlijk.'

Wijnkelders vind je in alle maten en gewichten: in ondergrondse gangen onder een kasteel, in een grot of in een hypermoderne winery. Maar in zeecontainers? Welkom in de groene heuvels van Alta Alella, met uitzicht op Barcelona en de Middellandse Zee.

We schrijven meer dan twintig jaar geleden. Na zijn landbouwstudies en zijn eerste job in een chemisch onderzoekslab kreeg Josep Maria Pujol-Busquets op 24-jarige leeftijd de kans om voor een welgestelde eigenaar wijn te maken. Die wijn kende vrij veel succes en Pujols naam viel op in de wijnwereld. Een paar jaar later kreeg hij een headhunter aan de lijn en na een enthousiast interview kon hij beginnen bij het Italiaanse drankenconsortium Martini & Rossi. 'Na enkele jaren vroeg graaf Rossi me in hoogsteigen persoon om technisch directeur te worden van de afdeling bubbels. Maar algauw vond ik dat dit mijn ding niet was. Ik wou zelf echt wijn maken en besloot aan de slag te gaan als flying winemaker.'

Dat deed hij enkele jaren. Maar zijn eigen droom bleef sluimeren: zelf een winery uit de grond stampen. 'Ik wou in mijn geboortestreek leven en werken, met elke dag mijn familie en mijn eigen druivenrassen rond mij', zegt Pujol. In 1991 was het zover: hij richtte zijn eigen wijnmakerij Alta Alella op, met een waardevol lapje wijnstokken van amper 1 hectare, aangeplant in 1956. 'Vandaag heb ik 20 hectare rond mijn huis liggen en nog eens 30 wat verderop', vertelt hij als we na een fikse wandeling op het hoogste punt van zijn wijngaard staan. In de verte schitteren de torens van Barcelona. Ik ontwaar zelfs de Sagrada Família. Aan de andere kant weerspiegelt de gouden zon in de Middellandse Zee. Het wijndomein Alta Alella ligt als landbouwzone in het natuurpark Serralada de Marina.

De nog vrij onbekende appellatie Alella, overigens de kleinste van Spanje, had oorspronkelijk uitsluitend witte en rode wijnen. Vandaag maken de amper acht wijnmakers er steeds meer cava. 'Maar die is helemaal anders dan de bubbels uit Penedès. Alles heeft te maken met ons klimaat, onze ligging - de druivenstokken zijn aangeplant in een amfitheater dat naar de zee is gericht - én onze bodem. We hebben hier een graniet-zandbodem, wat een bijzondere aciditeit geeft aan onze wijnen.' Pujol is trots op zijn bubbels. 'Op al onze cava's zet ik trouwens uitdrukkelijk de jaargang vooraan op het etiket.'

Gigantische put
Vorig jaar opende Pujol zijn nieuwe winery Celler de les Aus, wat zoveel betekent als 'Kelder van de Vogels'. De bouw van de kelder was een exploot van formaat. Hij liet een gigantische put graven in de bodem, plaatste er enkele enorme zeecontainers in en overdekte alles met tentzeilen, zodat het geheel perfect geïntegreerd zit in het landschap. 'Meteen heerst er ook een koele temperatuur', merkt de wijnmaker op. Overigens moeten de komende jaren langs de tentzeilen nog druivenranken groeien. 'Je zal dus nog eens moeten terugkomen om het resultaat te zien', grapt Pujol, die erop wijst hoe handig, ruim en stevig die containers wel zijn. Het druivenareaal van Alta Alella is een schatkamer. 'We doen aan microvinificatie van de verschillende druivenrassen en komen zo tot meer dan 50 cuvées die we kunnen blenden', verduidelijkt Pujol. 'De leeftijd van de stokken, het hoogteverschil van onze wijngaarden tussen 100 en 250 meter boven zeeniveau, het zijn stuk voor stuk elementen waarmee ik kan spelen.'

In wit staat op Alta Alella vooral pansa blanca aangeplant - 'in Spanje spreken we steeds vaker van de xarel.lo, maar ik verkies de naam pansa blanca' - terwijl in rood de mataró overheerst - een synoniem van de monastrell, die in Frankrijk overigens de mourvèdre heet. 'Proef dit glas mataró eens', lacht Pujol, terwijl zijn huiskok ons een gerechtje met paddenstoelen aanreikt voor een perfecte food-winematch. 'Het is onze nieuwe Merla, de zwaarste rode uit ons gamma. Kracht en finesse in één. Die wijn is typisch voor onze nieuwe manier van werken: zeer radicaal. Het zijn wijnen waar niet de minste behandeling in de wijngaard is gebeurd. Ik beklemtoon het hé, zero behandeling. Niet met koper, niet met zwavel. Niks. Er werd ook geen sulfiet toegevoegd.'

'Ik wil wijnen maken zonder maquillage. Ook na de oogst in de wijnkelder voeg ik geen suiker toe als ik er te weinig heb, of sleutel ik niet aan de aciditeit. Ik speel met wat ik op natuurlijke wijze uit mijn wijngaarden haal, met de diverse liggingen en hoogtes, met de verschillende druivenrassen. Dat is het allermooiste wat er is.'

En als wijnbouwer weet je nooit wat je kan verwachten. Gevolg: het ene jaar een teleurstelling, het andere jaar een prachtige verrassing. 'In 2013 had ik een prachtige opbrengst van de petite-sirahdruif. Daar heb ik een afzonderlijke cuvée van gemaakt. Het jaar nadien helaas niet. Is dat een probleem? Voor mij niet echt, maar ik begrijp dat anderen het er lastig mee hebben. Er zijn grote wijnhuizen die naar eigen zeggen elk jaar goede, drinkbare wijnen maken en dat voor onklopbare prijzen. Wel, ik geloof daar geen sikkepit van. Dat is letterlijk on-natuurlijk.' Pujol lacht breed en veelzeggend en neemt nog een slok van zijn Merla.

De wijnen van Alta Alella worden ingevoerd door Wijnhuis Oinos in Liedekerke, tel. 0475/30.80.95, www.oinos.be.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content