sabato

Zomerterras van de week: Bachtekerke

©rv

Vier weken lang tipt Sabato een terras waar het lekker eten en heerlijk zomeren is. Deze week: Jan Scheidtweiler aan tafel bij Bachtekerke: de privékok van Jeroen Piqueur vindt een goed evenwicht tussen vertrouwd en vernieuwend.

Een faillissement heeft soms onvermoede gevolgen. Toen Optima Bank in juni 2016 failliet ging, leidde dat niet alleen tot de val van topman Jeroen Piqueur, maar ook van het hele ecosysteem dat rond hem draaide. En daar hoorde ook een privéchef bij. Gelukkig voor ons betekende de directiekeuken van Optima niet het einde van het koksleven van Pieter De Troyer. De getalenteerde chef opende een nieuw restaurant in Bachte-Maria-Leerne, een deelgemeente van Deinze. Hij liet er een oud huis aan de kerk landelijk-luxueus inrichten, open en helder. Op de tafels ligt wit linnen. Een kleine toog geeft uit op de halfopen keuken.

©rv

Behalve bij Piqueur werkte De Troyer in een vorig leven nog bij Brasserie Vinois in Deurle, een vlotte brasserie die het de gasten naar hun zin wil maken met vertrouwde gerechten, van côte à l'os met bearnaisesaus tot dame blanche.

Bachtekerke ©Sander Buyck

Gelukkig voor ons betekende de directiekeuken van Optima niet het einde van het koksleven van Pieter De Troyer. In Bachte-Maria-Leerne opende de getalenteerde chef zopas een nieuw restaurant.

Diezelfde aanpak lijkt de chef hier te hanteren. Geen moeilijk gedoe met nodeloos creatieve borden, maar een kaart vol bekende namen. Daarbij onder meer garnaalkroketten, vol-au-vent met zwezerik, steak tartaar en zeebaars in zoutkorst. Tegelijk toont De Troyer dat hij ook mee is met de mode om tapa's te delen in sharingbordjes. Zo serveert hij een portie patatas bravas met tomaat en aioli en txistorra, die verse chorizo, met calamares, peterselie en paprika. Ook een grote witte pens (12 euro), meer een schijf dan een worst, speelt in die categorie. Het smeuïge van de pens combineert goed met een paar rondjes merg en wat cévennes-ui.

Bachtekerke ©Sander Buyck

Voor licht gegrilde asperges gaat de chef het dan weer niet te ver zoeken. Maar waarom zou hij dat ook doen als de combinatie met mousselinesaus, een gepocheerd ei en wat garnalen (24 euro) zo sterk is?

Waar?
Bachtekerke
Bachtekerkstraat 9
9800 Bachte-Maria-Leerne
Tel. 09/273.53.00
bachtekerke.be
Gesloten op woensdag.

Wijn?
Mooie maar jonge wijnkaart met knappe namen en een kleine selectie van wijnen per glas. Interessante alcoholvrije mocktails.

Decibel?
Met zijn halfopen keuken en vlotte sfeer is Bachtekerke geen fluisterstil restaurant. Toch staan de tafels ver genoeg uit elkaar en is de akoestiek goed genoeg om het hier aangenaam te houden.

Rekening?
138 euro voor twee.

Kom ik terug?
Met plezier. Met een toegankelijke kaart, een goeie chef en een losse sfeer zit het hier goed. Tijdens mooie dagen wacht bovendien een terras langs de Oude Leie.

Ook bij de hoofdgerechten is er geen gebrek aan bewezen smaakassociaties. De duif clamart (32 euro) is een royaal bord met een goede jus, al hadden puristen ook graag wat geciseleerde sla bij de erwtjes zien liggen. En nu we toch bezig zijn met een puntje kritiek: de boutjes zijn iets te aangebrand om nog smakelijk te zijn.

Misschien is alles hier dus nog niet top - zo overheerst te veel tonijnsaus het delicate kalfsvlees van een vitello tonnato (18 euro) - maar toch is Bachtekerke een aanrader. De Troyer heeft er een aangenaam restaurant van gemaakt dat een goed evenwicht vindt tussen vernieuwend en vertrouwd, tussen verzorgd en ontspannen. De chef laat in zowat elk gerecht proeven dat hij zijn klassiekers beheerst. Tegelijk voelt hij de tijdgeest goed aan: het is hier los en ontspannen. In tegenstelling tot Optima Bank wordt dit een verhaal dat goed afloopt.

Op zoek naar restaurants in jouw buurt? Gebruik de Sabato Resto-Zoeker 

Lees verder

Advertentie
Advertentie