Advertentie
Advertentie
sabato

‘Als The Godfather spreekt, dan luister je'

Film, food, wijn... Elke dag zit DE agenda van Francis Ford Coppola, de 75 voorbij, bomvol. Zijn wijnmaker Corey Beck weet er alles van. 'Het motto van mijn baas? Do not be the roadblock to creativity.'

Buiten de wijnwereld doet de naam Corey Beck niet meteen een belletje rinkelen. Toch is hij een van de allerbelangrijkste wijnmannen. Beck staat aan het hoofd van de Francis Ford Coppola Winery, het wijnimperium van filmregisseur Francis Ford Coppola. En dat imperium omvat meer dan één wijnmakerij. 'Geyser Peak Winery in het Amerikaanse Healdsburg is onze meest recente overname', zegt Beck.

De thuisbasis van de Coppola Winery is indrukwekkend. Wat pronkerig, met een behoorlijke scheut show erbovenop. Als ik in Geyserville, Californië, onder de arcade van de poort door wandel, kom ik meteen aan de swimming pool met de obligate strandcabines. Beetje Knokke-allures, bedenk ik me. In het restaurant en de aangrenzende tastingroom staan impressionante memorabilia uit Coppola's films.

Corey Beck is een van de belangrijkste wijnmakers ter wereld. Sinds 1998 bouwt hij het wijnimperium van Coppola uit.

Sofia's bubbels
Samen met Corey Beck begin ik de proeverij met de bubbels 'Sofia'. 'Het was niet de bedoeling om deze schuimwijn op de markt te brengen', lacht Beck. 'Op een dag hing Francis aan de lijn: 'Ik heb mijn dochter beloofd dat we een sparkling zouden maken voor haar huwelijk. Make it!' De smaak van de wijn moest in de richting van prosecco gaan en ik mocht geen chardonnay gebruiken. We combineerden de aciditeit van de pinot blanc, het florale karakter van de riesling en het aromatisch kantje van de muscatdruif. We maakten 20 cases voor het huwelijk. Ik dacht: 'Dat hebben we mooi gefixt.'

'De maandag na het huwelijk kreeg ik een mail van Francis: 'Congratulations'. Dat hij de wijn echt goed vond, zo goed zelfs dat hij had besloten om de hele wereld ervan te laten genieten. En zo zijn Sofia's bubbels in het wijnrek beland.'

Inmiddels heeft 'the lady', zoals Beck eerbiedig dochter Sofia Coppola noemt, plannen om een tweede schuimwijn op de markt te brengen. Een Blanc de Noir wellicht.

‘Francis Ford Coppola is altijd een stap voor als wijnmaker, zijn geest staat nooit stil.’ Hoewel het eerst voor onmogelijk werd gehouden, verkoopt zijn wijndomein vandaag al een half miljoen wijnen in blikjes per jaar. ©Russell Yip / Corbis

Oordeel van Parijs
Beck is naar eigen zeggen eerder per toeval in de wijnbranche gesukkeld. 'Mijn grootvader was verantwoordelijk voor de wijngaarden van Chateau Montelena, het domein uit de Napa Valley dat wereldfaam kreeg toen het in 1976 een internationale proeverij tegen Franse topwijnen won. Die wedstrijd ging de geschiedenis in als 'Het Oordeel van Parijs'. Voor mij was het toen als jonge knaap een vakantiejob tussen de wijnranken. Maar veel meer nog dan meehelpen in de winery is mij de fun bijgebleven.'

Nadat Beck zijn diploma winemaking had behaald aan de Davis-universiteit in Californië, keerde hij terug naar Chateau Montelena als verantwoordelijke van de cabernet sauvignon-kelder. 'Grappig eigenlijk', herinnert Beck zich, 'want ik werkte er met de druiven die mijn grootvader in het begin van de jaren 70 had aangeplant.'

Maar Beck wou verder kijken dan dat ene domein en toen hij vernam dat de Coppola's een assistent-wijnmaker zochten, ging hij in 1998 aan de slag bij het iconische Inglenook-domein van Coppola. In 2006 kocht de filmmaker het historische Chateau Souverain in Sonoma County. Beck kreeg de verantwoordelijkheid over het domein en was er ook de wijnmaker.

'De bakermat van de grote Francis Ford Coppola Winery. Zowat elke dag stond ik zij aan zij met de eigenaar om het chateau nieuw leven in te blazen, nieuwe proefruimtes te bouwen, de wijnkelder te renoveren... Daar kon ik ook de Diamond Series creëren, onze erg succesvolle range topwijnen. Ik ben er behoorlijk trots op.'

Dat de veelvuldig gelauwerde scenarist-regisseur-producent Francis Ford Coppola wel wat andere besognes had en heeft dan zich dag in, dag uit te bekommeren om het wijnmaken, leg ik Beck voor. 'Toch niet, ik heb zelden een baas gezien die meer met zijn wijnen bezig is en die zo veeleisend is.'

Een makkie
Wijn verkopen met de naam 'Coppola' op het etiket, hoe makkelijk is dat? 'Zeer, maar dan wel aan elke klant de eerste fles', riposteert Beck gevat. 'Bij de tweede fles telt de kwaliteit. Alleen als de wijn bevalt, koopt de klant een tweede fles.' 'Francis is bezeten van goede wijn. En van lekker eten. Hij is de 75 voorbij, maar elke dag krijg ik van hem minstens één mail met een of andere opmerking, vraag, opdracht... En als de man ergens zijn zinnen op heeft gezet, moet en zal dat gebeuren.'

'Toen ik een drietal jaar voor de Coppola's werkte, vroeg Francis ons in een mail of we de succesvolle 'Sofia'-wijn ook in een blik konden verpakken. Net zoals een frisdrank, met een drinkrietje bij. Mijn baas beval me hem een hele lijst argumenten op te sommen waarom dat technisch niet mogelijk was. Ik schraapte al mijn technische kennis bij elkaar en stuurde een stevig onderbouwd antwoord naar Francis. Al na een paar minuten kreeg ik een antwoord: 'Do not be the roadblock to creativity.'

'Dat is Francis ten voeten uit. Je zegt nooit 'neen' omdat iets niet de traditie is. Francis is altijd een stap voor, zijn geest staat nooit stil. En weet je, vandaag verkopen we zowat een half miljoen blikjes per jaar.

Director's Cut
Beck vertelt nog een veelzeggende anekdote: 'Francis heeft een waardevolle collectie 'zoetropes', de voorloper van de filmrollen. Hij wou zo'n strip absoluut rond de fles van het Director's Cut-gamma. Omdat er maar één bottelarij in de wereld dat soort labels kon aanbrengen - en die was in Australië gevestigd - kochten we dan maar zelf een identieke machine.'

Wijn verkopen met de naam Coppola is makkelijk. Het is te zeggen: toch de eerste fles. Want bij de tweede fles gaat het echt over de kwaliteit van de wijn.
Corey Beck
wijnmaker

Ik merk trouwens dat de Director's Cut Chardonnay in een bordeauxfles gebotteld wordt, terwijl de hele wereld dat in een bourgognemodel doet. 'Tja, op een dag zei Francis me dat er toch geen verbod rust op het gebruik van een bordeauxfles voor chardonnay. Doen dus, was de boodschap.'

Wat me aan de Californische wijnmakerij blijft verwonderen, is de niet aflatende zoektocht naar kwalitatieve topdruiven. 'We zijn met onze winery echt op dreef gekomen toen de financiële crisis toesloeg, in 2008, 2009. Een heel pak collega's hadden het toen behoorlijk lastig en contracten met druivenkwekers werden opgezegd. Ook met de besten. Het is opnieuw die lucky side van Francis, wellicht.'

'Bovendien wordt niets aan het toeval overgelaten. Dag na dag gaat een team van onze winery door de wijngaarden: van de snoei tot de groei en de oogst. En na de oogst zitten we met elk van onze 150 druiventelers samen en rapporteren we alles aan de hand van minutieuze steekkaarten. Echt waar.'

'Topwijnen bottel je niet 'by coincidence'. Er gaat veel zwoegen en zweten aan vooraf. En vergeet ook niet dat je als druiventeler maar één keer per jaar betaald wordt.'

Corey Beck is zelf verlekkerd op de petite sirah, een bijzonder druifje uit Californië. 'Komt ook uit mijn jeugd. Ik vertelde al dat mijn grootvader in de wijngaarden van Chateau Montelena werkte. Toen ik meehielp bij de pluk van de zinfandelwijngaard, merkte ik als kleine jongen dat de dikke dense trossen van de zinfandel niet op elke wijnstok stonden. Af en toe merkte ik een wat tengerder trosje, met kleine, gitzwarte druifjes. Ik dacht dat er iets mis mee was. Maar niets daarvan, de wijngaardenier had, naar Italiaanse traditie, tussen de zinfandels af en toe een stok petite sirah neergepoot. Omdat die petite sirah wat later rijpte maar toch tegelijk geplukt werd, haalde dat het alcoholniveau van de wijn naar beneden, maar gaf tegelijk ook meer kleur en meer tannines aan de wijn. Dat was een soort 'field blend'. Voor mij is die petite sirah altijd iets magisch gebleven. En ik heb dat onthouden.'

En nu hij toch zowat alles heeft wat hij kan dromen bij Coppola, waarvan ligt Corey Beck dan nog wakker? 'Als ik één wijn zou mogen meenemen in mijn graf, dan wordt dat een grüner veltliner. Maar wacht even, eerst wil ik je deze super pinot noir uit onze reeks Director's Cut nog laten proeven. De druiven komen uit Russian River. Onvergetelijk lekker.'

De thuisbasis van de Coppola Winery in Geyserville, Californië, is indrukwekkend. Wat pronkerig, met een behoorlijke scheut show erbovenop. Wie onder de arcade van de poort doorwandelt, komt meteen aan de swimming pool met de obligate strandcabines.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie