Bent u al pegan? Dit nieuwe dieet combineert het beste van twee werelden

Als het van de Amerikaanse arts Mark Adam Hyman afhangt, eten we binnenkort allemaal 'pegan'. Een nieuwe manier van eten die het beste van het paleodieet combineert met de plantaardige insteek van het veganisme, samen goed voor 'peganisme'.

Voor dokter Hyman begon het eigenlijk als een grap. De gevierde medicus en auteur voor The New York Times tafelde op een bepaald moment met aan de ene kant een overtuigd veganist en aan de andere kant een paleoadept. 'Nu zal ik maar pegan worden, zeker?', grapte Hyman. Maar tijdens het daaropvolgende gesprek werd die grap een volwaardig concept. 'Zowel veganisme als paleo is een streng dieet', vertelt Hyman op YouTube. 'Waarom niet het beste uit die twee diëten halen en op die manier de wederzijdse nadelen counteren?'

Een korte recap. Bij veganisme komen geen dierlijke producten op tafel. Geen vlees of vis dus, maar ook geen melk, kaas, boter, yoghurt, eieren, honing, gelatine en dierlijke bouillons. Blijft er dus over: granen, groenten, fruit en vervangers van vis, eieren en vlees.

Advertentie
Advertentie

Bij Paleo ga je eten zoals onze voorouders uit het paleolithicum (2,5 miljoen jaar - 12.500 jaar geleden) dat deden. De pure keuken van de jager-verzamelaar dus, met geen enkel 'verwerkt' product. Concreet: geen suiker, geen granen, geen melkproducten of peulvruchten. Wel op het paleomenu: vis en vlees, groenten, fruit, eieren, noten en zaden.

Wanneer u van die twee diëten de gemene delers zoekt, dan blijven alleen groenten, fruit en noten over. Gelukkig is dat niet de manier waarop dokter Hyman peganisme definieert. Hij pleit letterlijk voor het beste van twee diëten. Het bewustzijn dat we te veel vis en vlees eten uit het veganisme bijvoorbeeld. Maar ook het besef dat we te veel verwerkt voedsel eten als bloem en suiker.

Advertentie
Advertentie

Het peganisme is een plantenrijk dieet, geen strikt plantaardig dieet. Peganisten streven ernaar 75 procent van hun bord te vullen met groenten. Aan te vullen met goede vetten als noten, zaden, olijfolie, zalm, avocado... Ook granen en koolhydraten zijn beperkt toegestaan en van de soort met een lage glycemische index. Dat wil zeggen: volkorenvarianten boordevol vezels.

Opmerkelijk aan het pegandieet is dat het ook duurzaamheid in rekening brengt. 'Peganisme is geen dogmatisch dieet, je kan naar eigen believen mixen en matchen op basis van wat jouw lichaam verdraagt. Geen louter op calorieën gebaseerd dieet, maar op informatie. Weet wát je eet, eerder dan hoeveel calorieën.' Die vrijheid is ook de grootste troef van het dieet: het is veel gemakkelijker vol te houden dan veganisme of paleo.

In 2018 is het aantal zoekopdrachten op Pinterest naar peganistische recepten met 337 procent gestegen. En in de boekhandels verschijnen al publicaties zoals 'Pegan Diet for Beginners' en 'The Ultimate Pegan Guide'. Bij deze zijn de supermarkten gewaarschuwd om alvast plaats te maken voor een nieuw rek met peganistische producten.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer