sabato

Drinkt u binnenkort een nitrokoffie?

Nitro cold brew coffee ©rv

Wat gaat er in de culinaire wereld over de tong? Deze week: nitro cold brew, een pintje dat naar koffie smaakt. Ofte: koffie uit de tapkraan.

Nitrokoffie is geen koffievariant om in het rijtje der cappuccino’s, macchiato’s en lattes weg te zetten. Hij komt niet alleen uit een tapkraan. Hij is ook koud en licht bruisend en doet dan ook meer denken aan een frisse pint dan aan een warm bakje troost. Al heeft de nitroversie evenmin weinig gemeen met ijskoffie. IJskoffie is afgekoelde warme filterkoffie.

De basis van nitrokoffie is een zogenaamde ‘cold brew’. Dat is koffie die vermengd wordt met koud water om daarna 12 tot 24 uur in een afgesloten vat te trekken om uiteindelijk gefilterd te worden tot cold brew. Een proces waardoor het drankje een zachtere en zoetere smaak krijgt dan ijskoffie.

Aan de ‘cold brew’-koffie wordt vervolgens vloeibare stikstof toegevoegd. Die stikstof zorgt niet alleen voor de koeling van de koffie, maar ook voor een licht bruisend effect en een schuimlaag waar veel cappuccino’s jaloers op zouden zijn.

De stikstof zorgt niet alleen voor de koeling van de koffie, maar ook voor een schuimlaag waar veel cappuccino’s jaloers op zouden zijn.

De ‘uitvinding’ van de nitrokoffie staat sinds 2013 op naam van Nate Armbrust, een voedingswetenschapper uit het Amerikaanse Portland. Hij zocht naar een manier om zijn ‘cold brew’ wat smakelijker te maken. Een beetje bruis zou weleens wonderen kunnen doen, dacht hij. Vandaar de idee om koolstofdioxide, dat ook frisdranken laat bruisen, toe te voegen.

Waar Armbrust echter geen rekening mee had gehouden, was de ietwat zurige smaak die koolstofdioxide met zich meebrengt. In een Fanta of bruiswater is dat geen probleem. Maar bij de ‘cold brew’-koffie nam het de karakteristieke zoete smaak weg.

De tweede ‘bruispoging’ lukte beter. Armbrust voegde vloeibaar stikstof - zoals dat ook in Guinness-bieren gebeurt - toe door zijn koude koffie aan te sluiten op een tapkast.

Na enthousiaste reacties van een zelf samengesteld proeverspanel maakte Armbrust zijn ‘uitvinding’ wereldkundig en deelde ze met al wie ze wilde proberen.

Sindsdien heeft de nitrotrend zich langzaam uitgebreid en territorium veroverd. Het is al een gewild drankje in de Verenigde Staten en het verovert stilaan onze contreien: via Londen naar het Europese vasteland.

Ook bij ons kan je hier en daar van een frisse, caloriearme nitrokoffie genieten. Al zet de noodzaak van een professionele stikstofinstallatie wel een rem op de tapkoffie-invasie.

Of u zo’n ‘nitro cold brew coffee’ ook in het Nederlands kan bestellen? Jazeker. Al wordt het dan een pak minder sexy. Voor mij een ‘koude drip stikstofkoffie’ alstublieft. En neem er zelf ook een.

Lees verder

Advertentie
Advertentie