sabato

Familie Rothschild gaat strijd aan met grote champagnehuizen

De wijnkelder van de Rothschilds.

Drie takken van de beroemde bankiersfamilie Rothschild slaan de handen ineen. En persen samen een nieuwe champagne.

Een nieuwe champagne die vanuit het niets gaat bruisen: het valt niet vaak voor. Er was Vrancken, en ook Nicolas Feuillatte in 1976. Of Bruno Paillard in 1981 en Brimoncourt in 2013, eigenlijk een wedergeboorte in dat laatste geval. Maar alle andere champagnemerken dateren van de achttiende of negentiende eeuw.

De creatie van het champagnehuis Barons de Rothschild is dan ook een evenement. Temeer omdat het de eerste keer is dat de drie takken van de familie, die teruggaat tot 1744, samen iets doen. Benjamin komt aan de kost als bankier in Genève en is eigenaar van Château Clarke in Listrac. Eric is eigenaar van Château Lafite-Rothschild, een premier cru classé in Pauillac.  Philippine, die in augustus vorig jaar overleed, runde in datzelfde Pauillac Château Mouton-Rothschild, ook al een premier cru classé.  Voor hun champagne hebben ze de krachten gebundeld.

Samen sterk

De Rothschilds werden in september 1822 in de adelstand verheven door Frans I, keizer van Oostenrijk. Vanaf toen mochten ze zich 'baron' noemen en kreeg de familie een wapenschild: vijf pijlen die met elkaar verbonden zijn. Mayer Amschel, stichter van de dynastie, vertelde zijn vijf kinderen dat de pijlen afzonderlijk kwetsbaar waren, maar samen heel sterk. 'Onze familiale band is heel sterk, dus wilden we samen iets ondernemen', zegt Philippe Sereys de Rothschild, de zoon van Philippine. Maar wat? 'Champagne was het voor de hand liggende antwoord. In plaats van ergens een huis op te kopen, beslisten we zelf onze champagne te creëren.'

In 2005 begon het avontuur in de Côte des Blancs, meer bepaald in Vertus, een premier cru. De eerste stap, druiven aanvoeren, was ook de meest heikele. 'We tekenden een contract voor 50 hectare kwaliteitsdruiven', vertelt algemeen directeur Frédéric Mairesse, een ancien van Jaboulet en een paar andere grote champagnehuizen. 'De Côte des Blancs, ten zuiden van Epernay, vormde de basis voor ons champagneproject.' In een eerste fase trokken de personeelsleden van het nieuwe champagnehuis in bij champagnebouwers in Vertus. Intussen lieten de Rothschilds in hetzelfde dorp een kelder bouwen. Daarin plaatsten ze kleine vaten om, met het oog op de roséchampagne, rode wijn te laten rijpen: een grand cru uit Verzenay, in het noordelijke gedeelte van de heuvels rond Reims.

Jean-Philippe Moulin, de vroegere keldermeester van Perrier-Jouët, Mumm en Ruinart, werd in 2007 verantwoordelijk voor de nieuwe kelder. Zodra de naam 'Rothschild' verschijnt, wordt immers geen enkel risico meer genomen. En dus komen de druiven allemaal uit grand-cruwijngaarden, of minstens van de beste wijngaarden voor premier cru's. Om de champagne goed te laten rijpen, wordt hij vier jaar lang horizontaal gestapeld, terwijl dat volgens de wet maar vijftien maanden hoeft te zijn.

Het verklaart waarom de eerste flessen pas in 2009 uit de kelder kwamen. De basischampagne van het nieuwe huis is een 'brut' zonder jaartal, gemaakt met vooral chardonnay, volgens de Rothschilds 'het DNA van het huis'. De champagne, die vier à vijf jaar heeft liggen rijpen, is elegant en fris. Tegelijk maakt Barons de Rothschild ook een blanc de blancs met alleen maar chardonnay - eigenlijk een zeldzame druif in de Champagnestreek. En tot slot is er dus de roséchampagne, die iets minder lang te rijpen wordt gelegd om de frisheid van de roséchampagne meer tot uiting te laten komen.

Vijf jaar na de lancering is Barons de Rothschild vandaag vertegenwoordigd in 55 landen, wat met 250.000 flessen een hele prestatie is. Op termijn mikken de Rothschilds op het dubbele.

De Champagne Barons de Rothschild 'brut' kost 36 euro, de 'rosé' 50 euro en de 'blanc de blancs' 50 euro. Te koop via Bristol Food and Wine, Vorstlaan 100, 1170 Brussel, 02/890.95.52.

Lees verder

Advertentie
Advertentie