sabato

Geproefd: La Ligne Rouge in Lasne

©rv

Je hebt menukaarten die anoniem zijn, vol generieke gerechten zoals garnaalkroketten, steak tartaar en dame blanche. Daaruit valt weinig te leren. Maar wanneer je een kaart voor ogen krijgt die naar heel precieze producten en technieken verwijst, vertelt dat veel over de chef die in de keuken staat.

Zo'n sprekende kaart hanteert La Ligne Rouge, een restaurant in Lasne dat een bezoek meer dan waard is. Je zou hier kunnen langsgaan omdat de witte villa handig gelegen is, langs een invalsweg met een ruime parking en een mooi terras voor een zomerse dag.

Maar één blik op de kaart zegt genoeg: hier kom je ook naartoe omdat er een interessante kok aan het werk is. Zo lezen we dat hij de Bretoense kwaliteitsboter van Jean-Yves Bordier gebruikt om een gevogeltebouillon te monteren. En dat hij een kroketje maakt van een bloedworst volgens het recept van Christian Parra, een legendarische chef uit Bayonne. Bij een gepocheerd ei met truffel serveert de chef bloemkool in brunoise parmentier, een keukenterm voor blokjes van ongeveer anderhalve centimeter.

©rv

Zowat alle terminologie op de kaart van La Ligne Rouge verwijst naar Frankrijk, niet toevallig het land waarvan chef Benjamin Laborie afkomstig is. Hij werkte er bij twee absolute topchefs, Michel Bras en Michel Guérard, allebei de trotse bezitters van drie Michelinsterren. Daarna belandde Laborie in België. Zo kookte hij een tijdje bij Bowery, een opmerkelijk Brussels restaurant.

Toen Catherine en Olivier Lust in de zomer van 2017 deze lichte villa vlak bij de Leeuw van Waterloo overnamen, moesten ze dan ook niet lang nadenken wie ze achter het vuur wilden zetten: Benjamin Laborie is hier helemaal op zijn plaats.

Waar?
Chaussee de Charleroi 38, 1380 Lasne. Tel. 02/385.05.31. www.lalignerouge.be
Zondag en maandag gesloten.
Wijn?
Een kaart die dezelfde ambitie uitademt als de keuken. Veel Franse namen, al zijn de meeste flessen begrijpelijkerwijs nog jong.
Decibel?
Het restaurant is opgedeeld in verschillende ruimten en de tafels staan ruim uit elkaar, zodat het hier rustig en gezellig zitten is.
Rekening?
154 euro voor twee.
Kom ik terug?
Zeker! Benjamin Laborie is een chef om te volgen. Bovendien wacht in de zomer een mooi terras.

De chef lijkt zich van de nieuwe eigenaars helemaal te mogen uitleven in zijn voorliefde voor mooie producten uit zijn thuisland. Tegelijk blijven de prijzen beschaafd. Een lunch kost 25 euro (twee gangen) of 30 euro (drie gangen), meer ambitieuze menu's variëren van 45 euro (drie gangen) tot 70 euro (vijf gangen).

En wat doet een Franse chef met een keuken vol Franse delicatessen? Hij maakt hedendaags-klassieke Franse gerechten. Zo brengt hij het kroketje van bloedworst, tegelijk smeuïg en krokant, samen met een gebakken coquille en witte bonen uit de Pyreneeën. Dan volgt een gepocheerd ei met truffel, nog zo'n klassiek-lekkere associatie. Die is goed omringd door de brunoise van bloemkool en blokjes ham. Zoals zo dikwijls in Franse gerechten helpt de saus, luchtig opgeschuimd ondanks al die Bordier-boter, de onderdelen samensmelten tot een harmonieus geheel.

Soms, zoals in een hoofdgerecht rond lam, lijkt de chef iets te voorzichtig. De hummus en de geglaceerde raapjes mochten wat gedurfder afgekruid zijn. Maar misschien maakt Laborie daarmee ook wel een statement. Het geweldige vlees van een lammetje uit Lozère is de ster van het bord. Daarmee wijst de chef ons erop dat hoogstaande producten weinig nodig hebben om een superieur gerecht op te leveren.

©rv

Lees verder

Advertentie
Advertentie