sabato

Hoe overleeft topchef Marcelo Ballardin de lockdown?

Meekijken in de koelkast van Marcelo Ballardin, chef van het Gentse sterrenrestaurant Oak. ©Heikki Verdume

Als een culinaire voyeur snuffelen we rond in de koelkast van topchefs in quarantaine. Wat eten ze met hun gezin? Wat zijn un vreemde ‘goestingskes’? En wat hebben ze gehamsterd? Vandaag: Marcelo Ballardin, chef van het Gentse sterrenrestaurant Oak.

Marcelo Ballardin (38) heeft een Italiaanse vader en een Braziliaanse moeder. Hij groeide op in Brazilië en begon pas op zijn 28ste aan een koksopleiding. Hij belandde door de liefde in België.

Oak

Hoogstraat 167/001, 9000 Gent
tel. 09/353.90.50

In ‘Mijn Keuken, Mijn Restaurant’, het VTM-programma,  kreeg Marcelo Ballardin dit jaar zijn vuurdoop op televisie. Samen met Sergio Herman gaat hij bij de deelnemende koppels thuis op bezoek om er hun kookkunsten te beoordelen. In geen tijd viel Vlaanderen in katzwijm voor zijn schattige accent en zijn ontwapenende charme, totdat de coronacrisis de opnames stillegde. De chef van Oak en eigenaar van Door 73  zit dus net zoals zijn collega’s noodgedwongen thuis.

Wat mag nooit ontbreken in je koelkast?

‘Een fles ketchup. Past bij alles.’

Welke koelkast heb je?

‘Een Atag. Hij is perfect, zolang hij volgestouwd zit met ingrediënten. (lacht) Voor deze fotoshoot heb ik hem nog eens grondig opgeruimd en heb toch enkele potjes die al twee jaar over datum waren moeten verwijderen.’

Hoe hou je je bezig?

‘Ik doe niks anders dan zuurdesembrood bakken. Elke dag opnieuw. Daardoor eten we massaal veel croque-monsieurs, vaak met bechamelsaus erop. Ik denk er nu over na om broden weg te geven aan vrienden, want het wordt te veel.’

Als chef leid je een druk leven, nu zit je thuis. Hoe voelt dat?

‘We kunnen niks anders doen dan wachten en de regels volgen. Het heeft geen zin om je nu al druk te maken over de toekomst. Ik wil ook niet negatief zijn, ik ben er zeker van dat we hier als gemeenschap zullen doorkomen.’

‘Het is nog niet zeker wat de regels zullen zijn bij de heropening van de horeca. Ik heb een beetje schrik, zowel voor mezelf als voor andere kleine restaurants in Gent. Als de gasten anderhalve meter uit elkaar moeten zitten, zal het lastig worden. Maar zodra we meer weten, vinden we wel een oplossing.’

Je bent ook een takeaway begonnen?

‘Inderdaad, bij Door 73. Die sharinggerechten lenen zich daar veel beter toe dan de gastronomische kaart van Oak. Het is een groot succes, vooral in het weekend.’

Zal je je gedrag aanpassen na de coronacrisis?

‘Ik denk dat ik nog meer lokaal zal kopen. Vakantie in het buitenland schrappen we, in België zijn er genoeg mooie plekken.’

Het VTM-programma ‘Mijn Keuken, Mijn Restaurant’ staat ook on hold?

‘Heel spijtig, want het sloeg echt aan. Maar ik heb de impact van televisie dus nog niet echt gevoeld, misschien maar goed ook.’

 

 

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie