Maak het zelf: avocadosorbet van topchef Enrique Olvera

Onze culinair recensent Jan Scheidtweiler maakt een frisse avocadosorbet uit ‘Tu Casa Mi Casa’, het derde boek van de Mexicaanse celebritychef Enrique Olvera. Probeer het dit weekend zelf met zijn recept.

'Sneeuw van avocado'

Avocadosorbet van Enrique Olvera

Advertentie
Advertentie
©Sam Gilbert

De Mexicaanse keuken is zo hot als een jalapeño en er is geen betere gids dan Enrique Olvera. De chef baat maar liefst twee zaken uit die tot de top 50 van de beste restaurants ter wereld behoren.

Advertentie

Pujol, zijn eethuis in Mexico City, staat op de twaalfde plaats. Terwijl Cosme, zijn zaak in New York, vorig jaar de lijst binnenstormde op de 23ste plaats.

Zijn recept van ‘Sneeuw van avocado’, of ‘Nieve de aguacate’ in het Spaans, doet de thuiskok meteen wegdromen: in een zwarte dessertkom ligt een groene wolk avocadosorbet, besprenkeld met olijfolie. Een gerecht dat eruitziet zoals je dat verwacht van de Mexicaanse supersterchef.

Ingrediënten voor 475ml sorbet

Suikersiroop

Advertentie
Advertentie

240 ml water
200 gr suiker

Sorbet

3 avocado's
120 ml kokosmelk
2 eetlepels limoensap
1 theelepel zout
4 eetlepels crushed ice

Bereidingswijze

Advertentie
©Sam Gilbert

Duurtijd: 30 minuten voorbereiding, 3 uur rusttijd en 10 minuten afwerking.

Suikersiroop

Verhit water en suiker in een kleine pan op een laag vuur. Roer zo'n 5 minuten tot de suiker volledig opgelost is. Kook tot nog ongeveer de helft overblijft, zo'n 10-15 minuten. Laat het hele goedje afkoelen. Gebruik 150 ml van de suikersiroop voor de sorbet.

Sorbet

Gooi het avocadovlees in de blender en voeg er de suikersiroop, de kokosmelk, de limoensap, de ijsblokjes en het zout aan toe. Mix tot u een gladde consistentie bekomt. Laat het geheel 3 uur in de diepvriezer rusten. Opgelet, meng elke 30 minuten zodat u een smeuïge sorbettextuur bekomt. 

Serveer

Serveer de sorbet met een tikkeltje olijfolie. U kan de sorbet tot een maand in de diepvriezer bewaren.

Het kookboek ‘Tu Casa Mi Casa’

Lees hier de volledige review van het derde en nieuwste kookboek van Enrique Olvera. 

Recept uit kookboek van Enrique Olvera, ‘Tu Casa Mi Casa’, 237 blz., uitgeverij Phaidon, 35 euro.