Zin om de ober eens goed te laten zweten? Met het bestellen van een negroni spritz maakt u een goeie kans.
Opgelet: wie onze raad opvolgt en naar een negroni spritz vraagt, spreekt het best het woord ‘negroni’ duidelijk uit. Want bij ‘spritz’ wordt automatisch de associatie gemaakt met de razend populaire aperol spritz. Een pluim op de hoed van het marketingteam van de Campari-groep, die de aperollikeur in 2003 overnam.
Ingrediënten
3 cl campari
3 cl rode vermout
9 cl schuimwijn
Ijsblokjes à volonté
Werk af met een schijfje sinaasappel
Voor een extra punch:
voeg gin en spuitwater toe
De geschiedenis van de spritz gaat terug tot het begin van de 20ste eeuw. Toen al werd er in Italië geëxperimenteerd met het mixen van witte wijn en spuitwater. De naam van dat nieuwe, lichte aperitief werd overgenomen van de Oostenrijkers, die het goedje al snel als een ‘spritzer’ gingen benoemen. Dankzij de bubbels uiteraard.
Toen in de jaren dertig de Amerikaanse cocktailcultuur stilaan Europa bereikte, werd het bon ton om ook met een bittere likeur - denk aan campari, angostura of amaro - te gaan ‘spritzen’. Zo ontstond de bicicletta, een cocktail van campari, witte wijn en spuitwater.
Als u zich afvraagt waar die naam vandaan komt: bicicletta, ‘fiets’ in het Italiaans, was een verwijzing naar de mannen die, na een namiddagje in de bar, ‘s avonds al zigzaggend naar huis fietsten.
Vergissing
Van een bicicletta naar een negroni: da’s een kwestie van het aantal ingrediënten en het alcoholgehalte de hoogte injagen. Want een negroni bestaat uit evenredige delen campari, rode vermout én gin. Een schijfje sinaasappel en veel ijs zijn ook een must. Liefhebbers kunnen nog extra bitters toevoegen.
Toen Mirko Stocchetto, barman van de legendarische Milanese Bar Basso, er in 1972 even zijn hoofd niet bij had, voegde hij per ongeluk schuimwijn toe in plaats van gin. Dat smaakte echter verre van slecht en een nieuwe cocktail was geboren: de negroni sbagliato. Wie de Italiaanse naam te moeilijk te onthouden vindt, kan het ook gewoon op 'negroni spritz' houden.
Al kan er bij een spritz ook nog gin worden toegevoegd, en wordt de schuimwijn vaak verdund met spuitwater. Het grote voordeel van zo’n spritzversie is dat ze de alcoholconcentratie naar beneden haalt en meer verfrissing biedt bij warme temperaturen.