Nieuw: kopje kaasthee, te eten of drinken met handleiding

Wat gaat er in de culinaire wereld over de tong? Deze week: icetea met een schuimkraagje... kaas.

Met zijn schuimkraag ziet het eruit als bier. Maar in werkelijkheid is het koude thee met kaas. Te eten/drinken mét handleiding.

Op het vliegtuig, in het verkeer of op het werk, oké. Daar krijg je instructies die je het best navolgt. Maar dit moet wel de eerste keer zijn dat we in een theebar geïnstrueerd worden over hoe we ons drankje naar binnen moeten werken. ‘Nip rechtstreeks van de beker door het open deksel’, staat er op een bord in de nieuwe thee- en koffiebar Atulea in hartje Seattle. ‘Hef het kopje op tot een hoek van 45° om zowel thee als kaas binnen te krijgen.’

Advertentie
Advertentie

Gelukkig staat er in kleine letters, mét smiley, dat je ook een rietje mag gebruiken om je ‘cheese tea’ te drinken. Ik opteer voor dat laatste. ‘Meng vooral de kaas en de thee niet’, waarschuwt de theebarista.

U leest het goed. We hebben het over thee met kaas. Geen lap kaas natuurlijk, wel een schuimkraag van zoete of hartige roomkaas boven op een koude ijsthee, in mijn geval een scherpe perzik-jasmijnthee.

Advertentie
Advertentie

De Chinees-Amerikaanse eigenaar van Atulea, Vince Shi, proefde ‘naigai cha’ tijdens een trip naar huis, Peking, een paar jaar geleden. Toen was het drankje, dat wellicht bedacht werd op een Taiwanese nachtmarkt, al een megahype in China, Singapore en Hongkong. Intussen is de kaasthee overgewaaid naar New York (door onder meer Happy Lemon), Los Angeles (waar je het vindt bij Little Fluffy Head Cafe), Seattle (Atulea en Happy Lemon) en Londen (Heytea).

En hoe smaakt het? In elk geval veel lekkerder dan je zou denken. De zachte schuimkraag van mascarponeachtige kaas doet het drankje er een beetje uitzien als een pintje, maar hier zit er veel smaak in de schuimkraag dankzij de toevoeging van suiker en zeezout. ‘Het smaakt een beetje zoals cheesecake’, aldus Shi. ‘Maar dan lichter. Het is dessert en ijsthee ineen.’

Nederlandse bedrijven zetten al behoorlijk in op het product. Begin deze maand introduceerde het zuivelconcern FrieslandCampina een kant-en-klare, voorverpakte kaasthee in China. De Nederlandse roomkaasproducent Lebo prijst zijn spuitzakken dan weer aan als de ideale hulpmiddelen om thuis zelf cheese-tea te maken.

In België is het vooralsnog wachten op een eerste cheese-tea-bar. Doe-het-zelvers kunnen met het volgende recept alvast aan de slag: kook wat thee, laat die afkoelen en meng in een apart schaaltje melk, roomkaas (en eventueel wat slagroom, zout en suiker). Dat kun je dan, cappuccinogewijs met een spuitzak of lepeltje op de thee laten drijven voor een mooie schuimkraag van zo’n 2 centimeter. Schol!

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer