Nutella whipped cream, nu al een hit op Instagram

Dé craving tijdens de coronacrisis: nutella whipped cream, nu al een hit op Instagram en TikTok.

Elke crisis heeft haar eigen guilty pleasures. Tijdens de coronacrisis was dat eerst Dalgona-koffie, een opgeroomde versie van instantkoffie. De opvolger daarvan staat nu klaar om officieel gekroond te worden: de troostende Nutella whipped cream. Niet voor gevoelige magen.

Het was opnieuw een vrouwelijke foodblogger die de hype in gang zette. Op 23 april postte Valentina Mussi uit Miami een filmpje op zowel Instagram als TikTok. De baseline die ze erbij gebruikte: ‘Taking the whipped trend to the next level’.

Advertentie
Advertentie
Vergis u niet: ondanks het zware karakter van de Nutella whipped cream is deze nieuwe hype een zomerdrankje.

Die ‘whipped trend’ - wat zich in het Nederlands nogal vreemd laat vertalen als een ‘opgeklopte trend’, maar dat ‘klopt’ wel - verwijst naar de Dalgona-koffie. Dalgona-koffie is van oorsprong een Zuid-Koreaans recept voor een latte-achtig goedje. De Zuid-Koreaanse acteur Jung Il-woo demonstreerde in januari al de bereiding ervan in een populair tv-programma, waarna dat fragment viraal ging op TikTok en zo door duizenden foodies werd herhaald.

Het succes van Dalgona-koffie in tijden van lockdown werd toegeschreven aan het razend eenvoudige recept waarbij je alleen oploskoffie, suiker en water nodig hebt om een romige substantie te bekomen die je vervolgens op een glas al dan niet warme melk schept. Nu is er goed nieuws: Nutella whipped cream is nóg eenvoudiger om te fabriceren.

Advertentie
Advertentie

Het mag geen verrassing zijn dat Nutella whipped cream op basis van hazelnootpasta wordt gemaakt. Eén flinke eetlepel heb je nodig, en die wordt dan opgeklopt met volle room tot een soort hazelnootslagroom. Dat goedje schep je op een glas ijskoude melk en kláár.

Nu ja, niet helemaal volgens de voorschriften van de sociale media, want daar wordt aangeraden om de rand van het glas nog even in te smeren met een dikke laag Nutella. Alsof het geheel van room, choco en melk nog niet zwaar genoeg aankomt in de maag.

De kritische lezer heeft al meteen opgemerkt dat er bij dit recept geen koffie aan te pas komt. Er bestaat echter wel een afgeleide met koffie, die dan uiteraard de titel ‘Nutella whipped cream coffee’ meekrijgt. Letterlijk en figuurlijk een mondvol. Het enige verschil is dat je de ijskoude melk vervangt door ijskoude koffie met melk.

Want vergis u niet: ondanks het zware karakter van de Nutella whipped cream is deze nieuwe hype een zomerdrankje. Bij de Dalgona-koffie werd de mogelijkheid nog opengelaten om warme al dan niet koude koffie te gebruiken, het chocobrouwsel daarentegen wordt ijskoud geserveerd.

Typisch aan ‘virale’ drankjes (en dat mag u op meer dan één manier interpreteren) is dat er al heel snel allerhande varianten van verschijnen op de sociale media. Iedereen wil immers de volgende hype op zijn of haar palmares prikken. Dus verschenen er de afgelopen weken al opgeklopte drankjes met aardbeien, met Oreo-koekjes, met  bosbessen en citroen. Maar voorlopig wist geen van die probeersels de honderdduizenden volgers te overtuigen die van Nutella whipped cream wél een internethit maakten.

Advertentie