Oscar Niemeyers laatste project Château La Coste in de Provence

In Château La Coste, in de Provence, blenden wijn, architectuur, hedendaagse kunst, gastronomie en hotellerie miraculeus. Nu is eindelijk ook het paviljoen van Oscar Niemeyer opengegaan. Meteen het allerlaatste gebouw ooit van de Braziliaanse toparchitect. 

Waar?

Op 15 kilometer van Aix-en-Provence ligt Château La Coste. Een uitgestrekt domein waar niet alleen wijn wordt gemaakt, maar waar je ook kunt dineren en overnachten te midden van de kunst en architectuur. Het luxehotel Villa La Coste is een ontwerp van de Hongkongse designer André Fu. Alle 28 villasuites hebben een terras met uitzicht op de wijngaarden en het Massif du Luberon. Tien suites hebben hun eigen zwembad.

Advertentie
Wie Château La Coste bezoekt, kan een wandelparcours afleggen langs tientallen kunstwerken. Onder meer deze ‘drop’ van Tom Shannon. Op de achtergrond: het muziekpaviljoen van Frank Gehry.
©Richard Haughton
Advertentie

Architectuur?

Tadao Ando (het kunstencentrum), Jean Nouvel (de wijnmakerij), Frank Gehry (het muziekpaviljoen), Richard Rogers (een paviljoen tussen de bomen), Renzo Piano (een expopaviljoen). Het 200 hectare grote wijndomein van de Ierse zakenman Patrick ‘Paddy’ McKillen was de voorbije jaren al uitgegroeid tot het speelterrein van niet minder dan vijf winnaars van de Pritzker-architectuurprijs.

Oscar Niemeyer tekende een paviljoen met een opvallende glazen gevel – het lijkt wel alsof de wijngaarden door het gebouw heen lopen. Daaronder: het expopaviljoen van Renzo Piano.
©Stéphane Aboudaram, / WE ARE CONTENT(S)

Nieuw?

Intussen zijn dat er dus zes. Want ook de Braziliaan Oscar Niemeyer kreeg in 2010 – twee jaar voor zijn dood – van McKillen de vraag of hij geen paviljoen wilde ontwerpen voor La Coste. Hij tekende samen met zijn assistent Jair Valera een paviljoen dat uit twee grote delen bestaat: een ruimte met een opvallende glazen gevel – het lijkt wel alsof de wijngaarden door het gebouw heen lopen – en een cilindervormig auditorium. De ondiepe waterpartij naast het paviljoen speelt met het licht en vormt de perfecte spiegel voor de architecturale vormen. ‘Oscar Niemeyer beschouwde dit paviljoen als zijn laatste geschenk aan Frankrijk, een land wier mensen en landschappen hij heel erg liefhad’, aldus Mara McKillen, de zus van Patrick en manager van het domein.

Advertentie
Advertentie

Wijn?

Niet alleen architectuurfanaten komen hier aan hun trekken. Sinds 2004 bouwt McKillen met zijn Château La Coste voort op een wijnbouwtraditie die teruggaat tot de Romeinse tijd. Omdat hij bodem en milieu zoveel mogelijk wil beschermen, gaat hij biodynamisch te werk. McKillen verkiest kwaliteit boven kwantiteit en halveerde het aantal flessen dat elk jaar wordt geproduceerd.

©Stéphane Aboudaram / WEARECONTENT(S)

Kunst?

Kwaliteit staat ook voorop in McKillens hedendaagse kunstcollectie. Tussen de wijnranken zie je werken van Louise Bourgeois, onder meer haar monumentale ‘Araignée accroupie’ (‘kruipende spin’) bij de ingang van het landgoed. Voorts werken van Andy Goldsworthy, Richard Serra, Per Kirkeby, Ai Weiwei, Alexander Calder en Jean-Michel Othoniel. In het hotel ontbijt je dan weer tussen de kunst van Cy Twombly, Fernand Léger en Alberto Giacometti. Zowel het domein als de kunstverzameling is een ‘work in progress’. ‘Elke gastkunstenaar maakt zijn eigen werk en kiest de plaats ervan in de natuur, om de wandeling te verrijken met nieuwe installaties.’

Hotel ‘Villa La Coste’ is zowat synoniem met de Franse ‘art de vivre’. Het telt 28 villasuites. Op het domein zijn er ook 5 restaurants.
©Richard Haughton

Eten?

Het domein telt niet minder dan vijf restaurants. Ga zeker tafelen bij de Argentijnse barbecuegod Francis Mallmann of bij Hélène Darroze, de driesterrenchef van The Connaught in Londen.

Advertentie