sabato

Osteria Moretti in Hasselt: ontbijtplek, tearoom én gastronomisch restaurant

©Emofragma

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Osteria Moretti in Hasselt: van ontbijt tot menu in vijf gangen.

De wurgende witte kassa. De onmogelijk lange uren. Het grote risico op een faillissement. Een restaurant beginnen lijkt wel commerciële zelfmoord. De zeldzame chefs die het aandurven, houden het dan meestal ook braaf en voorspelbaar.

Braaf en voorspelbaar? Niet voor Tiana Moretti en Alexander Reniers. Het jonge koppel scoort in Hasselt met een swingende nieuwe zaak. Die doet afwisselend dienst als ontbijtplek, lunchrestaurant met verse pasta's, tearoom en gastronomisch restaurant. Osteria Moretti is open van 10 uur 's morgens tot 's avonds laat. Op een hulp in de zaal na staat het duo in voor alles: van het zelfgemaakte brood tot koekjes bij de koffie en een vijfgangenmenu (55 euro).

Bovendien doen ze dat met een aanstekelijk plezier. Van achter een lange marmeren eettoog zien we hoe de chef in zijn open keuken zelfs nog de afwas doet met een grote glimlach: je zou bijna jaloers worden op een job in de horeca.

Moretti en Reniers lijken dan ook geboren voor dit vak. De Italiaanse gastvrouw heeft een natuurlijke flair en een genetisch bepaald talent voor verse pasta. Bovendien werkte ze als patissier in De Slagmolen en Hertog Jan. Alexander Reniers kookte dan weer bij het Hof Van Cleve en Vrijmoed. Zijn gevoel voor finesse is al te merken vanaf het eerste hapje, een kroepoek van inktvis met aioli.

Waar?
Aldestraat 20, 3500 Hasselt
Tel. 0470/42.97.70 www.osteriamoretti.be
Gesloten op dinsdag en woensdag.
Wijn?
Alleen Italiaanse flessen, voor correcte prijzen. Zo kregen we bij het vijfgangenmenu drie mooie glazen voor 21 euro.
Decibel?
Aan de toog, recht tegenover de keuken, kan het soms rumoerig zijn, met pieken tot 75 dB.
Rekening?
153,20 euro voor twee.
Kom ik terug?
Natuurlijk! Dit is een restaurant dat je doet afvragen waarom er niet meer van dit soort zaken zijn: lekker, flexibel en sympathiek.

In zijn menu goochelt Reniers niet met verrassende smaken of gedurfde combinaties. Zo doet een bord met eendenfilet, biet en paddenstoelen eerder vertrouwd aan: dit hebben we nog gezien. Maar het is de uitvoering die je hier verbaasd doet opkijken. Hoe speelt de chef dit allemaal in zijn eentje klaar? Een crème van rode biet is perfect op smaak, met een friszure toets. Het vlees komt niet recht uit de oven, maar heeft de tijd gekregen om te rusten, en ligt in een diepe, hartige jus. Zeste van sinaasappel creëert een bruggetje met een klassieke eendenbereiding.

Ook bij een dubbele bereiding van sint-jakobsvruchten zit alles goed. De eerste coquille, rauw en dun gesneden in de schelp, is lekker, maar het is de warme bereiding die met de meeste punten gaat lopen. Knolselder en pompoen, in een opgeschuimde jus, maken er een hartige, herfstige versie van.

Maar soms kan Reniers het ook heel simpel, in de beste Italiaanse traditie. Zo zet hij met carpaccio van courgette en burrata een supergerecht neer, opgepept met eersteklas olijfolie.

Terwijl de chef alvast aan de afwas begint, toont Tiana Moretti nog dat ze meer kan dan alleen geweldig brood bakken. Zo bereidt ze een wervelend dessert rond bladerdeeg, gekaramelliseerde appel en dulce de leche, die karamelpasta uit Latijns-Amerika. En voor wie alleen 's morgens of in de namiddag kan langskomen: ja, zelfs de koffie en de koekjes zijn hier lekker.

Lees verder

Advertentie
Advertentie