sabato

Portugese wijnmaker concurreert met Cheval Blanc en Pétrus

De nieuwe winery van Magnum Carlos Lucas Wines. ©RV

Wijnen maken die tot de wereldtop behoren en toch met beide voeten op de grond blijven. Bij de Portugese sterwijnmaker Carlos Lucas lukt het. Hij maakt er zelfs zijn credo van: 'Good wine, good people, no fuzz.'

Drie mobieltjes heeft Carlos Lucas op zak. En dat het niet voor de show is, merk ik als ik in zijn wagen stap op weg naar Quinta da Pedra, in het uiterste noorden van Portugal en een van de prestigieuze domeinen waar Lucas de wijnen signeert. We zijn nog maar net vertrokken of er is al gerinkel te horen. 'Chinezen aan de lijn', fluistert hij verontschuldigend. Zijn zware BMW 5 scheurt - veel te snel - over de snelweg terwijl hij met geïnteresseerde Aziatische kopers onderhandelt. Op het scherm midden het dashboard volgt hij intussen zijn mailboxen op. 'Gemiddeld rijd ik 600 kilometer per dag', zegt Lucas. 'Waarom ook niet? Om topwijnen te maken heb ik maar drie dingen nodig: een kleine groep knappe mensen om me heen, een geoliede organisatie en goede druiven.' Die belofte kan Lucas voorlopig mooi nakomen. Op de cover van menig wijntijdschrift pronken zijn wijnen tussen de groten der aarde, genre Latour, Pétrus, Cheval Blanc of Romanée-Conti.

Lúcia Freitas en Carlos Lucas spelen het klaar om in diverse regio’s tientallen wijnen te maken die overal in de prijzen vallen. ©RV

Overvliegen uit Monaco
Lucas begon zijn wijnmakerscarrière in 1992, nadat hij afgestudeerd was in Montpellier. 'Mijn eerste job vond ik in een coöperatieve wijnmakerij in de Dão-regio. Kort daarna kwam ik in dienst bij het wijnbedrijf Dão Sul. Jarenlang kon ik er mijn ding doen. We hebben mooie projecten gerealiseerd. Tot in 2011 het keerpunt volgde: er kwamen te veel andere belangen naast de wijn in het spel en ik kapte met mijn werkgever. Tijd voor reflectie, vond ik.'

Veel tijd om na te denken kwam er echter niet. Amper twee weken na zijn afscheid bij Dão Sul kreeg hij een telefoontje met de vraag of hij niet aan de slag wou bij Idealdrinks, het wijnbedrijf van de steenrijke Portugese zakenman Carlos Dias. Dias maakte eerst fortuin met het peperdure horlogemerk Roger Dubuis, stapte daarna in de mode en is vandaag onder meer succesvol in de bouw van ziekenhuizen. 'Telkens wanneer Dias uit Monaco komt overgevlogen, brengt hij een topwijn uit de wereld mee. Dan maant hij ons aan die eens goed te proeven', zegt Lucas. 'De smaak en de wijnen van Dias staan voor een nieuwe Portugese wijnstijl, onder meer omdat hij verzot is op de topklasse uit Bordeaux en Bourgogne.'

De traditionele grondbezitters in de Alto Douro regio produceren al ongeveer 2.000 jaar wijn. Sinds de 18e eeuw is port(wijn) -het hoofdproduct van de regio- wereldberoemd vanwege zijn kwaliteit. ©RV

Maar het verhaal van Carlos Lucas stopt niet bij Idealdrinks. Kort nadat hij daar van start ging, richtte hij samen met de jonge wijnmaakster Lúcia Freitas 'Magnum Carlos Lucas Wines' op. Onder het logo prijkt de baseline 'Wine & People'. 'Ik ben en blijf in de eerste plaats een wijnmaker', zegt hij. 'Maar ik geef dolgraag mijn geheimen door aan mensen in wie ik ten volle geloof. Lúcia is zo iemand.' Magnum Carlos Lucas Wines heeft een aantal eigen quinta's, maar is tegelijk consultant voor anderen.

Koeling kapot
In 24 uur hebben we vijf wijnregio's doorkruist: van de noordelijke regio van de Vinho Verde door de Dourovallei tot in Alentejo. Hoe speelt hij het klaar om in diverse regio's tientallen wijnen op een pak domeinen te maken en overal in de prijzen van de internationale wijnjury's te vallen? 'Keep it simple', lacht hij, terwijl hij alweer een andere telefoon aanneemt. 'Oei, er is een koeling kapot, aan de vooravond van de druivenpluk. Geef me een paar minuten.'

Op een moment dat de thermometer 30 °C aangeeft, kan je kapotte koelingen inderdaad missen als kiespijn. 'Problemen, die opwarming van de aarde?', gooi ik Carlos Lucas voor de voeten. 'Ach, ik doe daar niet in mee. Ik kan het niet aanhoren hoe sommige wijnmakers daarover kunnen zeuren. We zijn landbouwers hé, we werken met de natuur. De weersomstandigheden horen er intrinsiek bij.'

©RV

Heeft hij dan geen wondermiddel? Geen zet van de meester? 'Weet je, ik heb destijds veel oudere wijnen geproefd uit diverse regio's, flessen met 30 tot 40 jaar op de teller. Vaak gemaakt met volumedruiven, van een zogezegd mindere kwaliteit dus. Maar destijds hadden die wijnen onmiskenbaar hun eigen finesse. Ik heb veel geleerd van die oude technieken. Het was de tijd dat de diverse druivenrassen door elkaar stonden in de wijngaard. Dat gaf een knappe fraîcheur en een fraaie aciditeit. Op die oude filosofie blijf ik mij baseren, maar met moderne technieken. Ik moet echt lachen als ik moderne wijnmakers met veel poeha hoor verklaren dat ze het sap uit de druiven laten vloeien zonder pompen, alleen door gebruik te maken van de zwaartekracht. Wel, dat was hier 40 jaar geleden en meer ook al zo.'

'Maar bovenal is het van het grootste belang dat je het terroir voelt. Letterlijk aan den lijve. Kom, loop even mee tussen de wijnranken van Quinta das Tecedeiras, hier langs de hoge flanken van de Douro', nodigt Carlos Lucas me uit. 'We zullen nadien enkele vatstalen proeven'.

Het is heet, de helling tussen de terrassen vol wijnranken is erg steil en het zand waait op als was het in de woestijn. 'Dát is ons terroir hier', zegt de wijnmaker terwijl hij de pitten van de druiven controleert op hun rijpheid. Ik zwijg en stap verder. Het is zo al zwaar genoeg.

De wijnen van Carlos Lucas worden ingevoerd door Alhambra, Brusselsesteenweg 7, 9090 Melle, tel. 09/233.35.36. www.winemagnum.com

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie