sabato

Restaurant Rizoom in Gent: foodsharing op z'n Japans

©Rizoom

De noedelbar Shibui werd een Japans geïnspireerde gastrobistro, ondergebracht in een knap co-workingcomplex.

Waar?
Rizoom
Nieuwewandeling 62, 9000 Gent
Tel. 0493/44.76.89
Zondag, maandag, dinsdagmiddag en zaterdagmiddag gesloten.

Wijn?
Interessante kleine kaart met enkele natuurwijnen en zes sake die per glas te krijgen zijn.

Decibel?
Rizoom is klein en gezellig, zonder al te veel rumoer.

Rekening?
120,5 euro voor twee.

Kom ik terug?
Zo snel ik kan! Dit is zoals gastronomie in 2020 zou moeten zijn: lekker, geïnspireerd en toch laagdrempelig.
Wie de Japanse en af en toe ook Koreaanse termen op de kaart weet te ontcijferen, ontdekt hier intrigerende gerechten.

Krijgt u weleens het gevoel dat naast sommige menukaarten het best een woordenboek zou liggen? Dat zou ook in Rizoom van pas komen. Er zijn gerechten met miso en shiso, met yakitori en koji. En wat is chawanmushi ?

Rizoom is een nieuwe Japans geïnspireerde gastrobistro, ondergebracht in een knap co-workingcomplex. Al is Rizoom wel niet helemaal nieuw. Onder de naam Shibui begon chef Yves Kerckhoffs hier vorig jaar met een Japanse noedelbar, die hij liet evolueren tot een pop-up met Japanse gerechten. Om komaf te maken met de noedels en de pop-up heeft hij het project nu een nieuwe naam en invulling gegeven.

Wie de Japanse (en af en toe ook Koreaanse) termen op de kaart weet te ontcijferen, ontdekt intrigerende gerechten. Eendenborst gerijpt in miso (8,5 euro) of gerookte mosselen met sake (13 euro). Al duiken tussen de exotische smaakmakers ook meer herkenbare gerechten op, zoals coquille met aardpeer en karnemelk (14 euro). Alle gerechten zijn hier gemaakt om te sharen en zijn zeer redelijk geprijsd. 

Zoals het in een gastrobistro past, is de inrichting aan de sobere kant, met eenvoudige tafels en klapstoelen. Maar gezellig is het hier wel, onder meer dankzij een mooie parketvloer en een rek met weckpotten. Uit de keuken drijft de geur van een Green Egg-barbecue, een favoriet speeltje van de chef.

©Rizoom

Op die barbecue heeft hij net een met miso gelakte halve aubergine afgewerkt (7,5 euro). De rokerige tonen passen goed bij de gedroogde ui en de bonitovlokken op het vruchtvlees en tonen hoe een Japanse klassieker hier een interessante interpretatie krijgt. Ook een met de hand gesneden rundstartaar (15 euro) is top. Het vlees is supergoed op smaak gebracht. Champignon en een gepekelde eidooier zijn slimme toevoegingen.

Dat niet alles hier datzelfde hoge niveau haalt, is te proeven in het bord met griet en bloemkool. De kool is als een risotto gegaard, alweer een sterk idee. Toch mist het de smaakintensiteit van de andere gerechten. Daarna is het weer genieten bij een stukje bavette (14 euro), rokerig door een kort verblijf op de barbecue. Spitskool, gedroogde sjalot en gepofte rijst zijn een hoogst originele garnituur.

Ook met twee inventieve gerechten, een tarte tatin met misokaramel en gerookte peer met shiso-melkijs, weet de keuken te scoren. Rizoom is een zalig adres.

©Rizoom

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie