sabato

Sterrenchef Gert De Mangeleer: ‘Chips met kaviaar en champagne is de perfecte apero'

‘De chef Marcelo Ballardin van Oak in Gent moeten we in de gaten houden.’ En dat zult u, eens u weet dat deze tip van topkok Gert De Mangeleer komt, zeker doen. De suggesties van de chef.

Meet de chef

©Senne Van der Ven

Met het driesterrenrestaurant Hertog Jan katapulteerden chef Gert De Mangeleer en sommelier Joachim Boudens zich tot de gastronomische wereldtop. Eind december 2018 sloten ze voor de laatste keer af. Zo’n drie maanden later openden ze bistro Less. En deze zomer komen ze met een seafoodpop-up: Bar Bulot. 

Less, 't Zand 21, 8000 Brugge
Bar Bulot, Torhoutse Steenweg 479, 8200 Brugge

Waar ga jij graag eten?

‘Er zijn drie restaurants in Brugge waar je mij regelmatig vindt. Enerzijds bij Less, de bistro die Joachim Boudens en ik in maart dit jaar openden. Maar ook bij restaurant Rock-Fort en Gastrobar Hubert. De keuken ligt mij en ik hou van de informaliteit, het gezellig tafelen en de kwaliteit. 

Ik ben trouwens net nog gaan eten bij Zuma in Londen. Een echte aanrader voor wie houdt van topkwaliteit en een kosmopolitische vibe.'

Less, 't Zand 21, 8000 Brugge
Rock-Fort, Langestraat 15, 8000 Brugge
Gastrobar Hubert, Langestraat 155, 8000 Brugge
Zuma, 
5 Raphael St, Knightsbridge, London SW7 1DL, Verenigd Koninkrijk

Op de wishlist?

©Martin Botvidsson

‘Het driesterrenrestaurant Frantzén in Stockholm. Enkele jaren geleden had ik een memorabele ervaring op hun oude locatie. Ik had zelf nooit kunnen lunchen of dineren bij ons voormalig driesterrenrestaurant Hertog Jan. En het was de eerste keer dat ik het gevoel had dat ik een chef ontmoette die dezelfde culinaire taal sprak als ik.  

Een tijdje geleden zijn ze verhuisd naar een nieuw pand, dat ik absoluut ook eens wil bezoeken.'

Frantzén, Klara Norra kyrkogata 26, 111 22 Stockholm, Zweden

Voor welk restaurant steek je de grens over? 

'Ik ben zot van de Aziatische keuken. Van Hong Kong-style food tot de Japanse keuken over die in Taiwan en de Filippijnen. Het is een heel boeiende en geladen keuken waar ze veel met specerijen werken. Ook het sharen komt uit Azië. Ik vind het een hele leuke manier van tafelen.'

'De laatste jaren heb ik heel veel in het buitenland gezeten, voornamelijk in Azië. Enkele van mijn favorieten: Sühring in Bangkok, Florilège en Den in Tokyo, Toyo eatery in Manilla, Mume in Taipei, Haku en Yardbird in Hongkong, Burnt Ends in Singapore en Benu in San Francisco.'

Sühring, No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, Bangkok, Thailand
Florilège, 2-5-4 Jingumae, B1F, Shibuya-Ku, Tokyo, Japan
Den, 2-3-18 Jingumae, Shibuya-Ku, Tokyo
Toyo eatery, 2316 Chino Roces Ave, Makati, 1231 Metro Manila, Filipijnen
Mume, 1F, No. 28, Si-Wei Road, Da-An District, Taipei City, Taiwan
Haku, Shop OT G04B, Ground Floor, Ocean Terminal, Habour City, Tsim Sha Tsui, Hongkong
Yardbird, 154-158 Wing Lok St, Sheung Wan, Hongkong
Burnt Ends, 20 Teck Lim Rd, Singapore
Benu, 22 Hawthorne St, San Francisco, CA 94105, Verenigde Staten

Welke chef moeten we in de gaten houden?
©Frederiek Vande Velde

‘Ik denk dat we Marcelo Ballardin van Oak in Gent zeker in de gaten moeten houden. Hij kan heel goed koken en heeft ook de businesskant mee. Veel potentieel.

Oak, Hoogstraat 167/001, 9000 Gent

Het beste ijs?

Bij Da Vinci in Brugge. Mijn lievelingssmaak is Amarena, gebaseerd op de amarena-kers.

Da Vinci, Geldmuntstraat 34, 8000 Brugge

Food Guilty Pleasure?

‘Een pak gezouten Lays-superchips met ribbeltjes opendoen en in een kom gieten. Een potje Royal Belgian Caviar van eigen bodem - en geen enkele kaviaar is zo lekker - met wat lepels in. Die schep je op de chips en eet je met een glas champagne erbij. Dat is mijn recept voor de perfecte apero.

Culinaire inspiratie?

Ik was ontzettend gecharmeerd door het visrestaurant Ramiro in Lissabon. Het inspireerde me om ons nieuw concept Bar Bulot te lanceren. Ramiro serveert alleen de beste seafood. Geen salades of pastabereidingen erbij. Alleen wat erbij hoort: brood, boter en een goede fles champagne en wijn.

Ramiro, Av. Alm. Reis 1 - H, 1150-007 Lissabon, Portugal


‘Het driesterrenrestaurant Frantzén in Stockholm. Enkele jaren geleden had ik een memorabele ervaring op hun oude locatie.

Ik had zelf nooit kunnen lunchen of dineren bij ons voormalig driesterrenrestaurant Hertog Jan. En het was de eerste keer dat ik het gevoel had dat ik een chef ontmoette die dezelfde culinaire taal sprak als ik.  

Een tijdje geleden zijn ze verhuisd naar een nieuw pand, dat ik absoluut ook eens wil bezoeken.'

Frantzén, Klara Norra kyrkogata 26, 111 22 Stockholm, Zweden

Voor welk restaurant steek je de grens over? 

'Ik ben zot van de Aziatische keuken. Van Hong Kong-style food tot de Japanse keuken over die in Taiwan en de Filippijnen. Het is een heel boeiende en geladen keuken waar ze veel met specerijen werken. Ook het sharen komt uit Azië. Ik vind het een hele leuke manier van tafelen.'

'De laatste jaren heb ik heel veel in het buitenland gezeten, voornamelijk in Azië. Enkele van mijn favorieten: Sühring in Bangkok, Florilege en DEN in Tokyo, Toyo eatery in Manilla, Mume in Taipei, Haku en Yardbird in Hongkong, Burnt Ends in Singapore en  Benu in San Francisco.'

Sühring, No.10, Yen Akat Soi 3, Chongnonsi, Yannawa, 10120 Bangkok
Florilège, 2-5-4 Jingumae, B1, Shibuya 150-0001, Préfecture de Tokyo, Japan
Den, 2-3-18 Jingumae, Shibuya Ku, Tokyo
Toyo eatery, 2316 Chino Roces Ave, Makati, 1231 Metro Manila, Filipijnen
Mume, 1F, No. 28, Si-Wei Road, Da-An District, Taipei City, Taiwan
Haku, Shop OT G04B, Ground Floor, Ocean Terminal, Habour City, Tsim Sha Tsui, Hongkong
Yardbird, 154-158 Wing Lok St, Sheung Wan, Hongkong
Burntends, 20 Teck Lim Rd, Singapore 088391
Benu, 22 Hawthorne St, San Francisco, CA 94105, Verenigde Staten

Lees verder

Advertentie
Advertentie