sabato

Van Los Angeles tot Brussel: bloemkool is de nieuwe it-groente

©Athos Burez

Na jaren van stiefmoederlijke behandeling in witte bechamelsaus heeft bloemkool vandaag de 'veggie-celebritystatus' bereikt. De groente is immers zowel caloriearm als vegan, vrij van lactose én gluten. Je kan haar bakken, stomen, pureren, frituren of verwerken tot een Skinny Bitch Pizza.

Mijn eerste 'there is something about cauliflower'-moment beleefde ik tijdens een interview met kunstenaar en ontwerper Antonino Sciortino in Milaan. Zijn lievelingsgerecht is spaghetti carbonara voor armelui. Lees: geen spekjes noch Parmezaanse kaas. De kaas vervangt Sciortino door gebakken broodkruim, het spek door... jawel bloemkool. 'Als je bloemkool urenlang zachtjes laat smoren in boter krijg je die gerookte smaak van spek', aldus Sciortino.

De lange tijd verguisde groente beweegt zich stilaan naar het midden van het bord én van de aandacht. Met #cauliflower had bloemkool al haar eigen hashtag. En sinds kort is er ook de Chou'time-app, een game waarin je in de huid kan kruipen van... een bloemkoolteler. Vanuit Los Angeles, over Milaan is bloemkool aan een belangrijke revival bezig.

Pizzadeegvervanger

De mensen beseffen niet hoe lekker bloemkool is. Ze hebben nog altijd het beeld van bloemkool met kaassaus in hun achterhoofd.
Chef Yotam Ottolenghi

In de States kan je vandaag al op meer dan 9.000 plaatsen 'bloemkoolpizza's' kopen, met dank aan Gail Becker. Zij gebruikte bloemkool een paar jaar geleden om pizzadeeg te maken opdat haar glutenintolerante kinderen ook eens van haar geliefde snack, pizza, konden genieten. Haar zonen en hun vriendjes waren zo weg van haar bloemkoolcreaties dat Becker haar job opzegde en haar eigen bedrijf van diepvriesbloemkoolpizza's oprichtte.

Becker gaf haar zaak de naam 'Caulipower', 'omdat ik niet wil wegsteken dat de pizza's op basis van bloemkool zijn gemaakt. Integendeel, ik ben daar trots op', zo sprak ze bij de lancering. Vandaag, twee jaar later, is Caulipower een multimilliondollar merk dat levert aan supermarktketens als Whole Foods, Walmart en Safeway.

Een iets ander discours, maar met volledig hetzelfde product, is Skinny Bitch Pizza, dat graatmagere modellen afbeeldt met een knalroze pizzadoos op de schoot. Allemaal dankzij de bloemkoolkorst. Zelfs Amerika's bekendste skinny bitch (nu ja, niet zo heel skinny) heeft sinds kort een eigen bloemkoolpizza in de vriesafdeling liggen. Al vervangt presentatrice Oprah Winfrey slechts een derde van het pizzadeeg door bloemkool. Zij speelt vooral in op de extra voedingswaarde die bloemkool aan de pizza toevoegt.

Bloemkoolpizza met spinazie, courgette en asperges. ©rv

Extra afvallen is niet gegarandeerd. Hoewel een bloemkoolpizza zo'n 30 procent minder kilocalorieën bevat dan een reguliere versie, word je echt geen skinny bitch door ganser dagen bloemkoolpizza te eten.

Yotam Ottolenghi

Je hoeft geen trendwatcher te zijn om de opmars van de bloemkool te verklaren. Ze past in alle mogelijke hokjes die foodies vandaag frequenteren: het lactosevrije hokje, het glutenvrije hokje, het low-carb-hokje, het dieethokje, het paleohokje, het ketohokje en ga zo maar door.

Daarbovenop komt de rijzende populariteit van de Israëlische keuken. De Brits-Israëlische chef Yotam Ottolenghi is een grote fan van bloemkool. 'Mensen beseffen niet hoe lekker bloemkool is', aldus de chef in een van zijn columns in de Britse krant The Guardian. 'Ze hebben nog altijd het beeld van bloemkool met kaassaus in hun achterhoofd.'

Ottolenghi is zich intussen ten volle bewust van de hype die hij mee tot stand heeft gebracht. Aan het einde van diezelfde column schrijft hij: 'Deze groente, die ooit verguisd werd, wordt zowat overal ter wereld nu gevierd op feesttafels. Ze geeft zelfs de o zo hippe boerenkool het nakijken. Dus is het nu tijd voor mij om het op te nemen voor andere minderheidsgroenten. Raap, schorseneren en aardpeer: ik ben er voor jullie.'

Geroosterde bloemkool met pijnboompitten en peterselie. ©rv

Typisch Belgisch

Ook in ons land is de koolhydraatvervangende kracht van bloemkool bekend. Dieetgoeroe Sandra Bekkari heeft een bloemkoolpizza in een van haar boeken, terwijl Pascale Naessens vooral fan is van bloemkoolrijst, zijnde fijn gehakte rauwe bloemkool. Heel even geblancheerd. Net als echte rijst (waarvan Naessens in de verste verte geen fan is) heeft bloemkoolrijst de neiging om de smaak van de haar omringende sauzen in zich op te nemen.

Bloemkoolsoep, gegarneerd met geroosterde bloemkoolknoppen. ©rv

Ideaal voer ook voor populaire foodboxen als Smartmat, HelloFresh en Marley Spoon. Zij suggereren de groente geregeld als vervanger voor deeg, rijst of aardappelen.

Maar wat chefs in deze contreien nog het meest aanspreekt aan de bloemkool is niet alleen haar veelzijdigheid, maar vooral haar authentieke Belgische karakter.

'De bloemkool maakt al jaren en jaren deel uit van onze eetcultuur, we hebben het niet elders opgepikt. Een groot deel van het jaar wordt ze in Belgische bodem geteeld. Ze zit zelfs in onze echte Belgische pickles', aldus Seppe Nobels, de chef van restaurant Graanmarkt 13 in Antwerpen en bekend om zijn voorkeur voor groentegerechten.

'Al wil ik wel de kanttekening maken dat bloemkool in ons land nog heel vaak verkeerd wordt bereid. Wanneer je de kool in gezouten water gaat koken, verlies je een groot deel van de lekkere bloemkoolsmaak in dat water. Veel beter is het om de groente rauw te eten, ze te roosteren of te bakken.

Wanneer we vis en vlees bereiden, lijken de variaties eindeloos. Maar zodra Belgen groenten klaarmaken, is de creativiteit vaak ver te zoeken. Nochtans kan je bloemkool op nagenoeg dezelfde manier behandelen als vis en vlees.'

Assepoester

Wie nog inspiratie zoekt voor de eigen bloemkoolavonturen kan zich op Instagram abonneren op de hashtag #cauliflower. Je leert er niet alleen de verschillende varianten van deze veelzijdige groente kennen - de witte uiteraard, maar ook de paarse en de goudkleurige - je sprokkelt er ook massa's tips.

Hoe je bloemkool niet alleen kan inzetten om koolhydraten te doen vergeten, maar net zo goed als vleesvervanger. Snij een dikke schijf uit de bloemkool en bak die met wat boter in een pan. Ziedaar de bloemkoolsteak. Heerlijk met vers gebakken frietjes en een slaatje.

De hashtag verzamelt ook inspirerende quotes over de assepoester onder de groenten. Zoals deze van de Amerikaanse foodblog Food52: 'Als bloemkool een manier vindt om pizza te worden, beeld je dan eens in wat jij allemaal zou kunnen zijn.' Als dat geen conversatiestarter is aan de eettafel.

Snij een dikke schijf bloemkool, bak die met boter in een pan. Ziedaar de bloemkool-steak. Heerlijk met frietjes en een slaatje.

Lees verder

Advertentie
Advertentie