sabato

Vandaag kookt u zelf: avocadosorbet in een vingerknip

©Sam Gilbert

In 'Proefwerk' deelt culinair recensent Jan Scheidtweiler wekelijks zijn ongezouten mening over een restaurant. In de rubriek 'Nagekookt' roert hij zelf in de potten. Deze week maakt Scheidtweiler een avocadosorbet uit ‘Tu Casa Mi Casa’, het derde en nieuwste boek van de Mexicaanse supersterchef Enrique Olvera. En daarna, bent u aan de beurt.

Het moet niet altijd guacemole zijn

©Sam Gilbert

De Mexicaanse keuken is zo hot als een jalapeño en er is geen betere gids dan Enrique Olvera. De chef baat maar liefst twee zaken uit die tot de top 50 van de beste restaurants ter wereld behoren.

Pujol, zijn eethuis in Mexico City, staat op de dertiende plaats. Terwijl Cosme, zijn zaak in New York, vorig jaar de lijst binnenstormde op de 25ste plaats. Tegelijk runt hij in zijn geboorteland de tortillabar Molino El Pujol, enkele gastronomische Eno-coffeeshops en de Casa Teo. Die kleine herberg werd door het Amerikaanse magazine Time uitgeroepen tot ‘must visit’ in Mexico-stad.

Het recept van ‘Sneeuw van avocado’, of ‘Nieve de aguacate’ in het Spaans, doet de thuiskok meteen wegdromen: in een zwarte dessertkom ligt een groene wolk avocadosorbet, besprenkeld met olijfolie. Een gerecht dat eruitziet zoals je dat verwacht van de Mexicaanse supersterchef.

'Sneeuw van avocado'

Blend it yourself

Type gerecht
Dessert

Keuken
Mexicaans

Voorbereidingstijd
30 minuten en 3 uur rusttijd 

Bereidingstijd
10 minuten

Ingrediënten 

Suikersiroop

240 ml water
200 gr suiker

Sorbet

3 avocado's
120 ml kokosmelk
2 eetlepels limoensap
1 theelepel zout
4 eetlepels crushed ice

Bereidingswijze

Suikersiroop

Verhit water en suiker in een kleine pan op een laag vuur. Roer zo'n 5 minuten tot de suiker volledig opgelost is. Kook tot nog ongeveer de helft overblijft, zo'n 10-15 minuten. Laat het hele goedje afkoelen. Gebruik 150 ml van de suikersiroop voor de sorbet.

©Sam Gilbert

Sorbet

Gooi het avocadovlees in de blender en voeg er de suikersiroop, de kokosmelk, de limoensap, de ijsblokjes en het zout aan toe. Mix tot u een gladde consistentie bekomt. Laat het geheel 3 uur in de diepvriezer rusten. Opgelet, meng elke 30 minuten zodat u een smeuïge sorbettextuur bekomt. 

Serveer

Serveer de sorbet met een tikkeltje olijfolie. U kan de sorbet tot een maand in de diepvriezer bewaren.

Is kookboek ‘Tu Casa Mi Casa’ een aanwinst voor in uw keuken?

Lees hier de volledige review van het derde en nieuwste kookboek van Enrique Olvera. 

Recept uit kookboek van Enrique Olvera, ‘Tu Casa Mi Casa’, 237 blz., uitgeverij Phaidon, 35 euro.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie