sabato

Vandaag kookt u zelf: de gegrilde tonijn van Jamie Oliver

©Sam Gilbert

In 'Proefwerk' deelt culinair recensent Jan Scheidtweiler wekelijks zijn ongezouten mening over een restaurant. In de rubriek 'Nagekookt' roert hij zelf in de potten. Deze week maakt Scheidtweiler een gegrilde tonijn met verse koriander en basilicum uit het opnieuw uitgebrachte boek 'The Naked Chef' van Jamie Oliver. En daarna, bent u aan de beurt.

‘The Naked Chef’ was in 1999 behalve een boek ook een tv-reeks op de BBC, en maakte een wereldster van Jamie Oliver, een jongen die opgroeide in een pub in het noorden van Essex, een graafschap ten noordoosten van Londen. De naakte recepten gingen 3 miljoen keer over de toonbank en werden in 25 talen vertaald. En er kwamen vervolgboeken, natuurlijk. Nummer 2 heette ‘The Naked Chef is Back’. Daarna volgde ‘Happy Days met The Naked Chef’.

Samen met de boeken en de tv-reeksen groeide ook het imperium van de naakte chef. Hij richtte restaurantketens op en lanceerde een eigen magazine: Jamie. Op het hoogtepunt, een paar jaar geleden, haalde zijn bedrijvengroep een omzet van 181 miljoen euro. Maar sinds 2017 gaat het bergaf: onlangs nog maakte Oliver bekend dat hij in Groot-Brittannië 22 van de 25 restaurants van Jamie’s Italian, zijn Italiaanse keten, moet sluiten.

©Sam Gilbert

Naar aanleiding van de 20ste verjaardag heeft uitgeverij Penguin het iconische eerste boek opnieuw uitgebracht. Onveranderd. 

Ook de achterflapbelofte maakt hij helemaal waar: dit is écht een boek voor de thuiskok, zonder technische skills of dure accessoires. Een vijzel is zowat het meest ingewikkelde toestel dat je nodig hebt. Na de vijzel komt er ook een grillpan aan te pas. Wie die niet in huis heeft, mag aan de slag met een gewone bakpan, schrijft de chef.

En hoe moet je grillen? En hoelang? Ook dat legt de naakte chef gedetailleerd uit in zijn ‘gegrilde tonijn met verse koriander en basilicum’. Zelfs wie nog nooit gegrild heeft, krijgt hier het gevoel dat het allemaal gaat lukken.

Hoe maakt u het?

Nagekookt | Gegrilde tonijn met verse koriander en basilicum

Ingrediënten voor vier

1 kleine gedroogde rode chillipeper
1 eetlepel korianderzaad
½ teen knoflook (gepeld en fijngehakt)
1 handvol verse basilicum (alleen de blaadjes, fijngehakt)
1 handvol verse koriander (alleen de blaadjes, fijngehakt)
Olijfolie
1 citroen
4 tonijnsteaks van ongeveer 225 gram, ideaal 2 centimeter dikte

Bereidingswijze

Wrijf de chilli en de korianderzaadjes fijn in een vijzel. Voeg een scheut olijfolie toe met de knoflook, basilicum, koriander en wat citroensap naar smaak. Meng goed door elkaar en kruid met peper en zout.

Leg de tonijnsteaks in een schotel, kruid met peper en zout en wrijf ze in met de kruidenmix.

©Sam Gilbert

Grill de steaks kort aan elke kant (ongeveer 45 tot 60 seconden per kant).

Serveer

Snij de steaks doormidden en serveer met wat kappertjes, een kwart van een citroen en tomaten. Of een salade met aardappelen.

Is kookboek ‘The Naked Chef’ een aanwinst voor in uw keuken?

Lees hier de volledige review van het recent heruitgebrachte kookboek.  


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie