Vergeet mojito, de koffiecocktail is het nieuwste zomerdrankje

In nasleep van de coldbrewhype en de gin-tonicrage verovert een nieuw zomerdrankje de hipstercafés: de koffiecocktail, die het beste van beiden combineert.

Wie koffiecocktails zegt, denkt al gauw aan een Irish coffee, een white Russian of een espresso martini. Toch hebben die zware, romige drankjes niets te maken met de nieuwe generatie coldbrewcocktails. De basis van coldbrewcocktails is geen koffielikeur, maar het pure spul, naar eigen believen gecombineerd met alcohol. Koffie wordt zelfs toegevoegd aan bestaande cocktailklassiekers. Wat dacht u van een ‘cold brew mojito’ of een ‘negroni coffee swizzle’?

Er worden geen ingrediënten ingeruild voor de koffie. Nee, die wordt gewoon extra toegevoegd.
Advertentie

In tegenstelling tot een reguliere afgekoelde koffie wordt de cold brew - zoals het woord zelf zegt - koud gezet. Er gaat een lang proces aan vooraf, waarbij gemalen koffie en koud water gedurende minstens 12 uur langzaam trekken. Het resultaat van zo’n cold brew is een koffie die zoeter is, minder zurig en meer cafeïne bevat.

Advertentie

Cold brew is geen uitvinding van hipsters. Al in de 17de eeuw vonden Japanse scheepslui een manier om koffie te zetten zonder vuur te moeten gebruiken. Dat vuur betekende immers altijd een risico op een boot. Sindsdien veroverde de cold brew de hele wereld en steekt de trend om de zoveel jaar de kop op. Vandaag biedt zowat elke zichzelf respecterende koffiebar zijn eigen cold brew aan.

De basis van coldbrewcocktails is geen koffielikeur, maar het pure spul,.
Advertentie
Advertentie

De opkomst van de coldbrewcocktails, waarbij barista’s de zoete koffie gaan gebruiken als een volwaardig ingrediënt voor cocktails, ontstond wereldwijd twee jaar geleden. Korte tijd na de opkomst van de coldbrewhype dus, en in de nasleep van de gin-tonicrage. Niet verwonderlijk werd de eerste coldbrewcocktail de coldbrewtonic, waarbij je 50 ml koffie mengt met 100 ml tonic. Wat ijs erbij en een schijfje pompelmoes en klaar.

‘Ik ging op zoek naar ingrediënten die je misschien niet meteen zou combineren met koffie.’
Tom Cools
Barista

Ook andere bekende cocktails kregen een coldbrewboost: zo bevat een coldbrewmojito een scheutje koffie, rum, limoensap, spuitwater, munt en suiker. De opmerkzame cocktailliefhebber heeft al begrepen dat er geen ingrediënten worden ingeruild voor de koffie, maar dat die gewoon extra aan het recept wordt toegevoegd. Bij een negroni net hetzelfde: én gin, én vermout, én campari én een scheut coldbrewkoffie.

Toch worden er in de aanloop naar de zomer ook nieuwe cocktails ontwikkeld, specifiek voor cold brew. Barista Tom Cools van de
mobiele koffiebar Bar-Barista uit Brussel kreeg die opdracht van Nescafé Dolce Gusto, dat deze week coldbrewcapsules op de markt brengt. ‘Ik ging op zoek naar ingrediënten die je misschien niet meteen zou combineren met koffie.’ Citroensap en yuzu bijvoorbeeld, die Cools met cold brew combineert in een cocktail op basis van gemberbier. ‘Met de zomer in aantocht wilde ik vooral een frisse, dorstlessende cocktail ontwikkelen. Ik heb veel geprobeerd en gecombineerd, trial-and-error. En zoals zo vaak was mijn eerste idee het beste. Soms moet je gewoon je buikgevoel volgen.’

Advertentie