sabato

Wafelbak met een tweesterrenchef

©rv

Jan Scheidtweiler aan tafel bij Gaufres & Waffles. Een Brusselse wafel hoeft niet per se zoet te zijn. Dus serveren ze hier onder meer een krokante wafel belegd met kreeft, citroenboter, zeekraal en blaadjes snijbiet.

We hebben al luxefastfoodketens zien ontstaan rond hamburgers (Ellis Gourmet Burger), hotdogs (Würst), frieten (Frites Atelier), pizza (Otomat) en noedelsoep (Umamido). De volgende in de rij? Dat zouden weleens Brusselse wafels kunnen zijn. Twee believers in de wafel hebben zopas de eerste vestiging geopend van wat zoveel meer moet worden dan een gewone wafelkraam. Sébastien Mattagne en Michael Chiche dromen al van vestigingen in foodhallen, stations, luchthavens en, waarom niet, de rest van de wereld.

©rv

Het duo achter de wafels heeft alvast een groot voordeel op de concurrentie: zij krijgen hulp van Yves Mattagne, de tweesterrenchef van het Brusselse restaurant Sea Grill. Die hulp blijkt dat op een zonnige zondagnamiddag letterlijk te nemen: de chef staat zelf wafels te dresseren in de eerste Gaufres & Waffles, in de Koningsgalerij in Brussel. Papa is gemotiveerd om het project van zoon Sébastien te helpen slagen.

©rv

Aan het rudimentair ingerichte pand stromen de toeristen voorbij voor wie een Brusselse wafel met poedersuiker een van de symbolen van België is. Die versie (5 euro) blijkt dan ook een van de grootste successen. Maar de wafelondernemers mikken vooral op duurdere varianten. Daarbij is het de grote verdienste van Yves Mattagne dat hij bedacht heeft dat een Brusselse wafel - eieren, melk, gist, water en bloem - niet per se zoet moet zijn. Het neutrale beslag kan evengoed een drager voor hartig beleg zijn. Dus bedacht de topchef naast de zes zoete ‘gaufres’ zeven hartige versies, van een wafel met espuma van kaas met truffelcrème en ham (11 euro) tot eentje met rundstartaar (10 euro).

Aan alles is hier te merken dat de initiatiefnemers deze eerste vestiging opvatten als een test voor de uitbouw van een keten. Al is het nog voor verbetering vatbaar. Zowel de bediening als de communicatie over het aanbod kan beter. Maar lekker, dat is een krokante wafel belegd met kreeft, citroenboter, zeekraal en blaadjes snijbiet (16 euro) zeker wel. Ook een versie met eend en foie gras (13,5 euro) is sterk. Opgelegde rolletjes komkommer en stukjes nougatine geven verfijnde extra accenten. Al lijkt de pruimensaus wel gewoon uit de supermarkt te komen. Ook in het zoete register torent Gaufres & Waffles boven het ordinaire aanbod uit. Vooral de wafel met appel, karamel, crumble van speculaas, limoenrasp en room is top (9,5 euro). Benieuwd of we die binnenkort zullen terugzien in de luchthaven of in een foodmarkt.

Waar?
Gaufres & Waffles
Koningsgalerij 6
1000 Brussel
7/7 geopend

Wijn?
Het wijnaanbod is, zoals de andere dranken, pover en amateuristisch. Huiswijn in wit, rood en rosé. Ook het bier, van AB InBev, is een gemiste kans. Waarom geen typisch Brussels craftbeer? Zelfs de espresso (2,8 euro) is matig.

Decibel?
Op een drukke zondagmiddag was het drummen om een wafel te bemachtigen. Binnen lopen de decibels daardoor op, maar wie wil, kan zijn wafel ook aan een tafeltje in de galerij eten.

Rekening?
62,2 euro voor twee.

Kom ik terug?
Benieuwd hoe dit concept evolueert. Ik kom terug, maar één wafel zal dan wel volstaan.

Op zoek naar een restaurant in uw buurt? Gebruik de Sabato-Restozoeker

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie