Advertentie
sabato

Deze weelde laat Trump vanavond aan zich voorbijgaan

Hotel Metropole

Zijn eerste presidentiële nacht in Brussel zal Donald Trump wellicht doorbrengen in een 'diplomatiek gebouw'. Bijgevolg laat hij de 'presidentiële suites' van deze Brusselse vijfsterrenhotels links liggen. Ze passen niettemin perfect bij de pompeuze stijl van zijn eigen Trump Tower. Kijk en oordeel zelf.

Het was de Amerikaanse president Woodrow Wilson (1856-1924) die bij het begin van de 20ste eeuw, tijdens een rondreis door 'zijn' Verenigde Staten, aan de wieg stond van de 'presidentiële hotelsuite'. Al zou Wilson grote ogen opzetten bij het opbod aan vierkante meters, de klok rond conciërgediensten, stalen muren en aardbevingsproofgaranties van de presidentiële suites van vandaag. Een inloopdressing en een 'en suite'-badkamer: meer stond er destijds niet op het hotelverlanglijstje van Woodrow Wilson.

Met de komst van Donald Trump in het vooruitzicht deden wij een tour d'horizon langs de meest prestigieuze hotels met een presidentiële suite in Brussel. Van 'old glamour' tot 'hedendaagse chic'. Van centrum tot de rand. Al is de term 'prestigieus' dezer dagen niet noodzakelijk synoniem met 'vijf sterren'. Sommige tophotels in de hoofdstad hebben hun vijfde ster vrijwillig afgestaan omdat ze anders geen corporate-klanten meer over de vloer krijgen. Le Plaza, op de Adolphe Maxlaan, is zo'n hotel dat zijn vijfde ster inleverde, maar wel nog altijd presidenten, koningen en filmsterren te slapen legt in zijn 'presidentiële suite'.

Toen Barack Obama in 2014 onze hoofdstad bezocht, koos ook hij voor vier sterren: The Hotel, zonder presidentiële suite. Officieel sliep de voormalige Amerikaanse president in de 'splendour suite', de praalsuite. Maar in de wandelgangen klinkt het dat hij de nacht heeft doorgebracht in een suite die omwille van veiligheidsoverwegingen niet eens ingetekend staat op de plannen van het hotel.

Gemakshalve hadden de Amerikaanse veiligheidsdiensten op 24 mei voor hetzelfde vertrek kunnen kiezen. Maar president Trump en first lady Melania hadden hun hoofd ook te rusten kunnen leggen in een van de onderstaande, officiële presidentiële suites die onze hell... - euh - hoofdstad rijk is. Goodnight, Mr President.

Tangla Hotel

De presidentiële suite van het Tangla hotel (*****) 

MUREN VAN STAAL

Waar? In de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe.
Grootte? 193 m².
Hoezo presidentieel? Wellicht de enige presidentiële suite in Brussel die zowel aanslagen- als aardbevingsproof is. Voor design agency Hirsch Bedner Associates, gespecialiseerd in internationale luxehotelinrichting, waren de 'Tanggula Mountains' de inspiratiebron voor het interieur. Het water dat er van de bergen stroomt, werd hier vertaald naar golvende vormen in het meubilair. In de presidentiële suite werden Chinese elementen gecombineerd met internationale stijlfiguren. En ook aan gadgets geen gebrek: van een 'curved' scherm waardoor de gasten vanuit alle hoeken kunnen televisiekijken tot en met de massagestoelen in de slaapkamers: want ook presidenten moeten af en toe kunnen niksen.
Wat kost dat voor één nacht? Tot 4.000 euro.
Wie sliep er al? Nog niemand! U kan de eerste bezoeker van deze gloednieuwe presidential suite worden. Het Tangla Hotel werd in april 2016 geopend, maar finaliseerde 'om de perfectie te benaderen' pas onlangs het interieur van zijn grootste suite.
Insidertip? De kamer heeft muren van staal en speciale anti-inbraakdeursloten.

 

Wiltcher's Steigenberger

De presidentiële suite van Wiltcher's Steigenberger (*****)

VOOR DRIE PRESIDENTEN TEGELIJK

Waar? Het monumentale Wiltcher's Steigenberger ligt aan de Louizalaan, niet toevallig Brussels meest luxueuze winkelboulevard.
Grootte? Om en bij 200 m². Al moet gezegd worden dat de 'royal suite' van het hotel, met haar 320 m², groter is.
Hoezo presidentieel? De suite kan makkelijk van een open ruimte in een reeks afgesloten kamers getransformeerd worden.
Er staan voortdurend conciërges ter beschikking van de gasten, die elke mogelijke wens van de gasten inwilligen: van tickets vinden voor uitverkochte voorstellingen tot het regelen van privéshopsessies in de aangrenzende luxeboetieks of een yogasessie met een gerenommeerde leraar.
Voor hooggeplaatste gasten die geen vertrouwen hebben in de koks van het hotel is er een keuken, waar de eigen staff of een ingehuurde kok van buitenaf aan de slag kan.
Wat kost dat voor één nacht? Tot 4.500 euro.
Wie sliep er al? 'No comment.' De staff is resoluut: geen privé-informatie over de gasten. Feit is wel dat er geregeld 'delegaties en ambassades' over de presidentiële vloer komen.
Insidertip? Het hotel werkt met een viplijst per kamer, waarop het de specifieke voorkeuren van de gasten noteert: van welk soort mineraalwater ze houden, welk soort fruit er wordt gewenst in de mand tot en met de meer eigenzinnige verlangens van de gasten.

 

Hotel Amigo

De presidentiële suite van Hotel Amigo (*****)

SURREALISTISCHE NACHTEN MET MAGRITTE

Waar? Op een steenworp van de Brusselse Grote Markt.
Grootte? 110 m².
Hoezo presidentieel? Allereerst: het uitzicht. De presidentiële suite van Hotel Amigo kijkt uit op het historische centrum van Brussel en het stadhuis. In de badkamer is het marmeren bad de eyecatcher. Ook de open bar wordt naar eigen zeggen erg gewaardeerd door de hotelgasten.
Tegelijk heeft het hotel als missie: een Belgisch gevoel creëren. Daarom bouwde Hotel Amigo samen met de Fondation René Magritte zijn
interieurs op rond de bekende Belgische kunstenaar. Er hangen litho's van zijn hand aan de muur, en ook de kussenslopen zijn met tekeningen van Magritte bedrukt. In de ruimte staan antieke meubels, gesnuisterd op de Brusselse Zavel en de Marollen. Ceci est une suite présidentielle.
Wat kost dat voor één nacht? Tot 4.500 euro.
Wie sliep er al? Vooral Franse presidenten leggen hier hun hoofd te rusten. Maar ook Hillary Clinton of de Franse acteur Gérard Depardieu zijn fan.
En wie de bar van het hotel binnenloopt, kan nog meer bekende logés ontdekken: ze werden er vereeuwigd op een 'wall of fame'.
Insidertip? Je kan vaak raden wie er logeert. Bij hoog bezoek hangt het hotel de vlag uit van het thuisland van zijn gast.

 

Le Plaza

De presidentiële suite van Le Plaza (****)

DRIE SLAAPKAMERS EN DRIE BADKAMERS


Waar? Op de Adolphe Maxlaan, niet ver van het Brusselse Noordstation.
Grootte? Maar liefst 340 m², wat de suite tot een van de grootste in de Benelux maakt.
Hoezo presidentieel? Het leeuwendeel van deze imposante suite is ingenomen door het salon en de eetkamer, die je makkelijk kan omvormen tot een eventruimte. Er zijn drie slaapkamers en evenveel badkamers, voor wanneer de president zijn gezin, zijn nanny én zijn security-agenten meebrengt.
Bijzondere wensen? Het hotel hanteert het principe 'u vraagt, wij draaien'. Zo werd in het verleden de suite al omgebouwd tot een yogakamer voor een first lady en een fitnessruimte voor hem.
Wat kost dat voor één nacht? Tot 7.800 euro.
Wie sliep er al? Het bed van Le Plaza werd al beslapen door de Mexicaanse president Enrique Peña Nieto en zijn collega Ali Bongo Ondimba uit Gabon. Ook koningen waren hier te gast, net zoals een hele rist sjeiks. Ook Johnny Depp en Vanessa Paradis brachten hier een aantal nachten door. En regisseur William Oldroyd stelde er onlangs officieel 'Lady Macbeth' voor.
Gekste verzoek van een bezoeker? Een niet nader genoemde gast wilde het ontbijt exact zoals op een foto gerecreëerd zien: de gepocheerde eieren moesten en zouden links van de toast liggen.
Insidertip? Le Plaza is hofleverancier: alle invités van koning Filip die niet op het koninklijk paleis kunnen overnachten, worden hier te slapen gelegd.

 

Hotel Metropole

De presidentiële suite van hotel Metropole (*****)

ONYXTEGELS IN DE BADKAMER

Waar? Hotel Metropole ligt recht in de Brusselse kern, aan het drukbezochte De Brouckèreplein.
Grootte? De ruimte is volledig aan te passen aan de wensen van de gast. Naar naargelang het gevolg dat meereist, kan de suite 'voorzien' worden van één, twee of drie slaapkamers, waardoor de ruimte respectievelijk 84, 124 of 152 m² meet.
Hoezo presidentieel? Het hotel mag dan wel meer dan 120 jaar oud zijn, de presidentiële suite is een pak jonger. Pas in 2012 is ze in haar huidige vorm geopend. Met haar monumentale meubelstukken, overheersende blauwtinten, gouden ornamenten en Venetiaanse kroonluchters uit muranoglas kreeg deze suite geen eigentijds, maar wel een opvallend 18de-eeuws Italiaans interieur aangemeten.
Wat kost dat voor één nacht? Tot 3.000 euro.
Wie sliep er al? Zwijgen is goud in hotel Metropole. Over wie er sinds 2012 al sliep in de suite, houdt het hotel de lippen stijf op elkaar. Wél is geweten dat de Amerikaanse presidenten Eisenhower en Hoover er ooit geslapen hebben in andere vooraanstaande suites.
Insidertip? De badkamermuren zijn bedekt met onyxtegels, een soort halfedelsteen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie