Van dino tot Dalí : 4 tuinen om te zien

Vier tuinen met een geheim. Van de Toscaanse parel waar Bowie trouwde tot een surrealistische tuin midden in de jungle. Je kunt ze allemaal terugvinden in het nieuwe boek ‘150 gardens you need to see before you die’.

01 Een dino in je perk: Les jardins suspendus de Marqueyssac

Bloemen staan er niet in Les jardins suspendus de Marqueyssac. Wel tienduizenden buxussen en één allosaurusskelet.
©Shutterstock
Advertentie

Er staat geen bloem in. Toch behoren Les Jardins Suspendus de Marqueyssac tot de mooiste tuinen van Frankrijk. Toen Julien de Cerval in 1861 het Château de Marqueyssac kocht in de Dordogne, had dat 17de-eeuwse kasteel nog een typisch Franse formele tuin. Daar voelde De Cerval maar weinig voor, dus plantte hij er tienduizenden buxussen en steeneiken in een wervelende compositie.

Advertentie

Kilometerslang meander je door een perfect getrimd sprookje, tot je plots een allosaurus achter glas ziet. Het skelet van deze vleesetende dinosaurus is een recente folie van Kléber Rossillon, de investeerder in toeristische domeinen zoals het Parijse Musée de Montmartre, het memoriaal van de Slag bij Waterloo in 1815 en het kasteel van Marqueyssac.

Welgeteld 1,1 miljoen euro betaalde hij in 2018 voor de allosaurus. Het skelet is helemaal niet zo zonevreemd in de Dordogne als het lijkt: de Franse streek is met Lascaux en vele andere grotten een hotspot voor de archeologie van de prehistorie. 

Advertentie
Advertentie

Les jardins suspendus de Marqueyssac, Vézac in Frankrijk. marqueyssac.com

02 Verscholen jungletuin van Magrittes mecenas: Jardín Escultórico Edward James

De Schotse aristocraat Edward James creëerde in de jaren 1940 een surrealistisch paradijs in de Mexicaanse jungle.
©Shutterstock

De Schotse poëet Edward James (1907-1984) was een belangrijke sponsor van Salvador Dalí en René Magritte. Hij bedacht zelfs mee Dalí’s beroemde ‘Mae West’-sofa en kreefttelefoon. Dalí introduceerde James bij René Magritte, die in 1937 wekenlang bij hem in Londen bleef logeren. Hier schilderde Magritte ‘La Réproduction Interdite’: het beroemde spiegelportret waarin je James twee keer op de rug ziet.

De steenrijke aristocraat had een fabelachtige kunstcollectie thuis. Maar zijn grootste surrealistische kunstwerk realiseerde hij in de Mexicaanse jungle: Las Pozas in Xilitla. Eerst plantte hij er een XL orchideeëntuin, maar die evolueerde naar een folly met excentrieke ruïnes, zinloze trappen en dromerige sculpturen, à la Dalí.

©Shutterstock

In James’ eigen Tuin van Eden liep hij poedelnaakt rond en zwom hij in de paradijselijke waterpartijen. Na zijn dood in 1984 overwoekerde de tuin. De Pedro & Elena Fernández Foundation kocht in 2007 de magische plek, die dagelijks toegankelijk is.

Jardín Escultórico Edward James, Camino Paseo Las Pozas, Xilitla, San Luis Potosi, Mexico. laspozasxilitla.org.mx

03 Paradise Lost: The Lost Gardens of Heligan

The Lost Gardens of Heligan zijn een van de grootste Europese tuinrestauratieprojecten ooit. Hier staan onder meer 350 rododendrons van vóór WO I.
©Shutterstock

Oké, je autosleutels kun je op een verkeerde plaats leggen. Een jas kun je ergens verliezen en niet meer terugvinden. Maar hoe kun je nu een tuin kwijt zijn? Het overkwam de familie Tremayne in het Engelse Cornwall. In de 17de eeuw kocht die de Heligan Manor en onderhield er tot de Eerste Wereldoorlog de tuinen. De 22 tuinmannen die er werkten, overleefden de oorlog helaas niet en de familie verliet het landgoed voorgoed. In de jaren 1970 werden het landhuis en de aanpalende gebouwen gerenoveerd tot luxeflats. Maar iedereen was de compleet overwoekerde tuin uit het oog verloren.

©Courtesy of the Lost Gardens of Heligan

En dan begint het sprookje: in 1990 ontdekte John Willis, een ver familielid van de Tremaynes, een deur in een vervallen stuk van de omheining. Daarachter bevonden zich - als bij wonder – The Lost Gardens of Heligan.

De in ere herstelde tuin van 80 hectare is een van de grootste Europese tuinrestauratieprojecten ooit. Voor de botanici: er zijn meer dan zeventig oude camelia’s en 350 vintage rododendrons te zien, die nog dateren van vóór de Eerste Wereldoorlog.

The Lost Gardens of Heligan, Pentewan, Saint Austell, Cornwall, Engeland. heligan.com

04 De tuin waar Bowie trouwde: Villa La Massa

©Fani Kurti

Firenze heeft zijn wereldberoemde Boboli-tuinen en de recent gerestaureerde Giardino Bardini. Beide absolute must-sees, daar niet van, maar voor tuinliefhebbers die de drukte willen ontvluchten, hebben we een geheime tip: op een kwartier van het platgelopen historische centrum ligt een verborgen tuin aan Villa La Massa. Dat is nu een vijfsterrenhotel met een privétuin van maar liefst 10 hectare.

©Fani Kurti

Aan de oever van de Arno flaneer je er door een Toscaans landschap met een iristuin, een olijfgaard, Afrikaanse lelies, citrusbomen en cipressen. Picture perfect, zeker met de heuvels van de chiantistreek op de achtergrond.

Villa La Massa is het kleine zusje van Villa d’Este aan het Comomeer. Het statige landhuis, waar David Bowie en Iman in 1992 trouwden, was sinds 1525 het zomerverblijf van Santi Landini: een Florentijnse boekenuitgever. Tot 1948 bleef het een privéwoning van achtereenvolgens Europese en Russische aristocratische families, daarna werd het een luxehotel waar onder meer Winston Churchill, Gregory Peck en Elizabeth Taylor graag verbleven. Wie niet wil overnachten, kan ook apart een kaartje kopen voor de tuin.

Villa La Massa, Via della Massa 24, Firenze, Italië. villalamassa.com

Advertentie