Een gezonde geest huist niet alleen in een gezond lichaam, maar ook in een gezonde woning. Vijf manieren om uw immuniteit, uw concentratie en uw stressbestendigheid te boosten, gewoon door te wonen.
1. Filter de lucht
Hoeveel tumult er de afgelopen jaren ook is gemaakt over de erbarmelijke toestand van onze buitenlucht, binnen is het in veel gevallen nog veel slechter gesteld met de luchtkwaliteit. Hoe dat komt? Té veel isolatie, schadelijke stoffen uit bouwmaterialen zoals lijmen en verven, rokers in huis, huisdieren. Af en toe een raam openzetten is dus geen slecht idee. Maar het volstaat niet, dus is de markt van de luchtzuivering vandaag booming business.
De meest eenvoudige luchtzuiveraar hebben we allemaal wel in huis: een plant. De NASA onderzocht enkele jaren geleden al welke plantensoorten het best de lucht zuiveren. Scoorden goede punten: de lepelplant of spathiphyllum, de chrysant en de sanseveria.
Voor het iets grondiger werk worden vandaag massaal luchtreinigers aangerukt. Dyson speelde daarin een voortrekkersrol, met een luchtreinigingsventilator die tot 99,95 procent van de fijne stofdeeltjes uit de lucht zou halen. Zelfs Ikea sprong op de luchtreinigerskar. Eerst met gordijnen die via een fotokatalysator het zonlicht gebruiken om luchtverontreiniging af te breken, en begin dit jaar met de Förnuftig-luchtfilter, die eruitziet als een luidspreker.
Philips bracht eind vorig jaar een gelijkaardig product op de markt: de ‘Urban Living’-luchtreiniger die zowel vervuiling als geurtjes, pollen en virussen weg filtert. Een andere opmerkelijke luchtreiniger is Airlite, een muurverf die ook het zonlicht gebruikt om schadelijke stoffen uit de lucht te halen.
2. Hou het stil
In de interieursector is stilte zonder twijfel het nieuwe zwart. De fysieke en mentale gezondheidsgevolgen van geluidsoverlast kwamen de afgelopen jaren meer en meer aan de oppervlakte. Met de uitbraak van de coronapandemie en de bijbehorende lockdowns is het iedereen nog veel duidelijker geworden hoe moeilijk het soms wel kan zijn om rust en stilte te vinden in huis.
Heel wat interieurlabels schakelden het afgelopen jaar snel om akoestisch verantwoord meubilair op de markt te brengen, zoals de nieuwe versie van de ‘U-Light’-lamp van Axolight, een ontwerp van Timo Ripatti. Die lamp werd uitgerust met een geluidsabsorberend paneel om zo het omgevingsgeluid zoveel mogelijk te dempen.
Het Belgische Greenmood, dat mos verwerkt in panelen die zowel decoratief als akoestisch tot een ruimte moeten bijdragen, ging in zee met designer Alain Gilles voor de lancering van ‘Modulor’, een groen scherm dat gemakkelijk kan worden verplaatst. Buzzispace is nog een Belgisch bedrijf dat zich al jaren focust op akoestiek, vroeger vooral voor kantoorruimtes, nu meer en meer voor de thuisomgeving.
Vorig jaar lanceerde Buzzispace de ‘BuzziTripl Home Low’ en ‘High’. De ‘Low’-versie is een laag scherm waarmee je eender waar in huis een eigen minikantoor creëert. Met velcrostrips kunnen de zijpanelen meer of minder dichtgeklapt worden, afhankelijk van de hoeveelheid rust en privacy die je nodig hebt.
De ‘BuzziTripl Home High’ is dan weer een scheidingswand die vooral bestemd is voor wie in alle rust aan een videocall wil deelnemen. Die rust is trouwens ook visueel, omdat het paneel niet alleen al het omringende lawaai, maar ook alle rommel buiten beeld houdt.
3. Kijk naar het licht
Dat zonlicht in huis een positief effect heeft op het gemoed, hoeven we u niet meer te vertellen. Aan alle kanten proberen we zoveel mogelijk van dat daglicht naar binnen te trekken. Toch blijven er ruimtes waar dat moeilijk of zelfs onmogelijk is.
Wel, daar bestaat nu een oplossing voor. Professor Paolo Di Trapani, die al meer dan tien jaar samen met de universiteit van Como onderzoek doet, is erin geslaagd een lichtbron te maken die het daglicht zo dicht mogelijk benadert. Zijn concept ‘CoeLux’ reproduceert via de nieuwste ledtechnologie het spectrum van zonlicht, terwijl een geavanceerd optisch systeem ervoor zorgt dat je als het ware de afstand kunt voelen tussen de zon en de lucht.
De lightboxen van Di Trapani worden aan het plafond bevestigd en maken gebruik van nanotechnologie, waardoor het licht op dezelfde manier wordt verstrooid als in de atmosfeer. Di Trapani zelf spreekt van een ‘virtueel venster’. Prijs op aanvraag.
4. Ontsmet in schoonheid
Onze handen ontsmetten als we ergens binnenkomen, of als we iets hebben aangeraakt: het is een gewoonte die veel mensen zullen blijven behouden. Net omdat het een kleine moeite is. Maar de verdeelsystemen voor handgel in de openbare ruimtes zijn esthetisch niet meteen verplaatsbaar naar de privéomgeving. En ook daar worden volop oplossingen voor gezocht.
Het Londense trendbureau Bompas & Parr vaardigde al tijdens de eerste lockdown een wedstrijd uit voor de mooiste en meest functionele ‘Fountain of Hygiëne’. Een van de winnaars is de Amerikaanse Sally Reynolds.
Haar elegante ‘Step One’-ontsmetter won de wedstrijd in de categorie ‘luxe’ met een decoratieve vorm, die op een strakke waterfontein lijkt, gemaakt in een terrazzo-achtige structuur van gerecycleerde plastics. De kraan en de bedieningshendel onderaan zijn dan weer volledig in koper. Iets wat een mens met plezier in de hal zet.
Ook gevestigde waarden buigen zich over het ontsmettingsvraagstuk. De Britse designer Benjamin Hubert ontwikkelde voor het label Never Go Alone een mondmasker, een mooie tissue-houder en enkele handige toestellen om ontsmettingsmiddel in op te bergen. Dat ‘Never Go Alone’-label werd trouwens opgericht door de Londense societyfiguur Nga Nguyen. Deze fashionista met Vietnamese roots staat in de modewereld bekend als ‘patient zero’, de allereerste die het virus begin februari van vorig jaar meebracht vanaf de modeweken in Milaan en Parijs. Nguyen werd zwaar ziek en ondervindt tot op vandaag naweeën van haar infectie.
5. Slaap wel
Als stilte het nieuwe zwart is, dan is een gezonde nachtrust het nieuwe donkerblauw. Het belang, zowel fysiek als mentaal, van voldoende kwalitatieve slaap wordt almaar groter ingeschat. Dus reppen ook design- en interieurlabels zich om daartoe bij te dragen.
Toen het Nederlandse Auping de allereerste circulaire matras ter wereld ontwikkelde, werd het traditionele schuim in de matras vervangen door een polyesterstructuur die de matras extra ventilerend maakt. Dat is vooral belangrijk voor de hygiëne, want een mens verliest elke nacht gemiddeld 350 ml vocht, weten ze bij Auping. Het is kortom belangrijk dat een matras kan ‘ademen’.
Ook het Italiaanse Cassina zet volop in op een gezonde nachtrust. Zo kan het gloednieuwe ‘Volage EX-S’-bed, een ontwerp van Philippe Starck, worden uitgerust met de gepatenteerde ‘The Breath’-stof. Een stof waarmee het hoofdeinde van het bed wordt bekleed. Deze stof capteert de vervuiling uit de lucht en leidt tot schone lucht omheen het hoofd. Bovendien is datzelfde hoofdeinde voorzien van een akoestisch paneel dat dan weer het geluid weghoudt, zodat je in een frisse stilte kunt indommelen.