Deze vijf topontwerpers openen hun atelier tijdens Design September in Brussel

Deze maand strijkt Design September weer neer in Brussel. Eerste afspraak: het 'Arts & Crafts'-parcours op 11 september, een route langs het atelier van 21 ontwerpers. Onze vijf highlights.

Studio Plastique

Wie?

Advertentie

Studio Plastique, oftewel Archibald Godts en Theresa Bastek. Ze ontmoetten elkaar op de Design Academy van Eindhoven en richtten kort daarop hun ontwerpstudio op.

Advertentie
De ontwerpers Archibald Godts en Theresa Bastek.
©Eline Willaert

Wat doen ze?

Een beetje van alles. Ze bedachten de onthaalbalie van MAD, het Brusselse platform voor mode en design, maar ook ‘Small Worlds’, een mdf-bouwdoos voor kinderen. Ook mooi: ‘Comrades’, glazen en recipiënten die zo ontworpen zijn dat ze ‘alcohol repositioneren als een kostbaar goedje’.

Ons favoriete ontwerp?

Advertentie
Advertentie

‘A man’s best friend’, een reeks accessoires voor honden, zoals een pillendoosje voor het baasje dat om de nek van het dier wordt gedragen.

Ontwerp van Studio Plastique.

Nieuwe Graanmarkt 10, Brussel.

Renaud Meunier

Wie?

Renaud Meunier, een Brusselaar die na zijn studies aan La Cambre een diploma ‘Design for Luxury & Craftsmanship’ aan de Zwitserse kunstschool ECAL behaalde.

Advertentie
Designer Renaud Meunier.
©ECAL Younes Klouche

Wat doet hij?

Luxueus is een rode draad in zijn werk. Hij ontwierp al een 48-urentas voor het Brusselse label Charles Schambourg by Nacarat en een prachtige hogedrukpan in opdracht van de Franse sterrenchef Yannick Alleno.

Ons favoriete ontwerp?

Russian Dolls, een collectie kleurrijke etuis die hij in 2017 voor het atelier petit h van Hermès tekende.

'Russian Dolls' van Renaud Meunier.

Nieuwe Graanmarkt 10, Brussel.

Lunalotta

Wie?

Lunalotta, het merk van edelsmid Lieselot Geeregat.

Edelsmid Lieselot Geeregat.
©Tania Mertens

Wat doet ze?

De ontwerpster uit Gullegem ontwerpt naast haar eigen juwelencollectie ook unieke stukken. Mer die custommade ontwerpen wil ze ‘de persoonlijkheid van de klant in een juweel vatten.’

Ons favoriete ontwerp?

De zilveren, rechthoekige oorbellen uit haar Martha-lijn. Simpel en gesofisticeerd tegelijkertijd.

De zilveren, rechthoekige oorbellen van Lunalotta.

Fabrieksstraat 15/19, Zaventem.

Think Wood Feel Good

Wie?

Think Wood Feel good, het bedrijfje van de jonge Brusselse kunstenaar Abdelmounim.

De jonge Brusselse kunstenaar Abdelmounim.

Wat doet hij?

Abdelmounim heeft iets met hout in al zijn vormen en wil ecologie en spitstechnologie met elkaar verzoenen. Hij is gespecialiseerd in lasergesneden meubilair, wat een bijzondere look-and-feel oplevert. Maar hij maakt ook kleine objecten om te koesteren: houten schildpadden en panda’s waarin je een theelichtje kunt plaatsen.

Ons favoriete ontwerp?

De kuipvormige zetel die zowat het midden houdt tussen retro en futurisme en alles heeft om een klassieker te worden.

De kuipvormige zetel van Think Wood Feel Good.

Dieudonné Lefèvrestraat 37, Brussel.

Studio Krjst

Wie?

Studio Krjst is het geesteskind van Erika Schillebeeckx en Justine de Moriamé. Hun wandtapijten – zelf spreken ze graag van ‘art tapestries’ – balanceren tussen abstract en concreet. Behalve in galerieën is hun werk ook te zien in het Antwerpse Diva-museum en in het Brusselse restaurant Bouchéry.

Textielontwerpers Erika Schillebeeckx en Justine de Moriamé.
©Alexander Popelier

Wat doen ze?

Erika Schillebeeckx: ‘We hebben elkaar ontmoet aan La Cambre. Vijf seizoenen lang hebben we een kledingcollectie uitgebracht. Zo zijn we beginnen te weven, al vonden we mode al snel een te vluchtig medium. Toen een Brusselse galerie ons aanbood om grafiek en textielwerk te exposeren, viel onze frank. Kort daarna maakten we onze eerste serie weefwerken voor een tentoonstelling in de Belfius Art Gallery.’

‘We zijn net klaar met een project in de co-workingruimte Silversquare in Brussel, waarvoor we een ruimte van vloer tot plafond, inclusief meubilair en verlichting, hebben ingericht. En voor Hermès ontwerpen we nu een monumentaal wandtapijt.'

Waar ze nog van dromen?

‘Dat we nog meer monumentale ruimtes kunnen inrichten en over de hele wereld mogen exposeren.’

Fabrieksstraat 15/19, Zaventem.