sabato

Weekendgids: onze highlights op de Contemporary Design Market

©Isabel Rottiers

De tweede editie van de Contemporary Design Market dit weekend in Tour & Taxis toont het werk van ruim vijftig designers. Loop zeker langs bij deze vijf toppers.

Alsof je op de markt je mossels rechtstreeks van de kweker koopt en er prompt een geheim recept bij krijgt. Zo voelt shoppen op de Contemporary Design Market, die dit weekend plaatsvindt in Tour & Taxis in Brussel.

Maar liefst vijftig Belgische ontwerpers verkopen hier zelf hun producten. Je treft er gevestigde waarden naast jonge namen. Een greep uit het aanbod: PJ Mares presenteert zijn Nomax-keuken en Maarten De Ceulaer laat zijn lampencollectie zien die hij recent ontwierp voor Valerie Objects. Je ontdekt ook drie nieuwe handgeweven tapijten van The Alfred Collection (foto), het merk van de textielontwerpsters Cathérine Biasino en Marie Mees.

De Contemporary Design Market ontstond vorig jaar in de zijlijn van de succesvolle vintagebeurs Brussels Design Market, die al aan haar 28ste editie toe is. Ook dit jaar vinden de twee events tegelijkertijd plaats op dezelfde locatie. Met hetzelfde ticket bezoek je dus ook de grootste vintagebeurs van Europa, met meer dan honderd standhouders.

Hierbij alvast onze vijf favorieten.

Maarten De Ceulaer

Wie? Alumnus van Sint-Lukas in Brussel en de Eindhovense Design Academy.

Maarten De Ceulaer ©Nico Neefs

Wat doet hij? We kennen weinig ontwerpers die zo veelzijdig zijn als De Ceulaer. Van kleurrijke kommen in keramiek en (wand-)tapijten in de vorm van reusachtige veren tot een bureau gemaakt van valiezen, de man draait er zijn hand niet voor om. Ook mooi: voor het Italiaanse luxelabel Fendi ontwierp hij een zitmeubel, bestaande uit planken overtrokken met leren kussens.

Ons favoriete ontwerp? De unieke zitmeubels uit de ‘Mutation Series’, geïnspireerd op microscopische celorganismen.

Tim Vranken

Wie? Een meubelontwerper met een voorliefde voor houten objecten.

Tim Vranken ©Cedric Verhelst

Wat doet hij? Solide, houten meubilair ontwerpen ‘zonder overbodige franjes’, zoals hij het zelf verwoordt. In plaats van de oppervlakte van zijn ontwerpen eindeloos te polijsten, let hij erop dat de houtnerf zichtbaar blijft en laat hij zelfs kleine imperfecties toe.

Ons favoriete ontwerp? De ‘Bleaut’, een hoge barkruk waarvan de vorm zo simpel is dat ze verbaast door haar eerlijke schoonheid.

Bas Pattyn

Wie? Een Bruggeling die behalve meubel- en interieurontwerp ook grafische vormgeving studeerde.

Bas Pattyn ©Noemie Boone

Wat doet hij? Zijn opleiding tot grafisch vormgever is duidelijk merkbaar in zijn ontwerpen, die zich kenmerken door een strakke belijning en een monochroom kleurenpalet. Een mooi voorbeeld daarvan is de ‘Rocking Chair’, een vederlichte schommelstoel die tot de essentie is herleid.

Ons favoriete ontwerp? ‘Fold’, een stalen tafel annex zitbank voor twee waarvan het ontwerp is gebaseerd op geplooid papier en die er vanuit elke hoek helemaal anders uitziet.

Daan De Wit

Wie? Pas in 2018 afgestudeerd, maar nu al een naam om in het oog te houden.

Daan De Wit

Wat doet hij? Hij focust op een kleine collectie van sculpturale objecten volgens een simpele filosofie: ontwerpen met zo weinig mogelijk materialen en dit op de meest duurzame manier. Dat resulteert in een marmeren kruk/bijzettafel en vazen in getordeerde vormen, gemaakt met geavanceerde technieken als laser- of waterstraalsnijden.

Ons favoriete ontwerp? De chaise longue ‘Stratum Quercus’, bestaande uit liefst zevenhonderd lagen bamboe.

Axelle Vertommen

Wie? De jonge Antwerpse designer en interieurarchitect, die ook voor de interieurstudio van Dries Otten ontwerpt.

Axelle Vertommen

Wat doet hij? Hij werkt graag met contrasterende kleuren en materialen, waarbij ze geregeld knipoogt naar het modernisme en postmodernisme.

Axelle Vertommen: ‘Eenvoudige en visueel interessante dingen spreken me het meest aan. Ik wil leuke items maken: wie ernaar kijkt, moet er vrolijk van worden en ze moeten een meerwaarde zijn in een interieur. Ik ontwerp niet de zoveelste stoel, maar mooie objecten die door vaklui of door mezelf met de hand worden gemaakt.’

Zijn favoriet ontwerp? ‘Op ‘Stuhl’, mijn eerste stoel die ik op school maakte, ben ik nog altijd heel trots, net als op de ‘Gattorre’-krabpalen. Die slaan ook aan bij mensen die niet per se met design bezig zijn. Dat vind ik heel belangrijk. Ik wil meer mensen bereiken dan enkel de design-lovers.’

De Contemporary Design Market vindt plaats op 26 en 27 september in Tour & Taxis, contemporarydesignmarket.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie