sabato

Veilingrecord voor Rik Wouters

©Klaartje Lambrechts

Het schilderij 'Vrouw in het bos, blauwe hoed in de hand, arm opgeheven' heeft een record neergezet voor een werk van Rik Wouters. Het Londense veilinghuis Sotheby's hoopte op een bedrag tussen 340.000 en 450.000 euro, maar verkocht het werk voor maar liefst 1,3 miljoen.

Op een veiling van impressionistische en moderne kunst bij Sotheby’s Londen is het schilderij ‘Vrouw in het bos, blauwe hoed in de hand, arm opgeheven’ verkocht voor 1,2 miljoen pond (1,3 miljoen euro). Dat is vier keer meer dan de schatting en zorgde voor meer dan een verdubbeling van het vorige record. Het is een veilingrecord voor de Belg Rik Wouters en een doorbraak 102 jaar na zijn dood.

©sotheby's

‘Vrouw in het bos, blauwe hoed in de hand, arm opgeheven (zomer 1914)’ is een uitzonderlijk kunstwerk van de fauvistische kunstenaar Rik Wouters (1882-1916). Het olieverfschilderij dateert uit 1914, twee jaar voor zijn dood. Wouters stierf op zijn 34ste aan mondkanker.

Wouters begon zijn carrière in de beeldhouwkunst en scoorde succes met zijn meesterwerk Het Zotte Geweld. Een beeldhouwwerk dat je vandaag kan bezoeken in het Middelheimmuseum te Antwerpen. Later evolueerde Rik Wouters naar de tekenkunst en nog later in de schilderkunst. Hij bezit een ongelofelijke techniek die hij perfectioneerde rond de jaren 1912-1914.

Het geveilde werk is opmerkelijk aangezien Nel erop afgebeeld staat: zijn muze, zijn model, zijn echtgenote, zijn geliefde die de inspiratie was achter een dertigtal schilderijen. Nel is hier voorgesteld met haar gekende halsketting en haar beroemde gestreepte jurk. De jurk diende als inspiratiebron voor de zomercollectie van de Antwerpse modeontwerper Dries Van Noten in 2001. Dit kunstwerk is nog unieker, omdat het de laatste afbeelding is van Nel met deze jurk aan. Het laatste portret voor Wouters zich aanmeldde om in de Eerste Wereldoorlog te gaan vechten.

Sabato bracht Nel, de muze van Rik Wouters tot leven in het Sabato Magazine op 9 juni 2018. Het volledige artikel lees je hier.

©Klaartje Lambrechts

Lees verder

Advertentie
Advertentie