Conrad Willems herstapelt de ouderwetse blokkendoos

Nog één week stapelgek op Conrad Willems in de Gentse galerie Casa Argentaurum.

Kunstenaar Conrad Willems is gefascineerd door de ouderwetse blokkendozen van de Duitse pedagoog Friedrich Fröbel.  Van die houten blokken maakt hij betonnen afgietsels of natuurstenen versies. En die herstapelt hij tot kunstwerken. Of tot een award voor de eerste Brusselse architectuurprijs in 2021. Die staat in de vitrine van de Gentse galerie Casa Argentaurum te blinken, waar Willems nog tot en met 30 januari een solo-expo heeft.

©Liza François
Advertentie
Advertentie

Conrad Willems is een ex-danser, vandaar dat zijn sculpturen soms performanceachtige trekjes hebben. De gigantische cilinder van arduinen blokken - gemaakt van restafval uit een natuursteenbedrijf - stapelde hij eigenhandig tot aan het plafond. Achteraan in de galerie bouwde hij nog twee torens in graniet en zandsteen, die mooi dialogeren met de bibliotheek De Krook aan de overkant.

Bij elke modulaire blokkentoren tekende Willems een handzaam plannetje, dat ingekaderd aan de muur hangt. Wie zo’n sculptuur koopt, krijgt het plan erbij, zodat hij de blokken zelf kan opbouwen. Fröbelen gegarandeerd.

Advertentie
Advertentie