sabato

De mooiste fiets- en wandelroutes voor cultuurliefhebbers

Van muziek in het mijnlandschap tot kunst in openlucht: beleef het vanop de fiets. ©Visit Maasmechelen

Sinds de lockdown heeft de Belg de wandel- en fietsmicrobe grondig te pakken, en daar speelt ook de cultuursector op in. Zes routes die meer bieden dan wat fraaie natuur en strakke kuitspieren.

Gedichtenparcours in Watou

Fietstocht langs gedichten in Watou. ©Toerisme Poperinge

De 40ste editie van het Kunstenfestival Watou, dit jaar met Peter Verhelst als curator, is verplaatst naar 2021. Toch loont het de moeite alsnog naar het West-Vlaamse gehucht af te zakken, bij voorkeur met de fiets. Verhelst koos 14 gedichten uit de dichtbundel ‘Watou 2020, gedichten’ en gaf ze elk een specifiek plekje bij fietsknooppunten in en rond Watou.

Sommige gedichten laten zich alleen lezen, andere ook beluisteren, via stemmen van klinkende namen als  Brihang, Zwangere Guy, Charlotte Adigéry, Erwin Mortier en Ilja Leonard Pfeiffer. De route is 35 kilometer lang en kan gestart worden bij Toerisme Poperinge of op het Marktplein van Watou.

Gevelsafari in Knokke, Brussel en Gent

Gevelsafari in Knokke. ©Jelle Vans

Zijn de dijk van Knokke, terrasjes in Brussel of de Graslei in Gent te drukbezet met toeristen? Probeer dan eens onze alternatieve gevelsafari, samengesteld door architectuurkenners.

In Brussel leiden we je langs de mooiste art-nouveau- en art-decogebouwen van Schaarbeek, in Gent trekken we langs de verborgen parels van Mariakerke en in Knokke gaat de tocht langs de mooiste villa’s met een naamplaatje. Getest en goedgekeurd door Sabato.

Mijntocht in Limburg

'de Sjel', Conecterra in Maasmechelen ©Natuurpunt (foto: Anton Coene)

In Maasmechelen werden zopas de mijntorens van Connecterra gerestaureerd, de panoramische toegangspoort tot het Nationaal Park Hoge Kempen. Bovendien lanceerde het park een nieuwe wandelroute (13 km) op de flanken van de mijnterrils. Je kan er op eigen houtje rondlopen of een beroep doen op de wilde anekdotes van een ranger.

Sinds kort is er ook ‘de Sjel’, een glazen kubus midden in de natuur waarin je het nieuwe album van Sohnarr, het soloproject van Patricia Vanneste (ex-Balthazar), kan beluisteren. Meer info op de website van Connecterra.

Kunst in Luik

La jeune fille agenouillée van Charles Leplae, Sart-Tilman (Luik). ©Openluchtmuseum Sart-Tilman

Het openluchtmuseum in Sart-Tilman nabij Luik omschrijft zich als een groen laboratorium waar natuur, kunst en architectuur samenkomen. Om bezoekers op weg te helpen tussen de bijna 120 werken bracht het museum een thematische wandelgids uit. Een ‘must see’-route leidt je langs grote kleppers van Pierre Alechinsky en Rik Wouters. Een tweede wandeling focust op hedendaags werk van jonge artiesten.

Alle routes vertrekken in het onthaalpaviljoen en zijn dag en nacht gratis toegankelijk. Klik hier voor de nieuwe kaart.

Brussel met botanisten

Botanisch Brussel met Forest To Plate. ©Forest To Plate

Altijd al benieuwd geweest naar wat zoal groeit en bloeit tussen de Brusselse stoepstenen? Enkele plantenkenners van wildplukorganisatie Forest To Plate vertellen het je op originele wijze.

Wekelijks trekken ze met een krijtje door een ander deel van de stad om op het trottoir beschrijvingen achter te laten van de planten die ze onderweg tegenkomen. Daarna kunnen herboristen in spe de wandeling individueel volgen met behulp van de pijltjes en uitgestippelde routekaartjes.

Cartoonroute in Knokke

Cartoon: Kim (via Cartoonfestival Knokke). ©Cartoonfestival Knokke-Heist

Jaarlijks strijkt op het Knokse zand de witte tent van het cartoonfestival neer, gevuld met fijnbesnaarde grappen van Belgische en internationale tekenaars. Niet erg coronaproof, redeneerde de organisatie, en dus kwam in de plaats daarvan een fiets- en wandelroute.

De beste pandemiegrappen van onder meer Eva Mouton, Niet Nu Laura en Lectrr vind je verspreid over de dijk en het centrum van Knokke, een routekaartje downloaden kan hier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie