sabato

Fan van Paul van Ostaijen? Hier lees je 'Boem Paukeslag' in het echt

De expo voert je terug naar Paul van Ostaijens tijd. Van Antwerpen als bezette stad tijdens WO I naar Berlijn, waar hij in ballingschap de iconische bundel ‘Bezette Stad’ schreef. ©Victoriano Moreno

'Last Call' tipt je wekelijks welke expo je op de valreep nog kunt bezoeken. Nog twee weken Paul van Ostaijens ‘Boem Paukeslag’ in het echt.

Voor de dichtbundel ‘Bezette Stad’ weer minstens vijf jaar in het donker verdwijnt, toont het Antwerpse Letterenhuis het unieke document nog twee weken. Het is intussen al honderd jaar geleden dat Paul van Ostaijen zijn revolutionaire dichtbundel ‘Bezette Stad’ publiceerde. Een typografisch manifest in 32 gedichten waarin activisme, het nachtleven en het naoorlogse Antwerpen doorklinken. ‘Boem Paukeslag’: uitgerekend dit jaar kocht de Vlaamse overheid voor 725.000 euro het verloren gewaande originele manuscript uit een privécollectie.

Het originele naoorlogse manuscript. ©Bart Huysmans en Michel Wuyts

De expo situeert de dichtbundel met muziek, filmfragmenten, foto’s, brieven en recensies uit die tijd. De flamingantische dandy was 18 toen de Eerste Wereldoorlog uitbrak, 25 toen hij ‘Bezette Stad’ schreef en 32 toen hij aan tuberculose stierf. Zijn avant-gardistische klankpoëzie inspireert nog steeds ‘beat poets’ en typografen.


En zijn vers ‘Ik wil bloot zijn. En beginnen’ kun je zelfs lezen als een motivatiequote voor ondernemers: innoveer en pionier. Zoals Van Ostaijen.

‘Boem Paukeslag. Bezette stad 100!’: t/m 27/6 in het Letterenhuis, Minderbroedersstraat 22 in Antwerpen. letterenhuis.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie