sabato

Kanye West schenkt 10 miljoen dollar voor kunstproject in slapende vulkaan

©Rodrigo Ferrari

Een 'life-changing' ervaring. Zo noemde rapper Kanye West zijn bezoek aan de Roden Crater, een kunstwerk annex observatorium in een slapende vulkaan in Arizona, VS. Turrells meest ambitieuze werk krijgt nu een financieel duwtje in de rug.

Het is geen geheim dat Kanye West fan is van hedendaagse kunstenaars. Hij werkte al samen met namen als Takashi Murakami en George Condo voor zijn coverhoezen. Deze keer opent hij zijn portefeuille voor de Amerikaanse kunstenaar James Turrell (75).

West geraakte zo onder de indruk van zijn bezoek aan de Roden Crater dat hij zopas heeft aangekondigd 10 miljoen dollar te zullen doneren aan de Turrell Art Foundation. Niet alleen noemde West zijn visite 'life-changing', hij voegde er ook aan toe dat we ooit allemaal in Turrells ruimtes zullen wonen. 

Het project bevindt zich in een slapende vulkaan in Arizona. Turrell kocht het terrein in de jaren zeventig van de vorige eeuw impulsief aan nadat hij het had opgemerkt vanuit de lucht. Hij ging een lening aan om de vulkaan met de bijbehorende 587 vierkante kilometer grond te kopen. Zijn vrouw verklaarde hem gek en verliet hem. 

Inmiddels werkt Turrell al meer dan veertig jaar aan zijn levenswerk: de transformatie van de voormalige magmakamer en de buik van de vulkaan tot een observatorium.

©rv

Hij riep de hulp in van astronoom Edwin Krupp, directeur van de Griffith-sterrenwacht in Los Angeles, om de tunnels zo te graven opdat de ruimtes en openingen naar de hemel exact overeenkomen met de trajecten van de zon, de maan en de sterren. Een van die magische spektakels is de tunnel tussen de ‘Sun Moon'-kamer en het 'Oostelijk Portaal'.

Die is zo gebouwd dat elke 6.797 dagen, wanneer de maan op haar zuidelijkste punt staat, je de maan perfect vanuit de tunnel kan aanschouwen. Bovendien weerkaatst het licht op een witte marmeren cirkel, dankzij het samenspel van de twee kamers met hemelopening en de tunnel, die dienstdoet als een ingenieuze camera obscura. De volgende keer dat dit schouwspel zal plaatsvinden? In 2025. 'Ik wilde ruimtes maken die hemelse gebeurtenissen verbinden met licht', zegt Turrell. 

Een oefening die hij voordien al maakte met zijn 'Skyspaces'. Pionierswerk op het snijpunt tussen landart en lichtkunst dat je overal ter wereld kan bezichtigen. De Skyspaces kunnen worden beschouwd als voorstudies voor zijn meest prestigieuze werk in Arizona. 

Giften

De opening van de Roden Crater werd al meerdere malen uitgesteld. Maar dankzij een nieuw partnerschap met de Arizona State University, dat 200 miljoen dollar in het laatje moet brengen, lijkt er nu toch schot in de zaak te komen. Over vijf jaar moet het masterproject klaar zijn. Het is Turrells bedoeling om van de Roden Crater een duurzaam project te maken dat wetenschappers inspireert om anders te denken over de kosmos. En misschien u ook.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie