Kunstenaar Damien Hirst wordt galeriehouder

'My Saatchi Gallery' noemt de Britse kunstenaar Damien Hirst zijn grote droomproject. Een plagerijtje in de richting van zijn ontdekker/superverzamelaar Charles Saatchi, die hij naar de kroon wil steken met een eigen privékunstruimte in Zuid-Londen. Daarvoor spaart de artiest kosten noch moeite: hij laat drie immense pakhuizen in de wijk Lambeth - samen goed voor de halve Newport Street - renoveren tot één doorlopende expohal. Twee nieuwe gebouwen plakt hij nog aan het bestaande complex, gebouwd in dezelfde industriële stijl. In Newport Street zaten vroeger theaterstudio's. Maar Hirst had er ook een atelier, waar hij onder meer zijn stippenschilderijen liet maken.

Uiterlijk in juni 2015 wil Damien Hirst zijn privémuseum geopend zien. Voor het project schakelde hij Caruso St John Architects in, het Londense bureau dat ook het vernieuwde Victoria & Albert Museum of Childhood en Tate Britain tekende, dat trouwens vlakbij Newport Street ligt. En Caruso St John is ook het architectenbureau van supergalerist Larry Gagosian, met wie Hirst lange tijd samenwerkte.

Dood en destructie
In zijn Newport Street Gallery zal Hirst zijn persoonlijke 'Murderme'-kunstcollectie tonen, waaraan hij al 25 jaar bouwt. Tweeduizend kunstwerken is zijn verzameling intussen rijk. Verwacht u aan namen zoals Jeff Koons, Pablo Picasso, Francis Bacon, Banksy, Mario Merz, Bruce Nauman, Richard Prince of Andy Warhol. 'Nu zitten al mijn werken in houten boxen opgeborgen', zegt Hirst. 'Ik voelde me daar niet meer zo goed bij. Vandaar dat ik deze galerie wilde.'

Advertentie
Advertentie

Voor het organiseren van 'group shows' en de solotentoonstellingen van artiesten uit Hirsts collectie is een curator aangesteld. Of Hirst in de zes exporuimtes in Newport Street ook zijn verzameling oude meesters, opgezette exotische dieren en antieke schedels zal tentoonstellen, is nog niet duidelijk. Wat wél zeker is dat zijn fascinatie voor destructie, dood en reïncarnatie de rode draad zal vormen tijdens de eerste group show.

De entree zal, net zoals in de Saatchi Gallery, gratis zijn. Hirst wil vooral inkomsten puren uit het restaurant, de winkel en de kantoorruimte. Mister Hirst himself zal er overigens ook een kantoor hebben.

Advertentie
Advertentie

Hirst-aan-Zee
Het is niet het enige megalomane vastgoedproject waar Hirst op dit ogenblik mee bezig is. Eerder dit jaar kreeg hij een vergunning voor de bouw van een milieuvriendelijk dorp aan de kust van Ilfracombe, in het graafschap Devon. Het complex, in het noordwesten van Engeland, kreeg de naam 'Southern Extension' en zal 750 huizen, een school, winkels, een fitnesscentrum en kantoren omvatten. Hoewel Hirst 75 huizen van zijn ecologische dorp 'betaalbaar wil houden', vrezen veel bewoners en de lokale autoriteiten voor 'luxegettovorming'. Een warm onthaal hoeft de Britse kunstenaar in zijn Hirst-aan-Zee dus meteen niet te verwachten.

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer