Kunstenares Sara Shakeel gaat viraal met glitterende handen onder de kraan

Voor wie geen zeep en geen desinfecterende gel meer kan zien brengt kunstenares Sara Shakeel misschien wel wat soelaas. Niet dat ze een andere oplossing heeft - blijven wassen, mensen! - wel een andere kijk.

U bent ermee platgeslagen: als er iets de jongste weken wél moest verspreiden, dan het kordate advies om de handen zo vaak mogelijk te wassen. Toch blijft die boodschap nog beter hangen als ze ook in uw netvlies gebrand staat. In een oneindige maalstroom onlineberichten en socialemediaposts ging Sara Shakeels artwork - jawel, het is hier de meest toepasselijke woordkeuze - …viraal.

Advertentie
'Don't forget to wash your hands- 2'
©Sara Shakeel

‘Ik zou ook niet stoppen met handen wassen mocht mijn water er zo uitzien’, postte een fan onder een fotoreeks die Shakeel op Instagram zette. De collages van handen die gewassen worden - een beeld dat de Pakistaanse kunstenares nog sprekender maakte door er digitale glinsteringen, kristallen en diamanten aan toe te voegen - verzamelden in minder dan een week meer dan 70.000 likes.

De realiteit is niet zo glamoureus als haar prenten van relaxende vrouwen in bedden en baden van fonkelende edelstenen - ‘Quality Quarantaine, hou van jezelf en zorg voor jezelf’, leest de post - maar even wegdromen bij de beelden doet wel deugd.

'Pharrell Williams'
©Sara Shakeel

Volgers verzamelen

Gaat het gezegde dat het niet al goud is - of in dit geval kristal - wat er blinkt, dan toont Shakeel dat je er wel een blijvende indruk mee kunt achterlaten. Dat moest ze ook bewijzen om zichzelf als kunstenares te kunnen manifesteren.

Advertentie
Advertentie

Tot drie jaar geleden ambieerde ze een job in de medische wereld, zoals de rest van haar familie: ‘Kunst wordt nooit iets, zeiden ze’, vertelt Shakeel, die eerst voor tandarts studeerde. Het aantal likes dat ze op haar digitale experimentjes met een stylus op haar smartphone maakte, bewezen het tegendeel.

'Coliseum'
©Sara Shakeel

‘Mensen gingen mijn werk reposten. Actrice Sarah Jessica Parker schreef een commentaar onder een van mijn foto’s en daarna begon iedereen mijn pagina te delen. De volgende dag werd ik wakker met 15.000 nieuwe volgers’, zegt Shakeel, die zichzelf vervolgens ‘dankzij uren youtuben’ beelden leerde bewerken.

'Naomi Campbell'
©Sara Shakeel

Instagramkunst

Op de vraag of ze haar kunst ook ‘in het echt’ kon waarmaken - een verwijt dat veel ‘Instagramkunstenaars’ op hun bord krijgen - repliceerde ze met een expo in de Now Gallery in Londen. Bezette Damien Hirst in 2007 een doodshoofd met ruim 6000 diamanten, dan knipoogde Shakeel vorig jaar naar Het Laatste Avondmaal van Leonardo Da Vinci met een eettafelset, bezet met 1 miljoen kristallen. ‘Een ongelooflijk secuur werkje waarbij mijn achtergrond als tandarts goed van pas kwam.’

Vandaag heeft de collagekunstenares meer dan 900.000 volgers. Haar werk omvat zowel herbewerkingen van klassieke schilderijen met glitters, archieffoto’s van retromodellen in diamanten als doodgewone objecten die met glitter nieuw perspectief krijgen. (Hoewel niemand na 2020 nog doodgewoon naar een rol wc-papier zal kijken.)

'Glitter Venus'
©Sara Shakeel

Van Chance The Rapper tot Swarovski

Intussen werkte ze al samen met muzikant Chance The Rapper en met het luxeskincaremerk La Mer, en ontwierp ze digitale artworks voor - hoe kan het anders als je van kristallen houdt? - Swarovski. Ook maakte Shakeel een kledingcollab met het Britse luxewarenhuis Browns, waar de hoody’s met kittens en kristallen snel uitverkochten.

Vanwaar nu die fascinatie? ‘Kristallen en diamanten zijn mijn manier om naar de wereld te kijken’, aldus Shakeel in Forbes Magazine. ‘Helder, glimmend, waardevol, iets waarvoor je moet zorgen.’ En dat houdt steek met haar virale handenfoto’s.

Volg Sara Shakeel op Instagram via @sarashakeel, waar je ook haar fotofilter ‘Extraordinary’ kunt downloaden.

'Multicoloured Chrystal Chips'
©Sara Shakeel
'Lungs'
©Sara Shakeel
Advertentie