sabato

Nu zaterdag: met Luc Tuymans naar Venetië

©Charlie De Keersmaecker

Zondag 24 maart krijgt Luc Tuymans, Belgiës grootste nog levende kunstenaar, een van zijn meest omvangrijke expo's in Palazzo Grassi, Venetië. Ontdek nu zaterdag 16 maart de Luc Tuymans / Venetië-special.

Mijn eerste Tuymans-herinnering gaat terug tot 2001, met het schilderij ‘Mwana Kitoko’ op de Biënnale van Venetië. De ‘mooie jongeling’ was koning Boudewijn, die in een wit gala-uniform en met zijn ceremoniële degen geklemd in de linkerhand, de trap afdaalde van een Sabena-vliegtuig in Congo.

Weggeblazen werden ik en heel mijn gezelschap. Zonder meer de beste expo van de hele Biënnale, was ons unanieme oordeel, en dat blijft op deze internationale hoogmis een immense prestatie. Maar tegelijk was er ook twijfel. Als dat maar goed komt, dacht ik. Want wie, behalve de Belgen, kon deze reeks schilderijen decoderen? Hoeveel toeschouwers uit de hele wereld herkenden Patrice Lumumba en de jonge koning Boudewijn? Niet veel, zo bleek. Het Guggenheim-museum in New York toonde interesse in het werk. Het dacht dat het over Pinochet ging.

Een internationale doorbraak met deze oer-Belgische kunst leek me moeilijk te realiseren. Ik had ongelijk. Op dit eigenste moment, achttien jaar later, staat Luc Tuymans opnieuw in de schijnwerpers in datzelfde Venetië, in een decor dat minstens even prestigieus is: het Palazzo Grassi van ondernemer en miljardair François Pinault. Luc Tuymans staat in de absolute wereldtop. En wanneer hij volgende week in het palazzo strak in het pak de trap afdaalt, zal iedereen dat erkennen.

Hoofdredacteur, Gerda Ackaert

Nu zaterdag 16 maart, bij De Tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie