sabato

One to watch: digitale bloemenmeester Bas Meeuws

Met zijn camera en computer maakt Bas Meeuws digitale bloemenkunst. ©'Untitled' (#94), 2013, Bas Meeuws.

Van ver lijkt het zo'n typisch historisch bloemschilderij uit de Lage Landen, maar je ziet al snel dat de bloemen en zorgvuldig geplaatste insectjes in Bas Meeuws' kunstwerken wel erg gedetailleerd zijn. Die verwarring is de bedoeling, want met zijn 'photo based art' wil de Nederlandse kunstenaar dat je weer verwonderd naar de natuur gaat kijken.

'In Nederlandse en Vlaamse stillevens spraken bloemen tot de verbeelding', zegt Meeuws. Het korte leven van bloemen maakte ze een dankbaar symbool voor vanitasschilderijen die fijntjes herinnerden aan de aardse vergankelijkheid. Maar ook hun soms exclusieve karakter droeg bij aan de populariteit.

©'Untitled' (#134), 2017, Bas Meeuws.

In de 17de eeuw bijvoorbeeld waren tulpen, ingevoerd uit het Ottomaanse rijk, in de Lage Landen nog een totaal nieuwe bloemensoort die zo exclusief was dat ze soms meer dan een Amsterdams herenhuis kostten.

'Dat exotische fascineerde toen', zegt Meeuws. 'In de gulden eeuw hadden mensen veel ontzag voor de natuur. Nu koop je bloemen voor 2 euro en gooi je ze weg als ze uitgebloeid zijn. Ik wil wat van dat natuurbewustzijn terugbrengen. We zijn afhankelijk van de natuur en de biodiversiteit om ons heen en moeten de schoonheid van de natuur weer inzien. Daarom gebruik ik ook zogenaamd onkruid zoals madeliefjes, of boerenkool en venkel- en aspergeloof.'

Gigantische database

Meeuws is een autodidact: hij begon zijn carrière als fysiotherapeut en leerde zichzelf zodanig goed fotograferen en beeldbewerken dat hij vandaag bij een Nederlands-Taiwanese en een Indiase galerie zit en net zijn tweede boek 'Flower Pieces' uit heeft.

Hij begon met foto's van klassieke vanitasstillevens, maar ging zich vanaf 2010 op bloemen focussen 'omdat je met al die schedels wel erg expliciet de dood in huis haalt'.

©Bas Meeuws

Meeuws werkt soms wekenlang aan zijn complexe boeketten. Niet met een penseel, maar al klikkend op zijn camera en computermuis. Want elk boeket is een virtuele collage van apart gefotografeerde bloemen. Daarvoor put hij uit een gigantische database met meer dan 12.000 foto's: van botanische tuinen in Nederland tot in Taiwan en China, nu hij na de klassieke meesters ook de Aziatische bloemkunst onder de loep neemt.

Bas Meeuws, 'Flower Pieces', 352 blz., uitgeverij Lannoo, 65 euro.
Lees verder

Advertentie
Advertentie