sabato

Recept: tartaar van scheermessen à la Rowan Mersh

©Piet De Kersgieter

Chef en kunsthistoricus Matthieu Beudaert kookt de kunstactualiteit na. Deze week: ‘Placuna Oval’ van Rowan Mersh.

Op de groepstentoonstelling ‘The Beautiful Grain’ bij de Londense Gallery Fumi ontdekte ik het werk van Rowan Mersh. De Brit heeft niet alleen een enorme bewondering voor de natuur, maar ook enorm veel geduld. Deze wandsculptuur is met de hand gemaakt van duizenden placunaschelpen, die in golfbewegingen zijn geassembleerd. Dat smaakte om een delicaat gerecht met zeevruchten – scheermesjes in dit geval – in een spel van zachte en krokante texturen in wittinten: kokos en amandel.’

RECEPT

Tartaar van scheermessen met kokos.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 24 verse (levende) scheermesjes
  • 1 eetlepel fijngesneden bieslook
  • Olijfolie van topkwaliteit
  • Zwarte versgemalen peper en fleur de sel
  • 1 limoen, waarvan je de schil raspt en het sap verzamelt
  • 25 gram kokosschilfers
  • 25 gram amandelschilfers

Bereidingswijze:

  • Kook de scheermesjes ongeveer 30 seconden in ruim gezouten water en verfris ze onmiddellijk in ijswater.
  • Verwijder de schelpdieren uit de meshelften.
  • Snij daarna de sluitspier weg en gebruik alleen het mooie, bovenste gedeelte.
  • Snij dit vlees in blokjes en breng op smaak met olijfolie, limoensap en limoenrasp, versgemalen zwarte peper en fleur de sel.
  • Meng de bieslook onder de tartaar en duw in een ovalen ring zoals op de foto.
  • Werk af met schilfers van kokos en amandel.
  • Serveer op kamertemperatuur.

EXPO

The Beautiful Grain: nog t/m 30/6 bij Gallery Fumi in Londen, galleryfumi.com

Het recept op sabato.be/recepten

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie