sabato

Sabato's weekendgids: 3 baanbrekende expo's

©kasper Akhoj

Hier kan je dit weekend nog een laatste keer terecht om wat kunst op te snuiven.

Last call: 'Art brutalist', Bozar (Brussel)

Rotondekunst wordt vaak lacherig bestempeld als provinciale amateurkunst. Ten onrechte. Kunstenaars met een grote K, zoals John Körmeling, Honoré d’O en Patrick Van Caeckenbergh, waagden zich al aan artistiek geweld op rotondes. De Belgische beeldhouwer Jacques Moeschal (1913-2004) werd zelfs bekend met zijn monumentale betonnen sculpturen langs autosnelwegen, zoals ‘Le Signal’ in Groot-Bijgaarden waar de E40 overgaat in de ring. Moeschal werkte niet toevallig in beton. Hij studeerde namelijk eerst architectuur, waar hij in de ban raakte van de sculpturale kwaliteiten van beton. Daarna volgde hij nog beeldhouwkunst.

©kasper Akhoj

Bijna iedereen kent de sculpturen van Moeschal, net als zijn plafondschildering in het metrostation van Brussel-Zuid. Maar zijn naam is zo goed als vergeten. ‘Zijn oeuvre is onderschat. Moeschal doorbrak de grenzen tussen sculptuur, architectuur en landschap. Vanuit de democratische overtuiging dat kunst beschikbaar moet zijn voor een breed publiek bracht hij het naar de openbare ruimte’, aldus curator Angelique Campens.

Ze maakte een overzichtstentoonstelling van zijn werk die vanaf 19 mei te zien is in Bozar in Brussel. Daarin ontdek je ook Moeschals beperkte architecturale oeuvre en zijn deelnames aan verschillende wereldtentoonstellingen, zoals die in 1958 in Brussel. Er zijn ook interventies van hedendaagse artiesten, onder meer van Ann Veronica Janssens.

Van 19 mei t/m 21 juli, bozar.be

Last call: 'Aardverschuiving', Valerie Traan (Knokke)

©Valerie Traan

Je kent BC misschien nog van het krukje in ‘rammed earth’ dat ze vorige zomer voor Sabato maakten van afgegraven bouwgrond uit Knokke. De innoverende Brusselaars co-cureren bij de Antwerpse galerie Valerie Traan nu ook de expo ‘Variations in Earth’. Ze selecteerden werk van acht ontwerpers, kunstenaars en architecten die op een originele manier met aarde aan de slag gingen, onder meer Destroyers/Builders (foto).

Nog t/m 17 juli, valerietraan.be

Last Call: 'The New Harvest', Spazio Nobile (Brussel)

©Kiki van Eijk

De Nederlandse designer Kiki van Eijk tekende deze kristallen vaas voor Saint-Louis, Frankrijks oudste glasbedrijf en in handen van de Hermès-groep. De vaas is te zien op Van Eijks soloshow ‘The New Harvest’ in de Brusselse galerie Spazio Nobile.

4950 euro, expo t/m 18 juli, spazionobile.com

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie