Super Sonic

Zijn liefde voor mode ontdekte de jonge Hedi Slimane bij zijn muzikale helden David Bowie en The Rolling Stones. Twintig jaar later mocht hij hun outfits ontwerpen. En vandaag poseren diezelfde rockers voor zijn lens. 'Alles begint bij muziek'.

Hij is geen muzikant, maar met zijn leren jack, skinny zwarte jeans en ironisch opgetrokken wenkbrauwen zou je hem er toch van verdenken. Hedi Slimane (46), de ontwerper van Saint Laurent, leerde zich naar eigen zeggen kleden dankzij zijn muzikale helden. Want als jonge Parijse puber adoreerde hij David Bowie en The Rolling Stones. Een halve carrière later mocht de Fransman hun podiumoutfits ontwerpen. Slimane is een multitalent. Als autodidact begon hij op elfjarige leeftijd al foto's te nemen - en hij is dat sindsdien blijven doen. Toen hij in 2000 het modehuis Yves-Saint-Laurent achter zich liet (om er in 2012 als creatief directeur terug te keren), trok hij zich als kunstenaar terug bij KunstWerke in Berlijn, een instituut voor hedendaagse kunst. Daar maakte hij indringende zwart-witfoto's van de Berlijnse clubscene, beelden die later werden gebundeld in 'Berlin'. Er zouden nog meer boeken volgen, net zoals een expo in het Museum of Contemporary Art in Los Angeles, shoots voor het modeblad Vogue, een populaire eigen blog en foto's voor de cover van Lady Gaga's ep 'The Fame Monster'.

Reed biedt weerstand

Advertentie

In Parijs loopt op dit ogenblik een overzichtstentoonstelling van Slimanes rockfoto's. De expo 'Sonic' zoomt in op vijftien jaar muziekfotografie in Berlijn, Londen en Californië, waar hij sinds 2007 woont en werkt. Slimanes zwart-witte visie op de rockwereld omvat behalve een video-installatie over twee muzikale generaties in Londen en Californië vooral studioportretten. Indringende close-ups in black & white van zowel artiesten die nog hun eerste single moeten uitbrengen als van rockgoden als Keith Richards, Amy Winehouse en Lou Reed. Die laatste fotografeerde hij vier maanden voor zijn dood, nu ongeveer een jaar geleden. 'Er was iets in hem dat weerstand bood', zegt Slimane. 'Alsof hij wilde tonen dat hij effectief leefde', aldus Slimane in The Wall Street Journal. Dat Slimane zowel Keith Richards - de onsterfelijke opa van de rock - als jonge rockers zoals de broertjes Shears voor zijn lens krijgt, vindt hij intussen de normaalste zaak.

Albumcovers noemt hij een deel van zijn opleiding - hoewel hij eigenlijk kunstgeschiedenis studeerde aan de Ecole du Louvre in Parijs. Hoe hij zijn eigen foto's omschrijft? Niet rock, niet edgy of rauw, maar 'intiem'. Het zwart-wit kan hij niet loslaten. Omdat het is wat hij kent, zegt hij. Kleur zou hem misschien afleiden van zijn onderwerpen. En daarbij: het tijdsperspectief van zwart-wit is anders. 'Het heeft iets eeuwigs.'

'Sonic', tot 11 januari 2015 in de Fondation Pierre Bergé - Yves Saint Laurent, Rue Léonce Reynaud 3, 75116 Parijs

Advertentie
Gesponsorde service

Lees Meer