sabato

Van Horta tot Vanfleteren: 3 niet te missen expo's dit weekend

De expo ‘Mappa Mundi’ in Villa Empain presenteert hedendaagse artiesten die zich uitdrukken met cartografie.

Wie niet weg is, heeft het niet gezien. Deze drie spraakmakende kunsttentoonstellingen sluiten binnenkort de deuren, maar zijn zeker nog een bezoekje waard.

1. Hedendaagse kunst in een Horta-decor

Wat? Villa Carpentier (1899) was het art-nouveauzomerhuis van de Brusselse textielondernemer Valère Carpentier in Ronse. Victor Horta ontwierp de architectuur, de interieurs én de parktuin. Op de expo ‘Alle rechte lijnen zijn gebogen’ is werk te zien van zo’n twintig hedendaagse kunstenaars, die in dialoog gaan met de tuin en de woning. 

Niet te missen? Stijn Cole, Jan Vercruysse, Erwan Mahéo, Tinka Pittoors... een mix van bekende, jonge en mid-career artiesten exposeert in het park en de villa. Vergeet ook niet de originele in-situwerken van Emile Fabry en Albert Ciamberlani in het huis te bekijken. Die zijn gemaakt in opdracht van Horta.

Primeur? Erwan Mahéo’s uitgegraven graskegel in de voortuin, Marion Beernaerts’ bamboe-installatie boven de ijskelder: veel werken zijn speciaal voor deze expo gemaakt. Michel Gilbert, de eigenaar van Villa Carpentier, is zelf kunstverzamelaar en bezit drie Horta-huizen. Hij restaureerde dit pand nauwkeurig als buitenverblijf, zijn vrouw legde de knappe tuin aan.

Waar en wanneer? ‘Alle rechte lijnen zijn gebogen’: nog t/m 27 september in Villa Carpentier, Doorniksesteenweg 11 in Ronse. Open op vrijdag, zaterdag en zondag, reserveren is noodzakelijk. gidsbeurten om 12, 13, 14, 15 en 16 uur. Info en tickets (15 euro) via villacarpentier.be

Victor Horta ontwierp de architectuur, de interieurs én de parktuin van Villa Carpentier.

2. Overzichtstentoonstelling Stephan Vanfleteren

Wat? De expo ‘Present’ toont een overzicht van dertig jaar carrière van de fotograaf die dit jaar vijftig werd. een fotografische reis die slingert tussen actie en stilstaan, tussen intense menselijke contacten en volstrekte eenzaamheid.

Niet te missen? Zijn documentaire beelden en doordringende zwart-witportretten van Eddy Merckx, Jan Decleir, Oostendse vissers en Charleroise daklozen behoren tot het collectieve beeldgeheugen. Minder bekend zijn Vanfleterens landschappen, zijn ‘Elvis & Presley’-reeks en studiostillevens.

Primeur? Als toemaatje toont Vanfleteren nu ook zijn nieuwe reeks ‘Corona Walks’: introspectieve landschappen die hij tijdens de lockdown op zijn dagelijkse wandeling bij valavond aan zee, in de duinen, het bos of de polders fotografeerde. Ze inspireerden hem zelfs tot een eerste niet-fotoboek: ‘Dagboek van een fotograaf’.

Waar en Wanneer? ‘Present’ is de populairste Fomu-expo ooit. Ze werd al eens verlengd tot 19 april, maar op 13 september is het definitief afgelopen. Fotomuseum, Waalsekaai 47, Antwerpen. Online een ticket reserveren is noodzakelijk.

Zwart-witportret van Jan Decleir door Stephan Vanfleteren, te zien in het Fotomuseum in Antwerpen. ©Stephan Vanfleteren

3. Wereldreis in Villa Empain

Wat? Sinds 2010 bouwt de Boghossian-stichting in Villa Empain interculturele bruggen met kunst. Op de expo ‘Mappa Mundi’ hangt werk van hedendaagse artiesten die cartografie gebruiken om hun wereldbeeld uit te drukken.

'Mappa Mundi' in Villa Empain.

Niet te missen? Alfred Pacquement, ex-directeur van het Centre Pompidou in Parijs, selecteerde zo’n dertig kunstenaars. Alighiero Boetti’s borduurkaarten en Marcel Broodthaers’ ‘Carte du monde poétique’ zijn present, maar ook Andreas Gursky, Vik Muniz en Shilpa Gupta. In de hall hangt Mona Hatoums luchter van glazen continenten, die er vanuit elk standpunt anders uitzien.

Primeur? Wim Delvoye werkt al sinds 1987 aan een supergedetailleerde atlas met verzonnen landen en denkbeeldige plaatsnamen. Speciaal voor de expo maakte de Gentse kunstenaar er een muurvullende installatie van. Met plekken als Xamitliad en Uptiao.

Waar en wanneer? ‘Mappa Mundi’ is verlengd tot 4 oktober. Open van dinsdag t/m zondag, 11 tot 18 uur. Reserveren noodzakelijk via www.villaempain.com. Franklin Rooseveltlaan 67, 1050 Brussel.

Lees verder

Advertentie
Advertentie