Van Victor Horta tot Luc Tuymans: 8 niet te missen expo's deze zomer

Dan toch één voordeel aan de maandenlange sluiting van musea: deze zomer halen ze alles uit de kast om het gemiste cultureel vertier weer in te halen. Onze aanraders.

Sterling Ruby

Eind juni pakte de Brusselse kunstgalerie Xavier Hufkens uit met een derde tentoonstellingsruimte, ontworpen door de Belgische toparchitect Bernard Dubois. De eer om er als eerste werken op te hangen ging naar Sterling Ruby, de eclectische kunstenaar die regelmatig uitstapjes doet naar de modewereld. Ditmaal is niet textiel, maar wel ‘het raam’ de rode draad doorheen zijn sculpturale schilderwerken.

Advertentie

‘Sterling Ruby. A relief lashed + a still pose’, nog tot 1/08 bij galerie Xavier Hufkens, Brussel.

©Allard Bovenberg

Victor Horta

Niet één, maar twee keer Horta vanuit een nieuw perspectief deze zomer. Zo opende op 2 juli het tekenatelier van Victor Horta in zijn voormalige woonhuis in Sint-Gillis. Dat was tevens het startschot van de nieuwe tentoonstelling ‘Ateliergeheimen, het art nouveau ornament’.

Nog zo’n minder bekend stukje Horta is te vinden in Ronse, waar de art-nouveau-architect de Villa Carpentier bouwde voor een textielbaron. Dat landhuis is een van de drie locaties van de openluchttentoonstelling ‘Alle rechte lijnen zijn gebogen’, met werk van onder meer Jan Vercruysse.

Advertentie
Advertentie

‘Ateliergeheimen, het art nouveau ornament’, nog tot 27/09 in het Hortamuseum.

‘Alle rechte lijnen zijn gebogen’, nog tot 27/09 in Villa Carpentier.

Villa Carpentier
©Eddy Coppens

Muller Van Severen

De Villa Cavrois nabij Roubaix is niet alleen het futuristische manifest van  toparchitect Robert Mallet-Stevens, het groeide ook uit tot de ultieme etalage van het modernisme in Noord-Frankrijk. Sinds 2001 pompte de Franse staat al 23 miljoen euro in de renovatie, nog steeds worden stelselmatig meubels teruggekocht. Die kregen gezelschap uit onverwachte hoek: het Belgische designduo Muller Van Severen exposeert er nog tot 1 november zijn mooiste stuks. Pronkstuk wordt de Sofa Cavrois, speciaal ontworpen voor de villa.

‘Design!’ Nog tot 1 november in Villa Cavrois, Roubaix. Lees hier ons interview met Muller Van Severen.

Muller Van Severen x Villa Cavrois

Tim Walker

De Britse modefotograaf Tim Walker reeg de covers aan elkaar bij Vogue en i-D en schopte het tot ons collectief geheugen met iconische portretten van onder meer Alexander McQueen en Grace Jones. Materiaal genoeg voor een overzichtstentoonstelling in het Londense Victoria and Albert Museum, die nu vertrekt voor een wereldtournee met C-Mine in Genk als eerste halte.

De tentoonstelling toont ongeveer 150 nieuwe werken, waaronder de beroemde portretten van Tilda Swinton en Margaret Atwood, maar ook heel wat ouder werk uit zijn 25-jarige carrière.

Wonderful Things’, van 22 augustus 2020 t.e.m. 3 januari 2021 in C-Mine, Genk.

©Victoria and Albert Museum, London

Contrei Live

Het festival ‘Contrei Live’ heeft geluk: als langlopend buitenfestival steekt corona er geen stokje voor. Door heel Zuid-West-Vlaanderen passeer je op en langs de Leie het werk van 16 internationale kunstenaars. 

'Contrei Live', van 9 juli tot 26 oktober, gratis.

Contrei Live

Labiomista

Begin juni opende Labiomista, het ‘levende kunstwerk’ van Limburger Koen Vanmechelen, voor een tweede seizoen de deuren. In lijn met de filosofie van Vanmechelen komen natuur, wetenschap en kunst samen in het grote park. Dit jaar vallen enkele knappe nieuwe werken te bewonderen, waaronder een installatie ter ere van Vanmechelens recent overleden vrouw. Ook de bijenhal, enkele pasgeboren dieren en drie pipowagens als ontmoetingsplek zijn een primeur.

Park geopend tot 8 november.

Luc Tuymans

Onder de noemer ‘Binnenskamers’ koos de Biënnale van de Schilderkunst dit keer, profetisch, voor interieurscènes van onder meer Luc Tuymans en Bendt Eyckermans. Er zijn expo’s op vijf locaties, onder meer in MDD, het Roger Raveel Museum en Mudel.

'Binnenskamers', van 26 juli tot 18 oktober op verschillende locaties.

Bendt Eyckermans, 'Fix'

Fort Napoleon

Jaarlijks staat in augustus de Vlaamse film in de schijnwerpers tijdens het filmfestival van Oostende, waar ook de Ensors worden uitgereikt. Die blijven dit jaar helaas opgeborgen in de kast, maar in plaats daarvan lanceerde het Fort Napoleon wel de expo ‘Het wonder is geschied!’ over 20 jaar Vlaamse film. Tien toonaangevende grafische kunstenaars brengen er hun interpretatie van een absolute klassieker, geprojecteerd op panelen verspreid over het pas gerenoveerde fort.

Daarnaast worden kenmerkende objecten, zoals de poppen uit ‘Ce Magnifique Gâteau’ of de hamer van ‘De Patrick’, op originele wijze tentoongesteld. Extra bonus: de vernieuwde ‘belevingsbrasserie’, mét dakterras.

Het wonder is geschied!’, tot 11 oktober, Fort Napoleon in Oostende.

Het wonder is geschied! - Trailer

Advertentie