sabato

Vijf spraakmakende expo's in Antwerpen

De gerenoveerde Handelsbeurs in Antwerpen. ©Tim Fisher

Van Japanse filosofie tot het kruim van de Belgische modefotografie: vijf goede redenen om dan toch dat masker boven te halen in de Antwerpse museumzalen deze zomer.

Handelsbeurs

Lara Gasparotto ©Lara Gasparotto

Na twintig jaar leegstand is de gerenoveerde Handelsbeurs eindelijk weer te bezoeken voor het brede publiek. Niet met een klassieke audiotour, wel met foodtrucks op het binnenplein, een vrij podium en een vleugelpiano waarop muzikanten vrolijk tokkelen.

Daarbovenop opende vorige week Iconobelge II op de eerste verdieping, een fototentoonstelling die bewijst dat modefotografen zoveel meer te bieden hebben dan wat Instagram-waardige plaatjes. Naast werk van klasbakken als Marc Lagrange en Carl De Keyser hangen ook de gedurfde beelden van Lara Gasparotto, die zich toelegde op de backstage van modedefilés.

Nog tot 27/09 in de Antwerpse Handelsbeurs.

Stephan Vanfleteren

Stephan Vanfleteren ©Diego Franssens

Wie voor de lockdown niet in het Antwerpse Fotomuseum raakte voor de eerste overzichtstentoonstelling van Stephan Vanfleteren heeft er een reden bij daar deze zomer zeker nog werk van te maken. De Belgische fotograaf, bekend om zijn indringende zwart-witportretten, vulde zijn quarantainemaanden met een dagelijkse strandwandeling bij valavond.

Dat ritueel resulteerde in een reeks abstracte zee- en poldertaferelen, nu tentoongesteld in een extra ruimte bij de expo ‘PRESENT’ (verlengd tot 13 september). Je helemaal wentelen in Vanfleterens contemplatieve coronakunst kan ook met het nieuwe boek ‘Present’, waarin de fotograaf zijn poëtische beeldtaal inruilt voor het geschreven woord.

Nog tot 13/09 in het FOMU, Antwerpen.

Wabi Sabi

Norio Takasugi

In de Japanse traditie betekent ‘wabi sabi’ zoveel als ‘een ode aan de imperfectie’, de schoonheid in onvolmaaktheid en vergankelijkheid.

Een filosofie die we willens nillens allemaal ontdekten tijdens de lockdown, maar sinds de versoepelingen alweer ondergesneeuwd raakt door overvolle agenda’s en woekerende prestatiedrang.

In haar jongste tentoonstelling geeft de Antwerpse Ibasho-galerie ons daarom een lesje wabi sabi, met werk van Japanse fotografen en keramisten.

Nog tot 11 augustus in IBASHO Gallery, Antwerpen.

We’re All Human

We're All Human

Voor de derde keer op rij wordt de Antwerpse binnenstad belegerd met kunstige paspoppen, beschilderd door meer dan twintig kunstenaars uit België en Nederland. Aan het einde van de zomer worden de paspoppen geveild voor het goede doel. Om het vandalisme van de vorige edities te vermijden, dienen glazen scheepscontainers dit jaar als  beschermende huls rond de kunstwerken. Klik hier voor de We're All Human Route, die loopt langs het Havenhuis, de Rijnkaai, de Napoleonskaai, de Koolkaai 2, de Ernest Van Dijckkaai, de Hoogstraat, de Kloosterstraat, de Scheldestraat en de Bolivarplaats.

Nog tot 30/09 op verschillende locaties in de stad.

Gay Pride

Precies vijftig jaar geleden is het dat in New York de eerste Gay Pride Parade plaatsvond. 2020  moest een feestjaar worden voor de LGBTQI-bewegingen, maar daar stak (u raadt het al) corona een stokje voor. Gelukkiger is er TOGETHER in het Antwerpse M HKA, de allereerste LGBTQI-tentoonstelling in ons land. 

Curator van dienst is de kunstenaar Philip Huyghe, die onder meer Carla Arocha & Stéphane Schraenen, Marijke De Roover en Stef Van Looveren aan het werk zette om een ‘inclusief platform’ uit te bouwen.

Van 6/08 tot 6/09 in het M HKA, Antwerpen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie