sabato

Weekendgids: 10 expo's voor op druilerige dagen

Matt Mullican

Op weergebied mag februari dan weinig sprankelen, de kunstscene doet dat deze maand des te meer. Van edgy fotografie tot Parijse avant-garde: op deze expo's is het aangenaam schuilen.

Wolfgang Tillmans

'Hoe voelt het om in dit tijdperk te leven?' Dat is de vraag die meandert door het oeuvre van de Duitse fotograaf Wolfgang Tillmans, en ook centraal staat in zijn allereerste Belgische solo-expo ooit in museum Wiels, Brussel.

Tillmans raakte begin jaren 90 internationaal bekend, toen het Britse i-D Magazine zijn intieme portretten van vrienden publiceerde. Hij documenteerde een generatie getekend door aids, de val van de Berlijnse Muur en de opkomst van de clubscene.

Op de expo ontdek je werken uit zijn hele carrière, al ligt de focus op recente projecten. Daarover verschijnt bij König Londen ook een van ruim 500 pagina’s (29,95 euro). ‘Wolfgang Tillmans: Today Is The First Day’ vindt nog tot 24 mei plaats in Wiels

Museum of zoo?

Expo ZOO in MIMA

Raadsel: hoe kan je naar de zoo gaan, zonder levende dieren te zien? Koop een ticket voor de nieuwe expo in MIMA (Millennium Iconoclast Museum of Art).

Voor deze tentoonstelling selecteerden curatoren Raphaël Cruyt en Alice van den Abeele antropomorfe werken. Oftewel: dieren met menselijke trekjes. Ooit werd dit genre gebruikt om de toeschouwer een spiegel voor te houden. En ook op deze expo tonen de ‘menselijke’ dieren ons niet altijd onze mooiste kant.

Er is werk te zien van elf artiesten, van illustratoren tot graffitispuiters en tatoeëerders. De expo ZOO loopt nog tot 30 augustus in MIMA.

Fotografenkoppel

Expo Am I Ready Now

Zij komt uit Aalst, hij uit Rotterdam, samen wonen ze in Londen en als duo werkten ze voor onder meer Gucci, voor Rick Owens en voor Wallpaper. We hebben het over het fotografenkoppel Sofie Middernacht en Maarten Alexander.

Behalve hun werk in opdracht, profileren ze zich nu nadrukkelijker als kunstenaarsduo. Dat ze daarvoor een stuk verder gaan dan fotografie alleen, blijkt op hun solo-expo in Gent.

Het duo toont er semi-transparante prints, van portretfoto’s die ze over elkaar heen plaatsten. Zo ontstaat een flou beeld, dat iets weg heeft van de schilderijen van Marlene Dumas. Als vertrekpunt nemen ze de dunne grens tussen intimiteit en voyeurisme, die zeker speelt bij de portretfotografie. Hoe kijk je naar jezelf? En hoe kijk je naar anderen?

‘Am I Ready Now?’, tot 8 maart in Barbé-Urbain Gallery in Gent.

Weekendje Parijs

modeontwerpster Agnes B.

Recent openden er twee nieuwe kunsthotspots in Parijs: een museum van een modeontwerpster en een galerie van een interieurarchitect.

De eerste heet La Fab, het splinternieuwe museum van modeontwerpster Agnès b. in Parijs. Sinds 1984 heeft ze haar eigen Galerie du Jour, waar ze jonge artiesten exposeert. Die verhuist mee naar La Fab.

Tegelijk zullen in de nieuwbouw van maar liefst 1400 vierkante meter jaarlijks drie à vier thema-expo’s georganiseerd worden met werken uit haar privécollectie.Ze heeft zo’n 5000 werken van onder meer Gilbert & George, Andy Warhol, Louise Bourgeois,  Jean-Michel Basquiat en Diane Arbus.

Ten tweede opende de decorateur Christian Liaigre zijn eigen galerie Léo Arte, nadat hij vier jaar geleden zijn interieurbedrijf verliet. De openingsexpo is van de Nederlandse beeldhouwer Mathieu Nab. Met zijn uitgepuurde lijnen en voorliefde voor hout ligt Nab dicht bij de sobere ontwerpen van Liaigre.

Bloemenzaak wordt galerie

Fracas galerie

Eind november sloot de Brusselse galerie Fracas van Romain Silvy en Anne Genvo, maar dat was buiten bloemist Thierry Boutemy gerekend. Nadat het duo eerder zijn kerstetalage aankleedde, gaf hij hen deze keer carte blanche om zijn volledige atelierruimte in te palmen.

 “Boutemy huurde de ruimte aanvankelijk om er expo’s te organiseren. Maar door tijdsgebrek lukte dat niet, en werd ze atelierruimte. Zo wil hij ons als jonge galerie ondersteunen”, klinkt het bij Silvy. “Voor onze stand op de designbeurs Collectible volgende maand maakt hij bovendien een installatie.”

Het resultaat is een mix van dromerige en brute stukken, van Fracas’ eigen artiesten. De rode draad: een ongedwongen vakantiegevoel, meteen de reden dat de expo de naam ‘Vacances Chez Boutemy’ meekreeg. Silvy: “Fracas zit als het ware in zijn buitenverblijf: het chalet van Boutemy.” Tot 23 februari in Boutemy's bloemenzaak Ukkel.

Keramist getipt

Jos Devriendt

Voor wie keramist Jos Devriendt kent van zijn subtiele lampen in natuurtinten, is zijn nieuwe expo even slikken. Hij experimenteerde met felle kleuren en metallic glazuur. En behalve keramiek, gebruikt hij nu ook brons.

Als keramist wil Devriendt zich continu heruitvinden, en tegelijkertijd functionele objecten blijven maken. Hij presenteert een 40-tal tafellampen in drie reeksen: eentje met glanzend goud, een serie in mat goud en tot slot een reeks bronzen exemplaren.

De expo Colorgold is tot 29 februari te zien bij Galerie Pierre Marie Giraud in Brussel.

Te ontdekken: Matt Mullican

Matt Mullican

De Amerikaanse kunstenaar Matt Mullican is dol op catalogiseren. Zijn hele leven giet hij in vijf categorieën, met elk hun eigen kleur: groen voor de natuur, blauw voor het dagelijks leven, geel voor kunst, zwart voor taal en rood voor subjectiviteit. Daarmee maakt hij werken: van boeken tot glasramen, wandtapijten en zelfs architecturale paviljoenen en performances.

Mullican (68) nam meermaals deel aan Documenta en de Biënnale van Venetië. Momenteel woont en werkt hij in New York en Berlijn. Zijn allereerste Belgische solotentoonstelling opent morgen in het MAC’s.

Matt Mullican. Representing the Work, van 16 februari tot en met 18 oktober in het MAC’s op de site van Grand-Hornu.

Expo in huis

Boerentoren

Vergeet de duffe archivaristypes. Binnen de kunstenwereld staat het depot meer en meer in de spotlights. Zo ook bij het Vlaams Architectuur Instituut, dat vorige maand een volledig nieuwe collectiesite lanceerde.

Onder de ‘collectie’-knop op de homepage vind je foto’s, ontwerptekeningen en maquettes. Ideaal voor wie inspiratie nodig heeft, zonder de deur uit te moeten. Je ziet onder meer foto’s van de bouw van de Boerentoren in Antwerpen of de ontwerpschetsen van Le Corbusier voor Maison Guiette.  Nóg een aanrader is de interactieve kaart: daarmee kan je uitpluizen of er ook in jouw buurt architecturaal interessante panden zijn.

Architecturale afscheidsexpo

Niet bouwen. Er zijn weinig architecten die daarin uitblinken, maar het bureau architecten de vylder vinck taillieu (advvt) wél. Of liever: blónk erin uit. Want na tien jaar stopt hun samenwerking.

Tijdens de vorige Biënnale van Venetië won advvt nog een Zilveren Leeuw. En ook hun renovatie van een paviljoen in een psychiatrisch ziekenhuis in Melle viel in de prijzen. Het paviljoen bleef een ruïne zonder dak of ramen, maar de vele serres maken het tot een aangename plek om je terug te trekken.

Dat respect voor het bestaande zie je ook op hun ‘afscheidsexpo’ in deSingel. Daarvoor nodigden ze studenten uit Tokio, Londen en Istanbul uit om hun projecten te herwerken voor een nieuwe locatie, zodat er ook lokale elementen in werden geïntegreerd.

‘Re-practice re-visit re-turn’ opent op donderdagavond 20 februari om 20 uur en vindt plaats tot 14 juni in deSingel in Antwerpen, gratis toegang.

Lees verder

Advertentie
Advertentie